Σε ρωτάω, με ακούς;

Η περίπτωση της Μονάδας Συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, η οποία πουλάει το… «παραπροϊόν» της, δηλαδή το ρεύμα που παράγει, σε επιδοτούμενη απ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους τιμή, αποτελεί ένα διαχρονικό σκάνδαλο που έχει καταγγελθεί την τελευταία 5ετία από πολιτικούς σχεδόν όλων των παρατάξεων.

Την ίδια περίοδο που κατατίθεντο στη Βουλή σωρεία ερωτήσεων –που σταχυολογήσαμε και αναφέρουμε στο σημερινό δημοσίευμά μας– οι συμπολίτες μας λόγω μνημονίων υπέφεραν από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και από τις αυξήσεις σε φόρους και τιμολόγια ΔΕΚΟ, αυτές δε τις ημέρες διεξάγεται ως γνωστόν μια ακόμη μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες, ίσως η μεγαλύτερη, με σκοπό να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι νέες επιβαρύνσεις προς όλους μας. Όσον αφορά δε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτό που ζητείται είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ να αντικατοπτρίζουν το κόστος, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις αντί μειώσεις προς τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών.

Η Αλουμίνιον ως εμπορική εταιρεία ήταν φυσικό να προσπαθεί συνεχώς να επωφελείται εις βάρος της ΔΕΗ. Το κατάφερε μέσω αποφάσεων επιόρκων υπουργών, οι οποίοι, με νόμους που έφεραν στη Βουλή, πέτυχαν να αυξάνει τα κέρδη της η Αλουμίνιον εις βάρος των καταναλωτών. Το παράδοξο είναι ότι σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, και με ένα πλήθος ερωτήσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων, καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε έρευνα του –για το βιβλίο Γκίνες– φαινομένου, να αγοράζει η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου κάτω από το κόστος παραγωγής ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πουλάει στην ίδια δύο-τρεις φορές υψηλότερο!!!

Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι δικαστικές αρχές, οι οποίες, αν και έχουν ενημερωθεί για το σκάνδαλο αυτό, καθυστερούν απαράδεκτα να ξεκαθαρίσουν το θέμα με την ετυμηγορία τους.

Έτσι, με την απραξία και με την καθυστέρηση διερεύνησης του σκανδάλου αυτού, από κυβερνήσεις και Δικαιοσύνη, η ΔΕΗ –και κατά συνέπεια το Κράτος, με επέκταση στους καταναλωτές– συνεχίζει να υφίσταται ζημία, με αποτέλεσμα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον ενεργειακό και όχι μόνο κλάδο να κάνει λόγο για «δίκτυ προστασίας» της Αλουμίνιον και να γίνονται υποθέσεις για τα ονοματεπώνυμα των «προστατών» –διόλου κολακευτικές για «μεγάλα» ονόματα– και τα οφέλη που έχουν αντλήσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τιμιότητα, την ανεξαρτησία από διαπλεκόμενα συμφέροντα αλλά και την ειλικρινή πρόθεση του νυν αρμόδιου υπουργού κ. Παν. Λαφαζάνη να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος όλων των κατηγοριών καταναλωτών. Μήπως, λοιπόν, μετά τα όσα παραθέσαμε παραπάνω, είναι καιρός να κάνει κάτι με το θέμα της επιδοτούμενης τιμής πώλησης του παραγόμενου… παραπροϊόντος από τη Μονάδα Συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, θέμα που μας επιβαρύνει κάθε χρόνο με πάνω από 50 εκατ. ευρώ, και που έχει συγκεντρώσει διαχρονική αλλά και διαπαραταξιακή κατακραυγή;

 5 Οκτωβρίου 2011 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΕΥΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (Ν.Δ.)

Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ευστ. Κωνσταντινίδη προς τον τότε ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «πατέρα» της φωτογραφικής προσθήκης της τελευταίας στιγμής στο Άρθρο 197 του Νόμου 4001/2011 με την οποία κατοχυρώθηκε η επιδοτούμενη τιμή στη Μονάδα Συμπαραγωγής της Αλουμίνιον. Τι έλεγε η Ερώτηση; Ότι με τη φωτογραφική διάταξη επιχειρήθηκε στην αρχή ένα colpo grosso με την εξασφάλιση μιας επιδοτούμενης τιμής που θα απέφερε επιπλέον στην Αλουμίνιον 95 εκατ. ευρώ ετησίως για μία 25ετία, δηλαδή συνολικά πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, μετά τη σφοδρή αντίδραση που αντιμετώπισε ο Παπακωνσταντίνου από φορείς των ΑΠΕ (και όχι μόνο).

26 Ιανουαρίου 2012:

ΕΡΩΤΗΣΗ

10 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε κυβερνητική παράταξη, ανάμεσά τους και της κας Λούκας Κατσέλη, νυν προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, προς τον τότε ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι αναφερόταν στην Ερώτηση; Ότι με τη ρύθμιση στο Άρθρο 197 του Νόμου 4001/2011 η Αλουμίνιον επωφελείται με το ποσό των 50 έως και 150 εκατ. ευρώ ετησίως από την τιμή που πουλάει το ρεύμα η Μονάδα Συμπαραγωγής, τη στιγμή που η ίδια χρωστούσε τότε στη ΔΕΗ πάνω από 80 εκατ. ευρώ (το διαχρονικό χρέος της Αλουμίνιον αποτελεί άλλο ένα μέγα σκάνδαλο).

 14 Νοεμβρίου 2012:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΑΘ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ & ΕΥΓ. ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ)

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Πετράκου και κας Ευγ. Ουζουνίδου προς τον τότε ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτο και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μ. Παπαγεωργίου. Τι αναφερόταν στην Ερώτηση; Το ίδιο γεγονός, ότι δηλαδή με το δώρο του κ. Παπακωνσταντίνου προς τον Όμιλο Μυτιληναίου μέσω του Άρθρου 197 του Νόμου 4001/2011 η Αλουμίνιον κέρδιζε πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ζητώντας μάλιστα την κατάργηση του επίμαχου άρθρου.

 9 Ιουλίου 2014:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΝ.ΕΛ.)

Ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, τότε ανεξάρτητου βουλευτή και σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη. Τι έλεγε η Ερώτηση; Απλά παραθέτουμε τον τίτλο της Ερώτησης που αναφερόταν στη συγκεκριμένη Μονάδα Συμπαραγωγής της Αλουμίνιον: «Μεγαλοβιομήχανος πουλάει στη ΔΕΗ ακριβά το ρεύμα που αγοράζει από την ίδια φθηνά».

  25 Σεπτεμβρίου 2014:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΝ.ΕΛ.) 

Ερώτηση εκ νέου του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου προς τον υπουργό κ. Γιάννη Μανάτη, με κοινοποίηση στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί:

• Ποιο είναι σήμερα το ακριβές ληξιπρόθεσμο χρέος της «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» προς τη ΔΕΗ και με ποια δικαιολογία δεν πληρώνεται;

• Ποιος έδωσε την εντολή να μη δημοσιευτεί το ύψος της ως άνω ληξιπρόθεσμης οφειλής στην τελευταία Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της ΔΕΗ;

• Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο και γενικότερα η κυβέρνηση για να εξοφληθεί άμεσα το ποσό αυτό; (Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έλαβε θέση στο θέμα της σχέσης μεταξύ ΔΕΗ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ με τα τιμολόγια που ενέκρινε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ της 28ης Φεβρουαρίου 2014, επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί τώρα ότι δεν εμπλέκεται στο θέμα, πολύ περισσότερο όταν μια εταιρεία εμφανίζεται να αψηφά τελείως τις αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου…) Εφόσον δεν εξοφληθεί από την «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» η ληξιπρόθεσμη οφειλή και η ΔΕΗ αποφασίσει να προχωρήσει στην καταγγελία της σχετικής συμβάσεως προμήθειας ρεύματος, προτίθεστε να παρέμβετε υπέρ της πρώτης.

8 Ιουνίου 2015:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (ΣΥΡΙΖΑ)

Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ρ. Μακρή, προς τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τι αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση; Ότι η Αλουμίνιον αλλά και ο Όμιλος Επιχειρήσεων που ανήκει παράγει ηλεκτρική ενέργεια και την πουλάει στη ΔΕΗ σε τιμές πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές με τις οποίες θέλει να αγοράζει.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η κα Μακρή ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν αληθεύει ότι αγνοήθηκαν τα δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και οι εκθέσεις της PricewaterhouseCoopers Business Solutions (PwC) προκειμένου να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους, με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ και της τότε πολιτική διοίκησης του αρμόδιου υπουργείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα