ATTICA BANK: Δυναμική και αυτόνομη παρά την δημοσιονομική ασφυξία

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (23/6) αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επικεφαλείς της να επιβεβαιώσουν εκ νέου την ακόμη και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας δυναμική και αυτόνομη πορεία της τράπεζας.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα της Attica Bank, αλλά και η δέσμευση ότι η ηγετική ομάδα θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσαν τους κεντρικούς πυλώνες των ομιλιών τόσο του πρόεδρου του Δ.Σ. της Attica, Ιωάννη Γαμβρίλη, όσο και του διευθύνοντος συμβούλου, Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.

Ξεκινώντας από τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και αναφερόμενος ιδιαίτερα στον βαθμό που αυτές επηρεάζουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γαμβρίλης τόνισε ότι η Attica Bank άντεξε στις πιέσεις γεγονός που όπως είπε αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου (σ.σ. +17,7% αύξηση οργανικών κερδών, -13,3% μείωση λειτουργικών εξόδων, συνολικός δείκτης κεφαλαίου στο 8,4%).

 

Παραμένει ο στόχος της ΑΜΚ

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Attica, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας βρίσκεται κανονικά εν εξελίξει, με την οργανική κερδοφορία να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και την αύξηση κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ να βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων. Ειδικά για το πού έχει σκοντάψει η ΑΜΚ ο κ. Γαμβρίλης εξήγησε ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία και η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου. «Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της τράπεζας και συνέχισε:

«Αναζητούμε στρατηγικό εταίρο, όχι μόνο για να συμβάλλει στην εξεύρεση κεφαλαίων, ούτε να βλέπει την τράπεζα ως μια βραχυπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία αλλά, για να πλαισιώσει σε μακροπρόθεσμη και σταθερή βάση τον βασικό μας μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ. Να προσθέτει τεχνογνωσία και να μπορεί να βοηθήσει την τράπεζα να παίξει ενισχυμένο ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με επιλογές και την αναζήτηση νέων επενδυτών και την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων».

Κλείνοντας, ο κ. Γαμβρίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άρση των γενικότερων αβεβαιοτήτων θα επιταχύνει την επίτευξη των στόχων της τράπεζας, θα βοηθήσει την Attica να διαδραματίσει διακριτό ρόλο στο νέο οικονομικό τοπίο και να γίνει βασικό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην τεχνολογία και στις υποδομές.

 

Αλ. Αντωνόπουλος: «Θα τα καταφέρουμε και πάλι»

Υπογραμμίζοντας ότι η Attica Bank είναι η μόνη εισηγμένη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, χωρίς συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό της, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, έκανε κι αυτός με τη σειρά του ιδιαίτερη μνεία στη στήριξη που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει η Attica στις ΜμΕ που αποτελούν τον πυρήνα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Αντωνόπουλος επεσήμανε, ωστόσο, ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της τράπεζας, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη αμκ υπενθυμίζοντας ότι το ποσό των 434 εκατ. ευρώ που «αναζητούνται» καλύπτει το δυσμενέστερο σενάριο των τελευταίων stress tests για την Attica Bank, που ανακοινώθηκε από την ΤτΕ και αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων για την περίοδο 2014-2016.

«Το 2013 η Τράπεζα κατάφερε να ανακεφαλοποιηθεί με δικά της μέσα, παραμένοντας αυτόνομη. Τώρα, το 2015, με τη στήριξη του βασικού μετόχου και των λοιπών μετόχων μας, θα τα καταφέρουμε και πάλι, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τις ενέργειες μας για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

 

 

Στο top-10 των τραπεζών παγκοσμίως που χρησιμοποιούν την καινοτόμα εφαρμογή τραπεζικών εργασιών «Τ24»

 

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, η Attica Bank αναβαθμίζει, εξάλλου, τα μηχανογραφικά της συστήματα, με τη λειτουργία του κεντρικού συστήματος τραπεζικών εργασιών Τ24- στην έκδοση R14.

Ήδη από τις 25 Ιουνίου η Attica ανήκει στην ομάδα των 10 τραπεζών παγκοσμίως που χρησιμοποιούν την εν λόγω καινοτόμα εφαρμογή, η οποία προσφέρει καλύτερη ενσωμάτωση και διαχείριση των τραπεζικών εργασιών πάνω σε μια ενιαία πλατφόρμα, μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και βελτιστοποίηση στην απόδοση του ανθρωπίνου δυναμικού της.

Η δυνατότητα πλήρους λειτουργίας του «T24» στη νέα έκδοση κάτω από τον browser, το καθιστά φιλικότερο για τον χρήστη, απλοποιώντας τη διαδικασία για τα στελέχη που το χρησιμοποιούν, περιορίζοντας τους χαμένους χρόνους και δίνοντας τους τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των ημερήσιων τραπεζικών εργασιών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα