Τα… πέτσινα τα λόγια τα μεγάλα!

Ως γνωστόν, το νέο παίγνιο του ΟΠΑΠ, υπό την πλατφόρμα των VLT (ηλεκτρονικές λοταρίες κεντρικού ενιαίου δικτύου), ξεκινά μέσα στον Ιούλιο, αφού περισσότερα από 70 καταστήματα είναι «επανδρωμένα» προκειμένου να υποδεχθούν τους ενδιαφερόμενους παίκτες.

Ωστόσο, αυτή η νέα «εποχή τζόγου» στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και στον προγραμματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και φυσικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι προεκτάσεις είναι πολλές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του συμπεριέλαβαν στις δημοσιονομικές προτάσεις τους προς τις Βρυξέλλες ότι μέσω των VLT θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 260 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει εκτίμηση και για τα έσοδα του 2016. Ωστόσο το μεγαλεπήβολο σχέδιο από κάπου… έμπαζε, αφού, όπως αποκαλύψαμε στην «Α» της περασμένης εβδομάδας (φύλλο 683, σελίδα 15), άλλη γνώμη είχε ο αντικαταστάτης του Ευγένιου Γιαννακόπουλου, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων Αντώνης Στεργιώτης, για το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κάθε παίκτη ανά ημέρα, στα 80 ευρώ.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μία εμφανή προχειρότητα της κυβέρνησης, αφού είτε δεν γνώριζε τη ρύθμιση αυτή από την Επιτροπή Παιγνίων, είτε γνώριζε και με καθαρή πονηριά επεχείρησε να παρουσιάσει ως μερική πηγή εσόδων στους θεσμούς κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν μάλιστα ισχύουν τα περί πονηριάς σενάρια, ο ερασιτεχνισμός μοιάζει ακόμη μεγαλύτερος, καθώς ούτε παιδιά δεν θα σκέφτονταν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα μάθαιναν για το πλαφόν στο ποντάρισμα που είχε θεσμοθετήσει η Επιτροπή Παιγνίων –άρα και στα περιορισμένα δημόσια έσοδα– και η «ζαβολιά» θα πέρναγε απαρατήρητη από τα επιτελεία τους.

Κι εάν ο περιορισμός αυτός αποτέλεσε αρχικά πρόβλημα μόνο του Οργανισμού, ξαφνικά έγινε πρόβλημα όλης της χώρας, διότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής πλευράς διαπίστωσαν ένα ατόπημα που θέτει εν αμφιβόλω όλες τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα έσοδο της τάξης των 260.000.000 ευρώ, λογικό δεν είναι να δημιουργούνται αμφιβολίες και για τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έσοδα;

Πλέον ξεκινούν πιέσεις από όλες τις πλευρές! Οι θεσμοί ζητάνε εγγυήσεις και φυσικά κλοτσάνε (όχι μόνο γι’ αυτή την πηγή εσόδων, αλλά και για άλλες). Ο ΟΠΑΠ πιέζει για να αρθεί το όριο των 80 ευρώ και να υπερδιπλασιστεί, να φτάσει δηλαδή τα 200 ευρώ. Και φυσικά υπάρχουν και οι πιέσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η… «ηθική πλατφόρμα» που γέννησε το «μέγιστο όριο απωλειών ανά παίκτη» δεν θέλει να ακούει για μεταβολές.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στην προχειρότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν για ένα ποσό που φτάνει μετά βίας το 3% των περιβόητων 8 δισεκατομμυρίων (που μπορεί να αυξηθεί στα 11 δισεκατομμύρια) δεν μπορούν να επιδοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις, τι ακριβώς συμβαίνει με τα υπόλοιπα θέματα με τα οποία διαπραγματεύεται το κυβερνών κόμμα; Μέσα στα επόμενα 24ωρα πρέπει να βρεθεί λύση. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ προσπαθεί στις επαφές της με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να… εξαλείψει αυτή την απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων, και, αν δεν τα καταφέρει, απειλεί με παραίτηση από το εγχείρημα και βεβαίως μέσω αγωγών για αποζημιώσεις από το κράτος. Οι πληροφορίες που έχουν, θέλουν να υφίστανται δύο τάσεις. Η μία, να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις προκειμένου το όριο να φτάσει τα 200 ευρώ ανά παίκτη και, η άλλη, να μετατεθεί η έναρξη της λειτουργίας των VLT τον Δεκέμβρη, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2015 και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση να στριμωχθεί για τα καλά.

Στο προηγούμενο φύλλο μας, είχαμε αναφέρει τα εξής:

«Καταστροφικά θα είναι τα αποτελέσματα για τα Vlts, εάν εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπει ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των vtls της ΕΕΕΠ, που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου.

Επί της ουσίας, η διάταξη που προβλέπει τους περιορισμούς στη χρήση του παίκτη, ανατρέπει τα δεδομένα και τον γενικότερο σχεδιασμό για έσοδα της κυβέρνησης, καθώς δύναται να περιορίσει τα έσοδα από την εφαρμογή των νέων παιχνιδιών. Σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν εκδοθεί ο νέος κανονισμός, ο παίκτης δεν είχε όριο ανά ημέρα, ενώ ανά συνεδρία προβλεπόταν ως μέγιστο ποσό τα 80 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις, τα 80 ευρώ έγιναν όριο ημέρας και το όριο ανά συνεδρία ορίστηκε στα 20 ευρώ!

Τι ακριβώς προβλέπεται από τις νέες διατάξεις; Σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 4, το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών ανά παίκτη ορίζεται στα 80 ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται η δυνατότητα στον Φορέα Εκμετάλλευσης και στους Παραχωρησιούχους να ορίσουν χαμηλότερο μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών ανά παίκτη. Ήτοι, χαμηλότερο από τα 80 ευρώ που ορίζεται στη συγκεκριμένη διάταξη. Επίσης, στο άρθρο 28, παράγραφος 6, ορίζεται ως μέγιστο jackpot καταστήματος το ποσό των 20.000 ευρώ. Σημειώνουμε ότι, βάσει του παλιού κανονισμού, το όριο αυτό ήταν στις 100.000 ευρώ.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή, η οποία βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών ανά παίκτη, είναι και η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Μέχρι πρότινος, τα πρακτορεία παρείχαν τις υπηρεσίες του από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Το νέο ωράριο ορίζεται από τις 10 το πρωί έως 12 τα μεσάνυχτα για τις καθημερινές και για Παρασκευή, Σάββατο και αργίες ορίζεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Με την παραπάνω διάταξη, δύσκολα παίκτης θα πλησιάζει τα Vlts, με αποτέλεσμα να στρέφεται στον παράνομο τζόγο και στα καζίνο, ενώ η κυβέρνηση που είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό έσοδα 260 εκατ. ευρώ, με τον παραπάνω όρο δύσκολα θα πλησιάζει τα 20 εκατ.

Η κυβέρνηση (αρμόδιος υπουργός είναι ο κ. Σταθάκης) αγνοούσε πλήρως την τροποποίηση του κανονισμού και τη νέα διάταξη. Μόλις ενημερώθηκε και αντελήφθη ότι τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος μετά βίας θα καλύπτουν το 10% των προβλεπομένων, ζήτησε εξηγήσεις από τον νέο πρόεδρο της ΕΕΕΠ, κ. Αντώνη Στεργιώτη, ενώ ορίστηκε και συνάντηση μαζί του εντός της επόμενης εβδομάδας.

Σίγουρα το θέμα αυτό θα απασχολήσει την κυβέρνηση, που βλέπει να χάνει έσοδα, και συγχρόνως να ευνοούνται οι παραβατικές συμπεριφορές στον τζόγο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα