Κάτι αλλάζει στη Γερμανία (υπέρ της Ελλάδας)

«Δεν θεωρείται το Grexit πραγματική επιλογή στη γερμανική καγκελαρία» γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής της και προσθέτει: «H καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διχασμένοι: H Mέρκελ θέλει εν ανάγκη ήπια προσέγγιση, ο Σόιμπλε το Grexit. Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει περισσότερη εξουσία, ο Σόιμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ. Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει, πάντως, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».
«Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ’ αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη γι αυτό».
Σύμφωνα με τη Die Welt και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτουν κατηγορηματικά το Grexit. «Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Το παράδοξο: «Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε καν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας. Πριν από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010 θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Αλλά η Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ, παρά τη θέληση του υπουργού της. Τώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ βολεύει τον Σόιμπλε και φέρνει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο».

Την ίδια ώρα ο τύπος στο Βερολίνο φιλοξενεί εκτενή ρεπορτάζ από την Ελλάδα. Αν και χρησιμοποιεί λανθασμένες μεθόδους, ο Βαρουφάκης έχει δίκιο σε αυτήν την εκτίμηση, υποστηρίζει γερμανός αρθρογράφος. Ο χρόνος τελειώνει για την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
«Η τελευταία πράξη» τιτλοφορεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung το σχετικό άρθρο της δίνοντας βάρος στη διαπάλη ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και στη μαχητική αριστερή πλατφόρμα μέσα στο κόμμα του, η οποία εμμένει στο να επέλθει ρήξη με τους δανειστές.
«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή συμφωνία με εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες μέρες», συμπεραίνει ο αρθρογράφος της. «Εμπειρογνώμονες περί των δημοσιονομικών υποστηρίζουν ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας, δηλαδή, συμφωνία με τους δανειστές, έγκριση από τα κοινοβούλια και αποδοχή από το Eurogroup, δεν επαρκεί. Η Ελλάδα οδεύει σε ένα απολύτως νέο δημοσιονομικό πεδίο, όπου οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν ασυνήθιστους αυτοσχεδιασμούς για να κρατήσουν τη χώρα μακριά από τη χρεοκοπία». Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνει το άρθρο της στις εσωκομματικές διαμάχες του κυβερνώντος κόμματος. «Σε αυτή τη συνεδρίαση (της ΚΕ) αποκαλύφθηκε με τρόπο εξαιρετικά εμφανή η δυναμική διχασμού αυτού του ετερόκλητου συνασπισμού με τους ακραίους αριστερούς», παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα