Το ΠΑΣΟΚ στη δίνη βαθιάς ιδεολογικής κρίσης

Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως το μέλλον του Κινήματος βρίσκεται εκτός Χαριλάου Τρικούπη, μιλώντας ξεκάθαρα για ένα νέο σχήμα, που θα διαδεχθεί το χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διέψευσε (όπως και ο Γιάννης Σγουρός το ενδεχόμενο να μεταγραφούν στη ΝΔ), εξέφρασε την άποψη σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα, έχει τη δυνατότητα για έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και την ευκαιρία να δώσει στον εαυτό του ένα έντιμο και ιστορικό τέλος, συμβάλλοντας το ίδιο στη δημιουργία μιας καινούργιας αρχής». Όπως σημείωσε, αυτό προϋποθέτει «γενναίες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές, για να αναδειχθεί μια καινούργια γενιά στελεχών και ανθρώπων που θα συμβάλλει σ’ αυτή τη διαδικασία της μετεξέλιξης. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ στον εαυτό του ένα έντιμο, ιστορικό τέλος».
Υπενθύμισε ότι από το 2000 είχε ζητήσει να αλλάξει όνομα και σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. «Είχα προβλέψει ότι ένα ΠΑΣΟΚ που είχε πάει στο συνέδριο το 2000 και μετά ξανά σε συνέδριο και πάλι σε συνέδριο, ενώ ήταν τόσο ορατά τα προβλήματά του και τα προβλήματα του τόπου, διότι δεν θα είχε ούτε ο τόπος τα προβλήματα που είχε στη συνέχεια» τόνισε. Ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι «έχει ανοίξει ένας καινούργιος ιστορικός κύκλος για τη χώρα, την κοινωνία και τους Έλληνες, αλλά και για την παράταξη, για να την πάρουμε και να την μετεξελίξουμε σε μια καινούργια παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».
Για μετεξέλιξη
Την ίδια ώρα τρία πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση, υπό τον τίτλο: «Να τολμήσουμε», παρεμβαίνουν για την πολιτική συγκυρία και το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης. Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή τους επισημαίνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακό μεταίχμιο. Παραμένει ιδεολογικά αφοπλισμένο και πολιτικά εξαντλημένο, ενώ κινείται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Η απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο σε αυτήν την εποχή της εθνικής αβεβαιότητας αποδεικνύει πως προσωπικοί σχεδιασμοί απειλούν να εκτρέψουν την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία από αφετηρία μιας αναγκαίας ανασύστασης της παράταξης σε ένα ακόμη αδιέξοδο. Δεν επιδέχεται, κατά τη γνώμη μας, ανταγωνιστικές εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να το αποδυναμώσουν περαιτέρω, να το διαιρέσουν και να το καταδικάσουν αμετάκλητα. Επιδέχεται μόνον σοβαρές πολιτικές συμφωνίες και κοινή στάση, γιατί αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν στο χώρο ευκαιρίες αναγέννησης».
Άλλη άποψη
Κι ενώ τα νεότερα στελέχη, τα οποία προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ομιλούν για διάλυση, ο Απόστολος Κακλαμάνης, εκ των παλαιοτέρων του Κινήματος, έκανε λόγο για επανένωση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ομιλητής σε συνάντηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, τοπικών στελεχών, του Ελληνικού και της Αργυρούπολης και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου. Την πρωτοβουλία της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, καθώς και υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Δεν είμαστε ένα καινούργιο κόμμα. Οι πάντες, άλλωστε, οφείλουμε, χάριν της ενότητας και της κάθαρσης του χώρου μας, να κάνουμε “ ένα βήμα πίσω”. Τα “νέα” κόμματα είναι έργο των συμφερόντων, που είναι διάδοχα εκείνων που κατακερμάτιζαν τη δημοκρατική παράταξή μας σε 8-9 κόμματα στη 10ετία του 1950. Θέλουμε να συγκεντρωθούν ξανά οι δυνάμεις της παράταξής μας και να μη συνεχιστεί το σημερινό “σκορποχώρι”, που εξυπηρετεί ματαιοδοξίες ή άλλες ιδιοτέλειες προσώπων και συμφέροντα ξένα προς τα εθνικά και τα λαϊκά. Επιχειρούμε μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, να υπάρξει καταλλαγή και συνεννόηση, πρώτα –πρώτα ανάμεσα σε όσους ακολουθούν τους δύο κομματικούς σχηματισμούς (ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ). Η Ενότητα και η Ανασυγκρότησή της, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτελέσει αυτό το εθνικό καθήκον».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα