Και το αεροπλάνο βάζει εμπόδια

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

Με καθυστέρηση λόγω αεροπορικών προβλημάτων συνεδριάζει το Brussels Group με την ελπίδα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβαστική λύση ώστε να τελειώσει η περιπέτεια για την Ελλάδα.
Οπως έγινε γνωστό, οι εργασίες του Brussels Group ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στις 14:00 (ώρα Βρυξελλών). Καθυστέρησαν, όμως, λόγω προβλήματος στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο ανάγκασε το αεροπλάνο, που μετέφερε μέλη της ελληνικής αποστολής, να προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ. Το Brussels Group είναι σημαντικό, καθώς διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι υποστηρίζουν πως πλέον μετράμε αντίστροφα.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία μένει να καθαρογραφεί ενώ το βασικό πλαίσιο αφορά:
– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
– Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
– Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
– Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.
Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις «οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις».
Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους».
Αναγνωρίζει ως τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος το σύστημα ΦΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέες προτάσεις. «Δεν βάζουμε προθεσμίες, ότι θα τελειώσουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Γιατί η πρώτη προθεσμία ήταν το τέλος Απριλίου. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το εάν η Επιτροπή υφίσταται πιέσεις από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας, είπε: «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία καταρχάς με τα θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και οι ΗΠΑ συμβάλλουν μάλλον έμμεσα στη συζήτηση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ».
Όπως είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων όπως και με πολλές άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται μια επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Αλλά για να καταλήξουμε σε αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και συνεκτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά».

Τις διαπραγματεύσεις παρακολουθεί από κοντά και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρέθηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών. Όπως εξηγείται, «παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς» ενώ επισημαίνεται πως «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα