Διάγγελμα Τσίπρα (για τροφίμους του ΠΙΚΠΑ)

 

Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο διάγγελμά του προς τους Έλληνες αβίαστα το μυαλό μας έτρεξε σε έναν άλλο Αλέξη, τον Αλέξη Κούγια. Και αυτό γιατί ο ποδοσφαιρικός παράγοντας δεν άφησε ομάδα για ομάδα που να μην επισκέφθηκε διεκδικώντας μετοχικό πακέτο και διοίκηση, και σε δεύτερο χρόνο έπαιρνε το καπέλο του και έφευγε, χάνοντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας.

Κάπως έτσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, παντελώς αναξιόπιστος στο ευρωπαϊκό στερέωμα, έδειξε πως βρίσκεται έτη φωτός μακριά από την πραγματικότητα της χώρας μας.

Σχεδόν εξυβρίζοντας, στο διάγγελμα του της Τετάρτης, τους παράγοντες των Βρυξελλών (τους χαρακτήρισε εκβιαστές που θέλουν να μας εκδικηθούν) υποστήριξε πως την Δευτέρα 6 Ιουλίου κιόλας εγγυάται άμεση λύση χωρίς όμως να δώσει έστω και την παραμικρή εικόνα του ποια αυτή θα μπορούσε να είναι αλλά κυρίως πως θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που σήμερα βρίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των τραπεζών ως να μην είναι δική του ευθύνη. Υποστήριξε πως οι δανειστές τις έκλεισαν και ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους. Αλήθεια ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε πως με την λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου θα διακοπτόταν και ο ELA για τις συστημικές τράπεζες; Και ποιός άραγε πήρε την απόφαση της τραπεζικής αργίας και του capital control; Αν δεν γνωρίζει ας ρωτήσει τον υπουργό των Οικονομικών του, τον Γιάνη με το ένα «ν» για να μάθει πως εκείνος είναι που έβαλε την υπογραφή του στη σχετική απόφαση. Και μάλιστα λίγες ώρες αφότου διέψευδε – όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τις τράπεζες λοιπόν τις έκλεισε με αποκλειστική της ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Εκείνος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων που περιμένουν στα πεζοδρόμια για να πάρουν φιλοδώρημα από τη σύνταξή τους.

Ο πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά προσπάθησε να πείσει πως το δημοψήφισμα δεν αφορά το ευρώ. Παραβλέποντας φυσικά πως όλοι οι συνομιλητές του στην Ευρώπη (Μέρκελ, Ολαντ, Τούσκ, Ρέντσι κ.ά) του έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτό είναι το βαθύτερο νόημα. Αλλά δεν απάντησε καθόλου στις ενστάσεις για την νομιμότητα του όταν το ευρωπαϊκό συμβούλιο κάνει λόγο για ασυμφωνία με τα διεθνή πρότυπα. Αρκέστηκε να αναφερθεί σε άλλες χώρες που έχουν αξιοποιήσει αυτό το άκρως δημοκρατικό εργαλείο παραβλέποντας φυσικά τις συνθήκες και τους όρους κάτω από τους οποίους έγινε. Προφανώς για τον Αλέξη Τσίπρα ένα δημοψήφισμα σε προειδοποίηση μόλις μιας εβδομάδας είναι απολύτως νόμιμο και λογικό. Γιατί άραγε τότε συνταγματολόγοι της χώρας (και όχι μόνο) να αντιδρούν με τέτοιο κατηγορηματικό τρόπο;

Υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας πως όλος ο αγώνας έγινε μεταξύ άλλων για να μην κοπούν οι συντάξεις. Ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του Πινόκιο πρωθυπουργός παρέλειψε να πει πως στη δική του πρόταση των 47 σελίδων προβλέπει περικοπές συντάξεων και άμεσα (ΕΚΑΣ) και έμμεσα (συμμετοχή σε φάρμακα). Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη συμφωνία. Εκείνη που οι δανειστές έχουν αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ξέρει πως πρόταση δεν υπάρχει όμως προτιμά να το παραβλέπει. Επιμένει και για αντιπροτάσεις. Τις οποίες όμως έστειλε μετά τη λήξη του χρόνου που είχε στη διάθεσή της η Ελλάδα και τις οποίες παρόλα αυτά εκτιμά πως η άλλη πλευρά θα αποδεχθεί.

Εξέφρασε την αντίρρηση του στην επιτροπεία. Θεωρεί προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας πως θα του δώσουν τα λεφτά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι χωρίς να ελέγχουν τι θα κάνει με αυτά.

Απέδειξε πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου μιλώντας για «νηφαλιότητα και ψυχραιμία» του ελληνικού λαού. Μάλλον έχει κλειστή ακόμα την τηλεόραση στο γραφείο του και οι συμβουλοί του και συνεργάτες του τον κρατούν σε μαύρα σκοτάδια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε το τελευταίο του χαρτί εις βάρος όλης της Ελλάδας. Το κόστος προφανώς δεν τον απασχολεί. Ίσως έχει σκεφθεί και το επόμενο ψέμα που θα χρησιμοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη οπότε οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές, το capital control σε ισχύ και οι Έλληνες στην εξαθλίωση. Κρίμα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα