Πρόοδος μεν, δρόμος ακόμα δε…

 

«Η αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση δεν είναι λόγια του αέρα, εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και στην πρόοδο που έχει γίνει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε ότι «εμείς προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».
Με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών ότι μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι δεν καταγράφει καταρχήν από μόνη της η κυβέρνηση μια συμφωνία και πως μια συμφωνία θέλει δύο μέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η ελληνική ομάδα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πολύ ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις, πάνω στις οποίες έχουν τοποθετηθεί και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ότι γίνεται εποικοδομητική συζήτηση και πως όλο αυτό «μας εμπνέει αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα θα υπάρξει θετική κατάληξη και συμφωνία».
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία είναι κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της σε συνεργασία με τους θεσμούς και τους εταίρους διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με δηλώσεις από το εξωτερικό που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι πολλές φορές γίνονται δηλώσεις που δεν είναι ουδέτερες σε σχέση και με τη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Είπε ότι δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως και πίεσης για να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, εκφράζει αισιοδοξία, έχει τη βούληση και έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση ενδεχομένως και μεγαλύτερη από ό,τι της αναλογεί. Ελπίζουμε, είπε, όσοι δηλώνουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους, αυτό να μην υποκρύπτει και προθέσεις.
Ερωτηθείς δε ποιο θα είναι το ύψος των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015, απάντησε ότι είναι ένα ανοικτό ζήτημα που νομίζουμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει κλείσει.
Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, αν αυτό αποτελεί μήνυμα, εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι, για τέλος χρόνου στη διαπραγμάτευση, γιατί η ΤτΕ δεν ζήτησε την αύξηση του ELA και εάν η απόφαση ελήφθη από την ΤτΕ ή σε συνεννόηση της με την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΤτΕ είναι υπεύθυνη για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο φαίνεται – εν μέρει- να συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις: «Έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.
Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε ο Επίτροπος, επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημοσια διοίκηση.

Την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις τόνισε και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για την τράπεζα ΒRICS ξεκαθάρισε πως μόνο επικουρικό ρόλο -και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους- μπορεί να παίξει», και απέρριψε το ενδεχόμενο να υποκαταστήσει μια συμφωνία με τους Θεσμούς.
«Όποιος πιστεύει ότι μια Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να υποκαταστήσει μια συμφωνία με τους Θεσμούς, δεν γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας. Είμαστε αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ. Είναι οικογενειακό μας θέμα και πρέπει να το λύσουμε εντός της Ευρώπης. Όλες οι άλλες σχέσεις μας, με Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, ή Ιαπωνία, πάντα θα εξελίσσονται με γνώμονα το συμφέρον, αλλά δεν θα βρούμε λύση στη διαπραγμάτευση εκτός Ευρωπαϊκών Θεσμών και της ευρωπαϊκής οικογένειας» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Διευκρίνισε πάντως ότι ήταν πολύ σημαντική εξέλιξη η πρόσκληση της τράπεζας BRICS για συμμετοχή της Ελλάδας
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος, υποστήριξε ότι από το 2010 που είχε πάψει να είναι εξυπηρετήσιμο, η Ευρώπη δεν είχε ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και τη πολιτική βούληση να προβεί σε δομικές αλλαγές και να αντιμετωπίσει τη ρίζα του κακού, και έτσι προσπάθησε να συγκαλύψει το πρόβλημα.
Παράλληλα μίλησε και για μια πάρα πολύ σκοτεινή πλευρά που είχε το ΔΝΤ, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είχε κάποιους στόχους που αναιρούν τη δυνατότητα της Ευρώπης να βλέπει τον εαυτό της στα μάτια.
«Από τα 312 δισ. ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα, είναι λιγότερα από 20 δισ. του ΔΝΤ. Είναι όμως ο μόνος από τους τρεις θεσμούς που παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και ήταν ο μόνος που έκανε κριτική στην ΕΕ και είπε mea culpa», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα