Οι πολίτες υποφέρουν κι αυτοί… χτενίζονται

Για πρώτη φορά αριστερά, πανηγύριζαν οι του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Και η χώρα για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση έζησε την απόλυτη ξεφτίλα. Έκλεισαν οι τράπεζες και η οικονομία επί της ουσίας διαλύθηκε. Και δεν μιλάμε μόνο για τους δείκτες, που εξετάζουν οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί, αλλά για την καθημερινότητα του πολίτη, η οποία βιάστηκε παρά φύση.
Όντως, οι πολίτες βιάστηκαν με τον πλέον ειδεχθή τρόπο από την κυβέρνηση των ερασιτεχνών και την παρέα του Μαξίμου, η οποία νομίζει ότι διοικεί δεκαπενταμελές σχολείου που τελεί υπό κατάληψη.
Από το Σάββατο το πρωί οι εικόνες της Ελλάδας προκαλούν τον οίκτο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Οι ουρές στα ΑΤΜ μεγαλώνουν, η αγωνία στα πρόσωπα όλων έκδηλη και οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν πλάκα με τους Βαρουφάκη και Βούτση να κάνουν hi five.
Για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι δεν θα πληρωθούν τη σύνταξή τους. Με απόφαση που θυμίζει ολοκληρωτικό καθεστώς, θα λάβουν με το έτσι θέλω μόλις 120 ευρώ. Είναι θλιβερό να βλέπεις γέρους και γριές να περιμένουν στην ουρά μήπως και ανοίξουν οι τράπεζες μέσα στον ήλιο, μη έχοντας ούτε ένα ευρώ για να αγοράσουν ένα κουλούρι. Κι όμως, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έλεγε ότι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είπε στη σύνοδο κορυφής ότι «οι συνταξιούχοι συντηρούν ολόκληρες οικογένειες ανέργων». Αλήθεια, με αυτά τα 120 ευρώ πώς θα συντηρηθεί η οικογένεια; Και το χειρότερο όλων είναι να ακούς και τον Λαπαβίτσα να δηλώνει πως «οι Έλληνες συνήθισαν τα capital control». Όμως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής στο Λονδίνο έχει εξασφαλισμένα τα λεφτά του στην Μ. Βρετανία.
Το χειρότερο όλων βέβαια είναι ότι σε άλλους συνταξιούχους δεν κατέβαλαν ολόκληρη τη σύνταξη, αλλά ένα μέρος, διότι τα λεφτά τελείωσαν. Εξάλλου, όπως λένε οι υπουργοί, δεν μπορούν να πάρουν άλλα χρήματα.
• Η αγορά φυσικά από τα ξημερώματα της Κυριακής νέκρωσε. Τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης δεν έκαναν τον κόπο να ανοίξουν, ενώ το λιανεμπόριο που έτσι κι αλλιώς ήταν ημιθανές τώρα πλέον βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδιου ακολουθίας. Ποιος έχει το μυαλό να ξοδέψει χρήματα για βόλτα και διασκέδαση, όταν δεν ξέρει τι μπορεί να σκαρφιστούν οι ερασιτέχνες του Μαξίμου.
• Τα μόνα καταστήματα που έχουν δουλειά είναι τα σούπερ μάρκετ, καθώς ο κόσμος τρέχει να προλάβει να αγοράσει εφόδια και τρόφιμα μακράς διάρκειας, ώστε να μπορεί να επιβιώσει.
• Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, γίνεται κατανοητό ότι ουδείς μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο. Και βέβαια δεν υπάρχει και καμία πρεμούρα από τους πολίτες, που κρατούν τα όποια χρήματα έχουν στο σπίτι μόνο για την επιβίωση.
• Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουδείς πληρώνει, με συνέπεια το ήδη προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα να βρίσκεται λίγο πριν από την οριστική κατάρρευση, καθώς τα ταμεία έχασαν και τα αποθεματικά τους, που τα ξόδεψαν μέχρι τελευταίου ευρώ οι σωτήρες της κυβέρνησης με πρώτο και καλύτερο τον Βαρουφάκη.
• Στον ιδιωτικό τομέα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι, καθώς οι εταιρείες αδυνατούν να πληρώσουν. Ούτε ακόμη και να πιστώσουν τους λογαριασμούς των υπαλλήλων τους. Χαρακτηριστικά μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ πλήρωσε με κας τους υπαλλήλους από τις εισπράξεις των καταστημάτων. Επί της ουσίας παρανόμησε, καθώς ο νόμος υποχρεώνει τις ΑΕ και τις πολυεθνικές να πληρώνουν μέσω τραπεζικού συστήματος για να γίνεται αυτόματα η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των χρημάτων που καταβάλλονται στην εφορία.
• Όπως γίνεται αντιληπτό, το Δημόσιο μπορεί στραβά-κουτσά να πλήρωσε συντάξεις και μισθούς αυτόν τον μήνα. Για τον επόμενο, δεν γίνεται λόγος. Το πιθανότερο είναι να μείνουν κι αυτοί απλήρωτοι. Και δεν θα μπορούν να εισπράξουν ούτε τα 60 ευρώ.
• Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Αρκετά πρατήρια ήδη έχουν αδειάσει και αδυνατούν να ανεφοδιαστούν αφού δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα για να πληρώσουν κι εν συνεχεία να πάρουν καύσιμο. Η μόνη λύση είναι να συρρέουν με μετρητό στα ΕΛ.ΠΕ. Αν όμως είναι από την επαρχία, τι κάνουν; Αλλά ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα διυλιστήρια και τις πετρελαϊκές εταιρείες.
• Οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες βρίσκονται σε απόγνωση. Πρέπει να πληρώσουν και δεν μπορούν.
• Επίσης πολλές εταιρείες λόγω των προβλημάτων ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι κλείνουν για ένα μήνα και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, δίχως να πληρωθούν.
• Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον τουρισμό και ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, μέχρι τουλάχιστον να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι κλειστές τράπεζες δημιουργούν ουσιαστικές αδυναμίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι τινάζουν στον αέρα τις διακοπές τουλάχιστον όσων Ελλήνων το προγραμμάτιζαν.
• Και τέλος, εγκλωβισμένοι είναι όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Κι αυτό διότι δεν δέχονται τις κάρτες τους που προέρχονται από μία χρεοκοπημένη χώρα και ζητούν πληρωμές τοις μετρητοίς. Όμως ούτε από τα ΑΤΜ μπορούν να πάρουν χρήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα