Ακυρότητες ψηφοδελτίου και περίεργα μυαλά

 

Σκοπιμότητα του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση ή απλά ένα μοιραίο λάθος; Όπως και να έχει η εγκύκλιος με αριθμό 19 του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα: «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015» κρύβει μια παγίδα η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το δημοψήφισμα σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο ή σύμφωνα με το χειρότερο απλά να το… αλλοιώσει!

Γράφει λοιπόν στην παράγραφο 5 μεταξύ άλλων «ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμηση του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμηση παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης».

Θυμίζεται πως στα ψηφοδέλτια των εκλογών συνιθίζεται να μπαίνει σταυρός αριστερά του ονόματος του υποψηφίου. Βέβαια και δεξιά να μπει, φυσικά και γίνεται αποδεκτό.

Μόνο που αυτή τη φορά, στο δημοψήφισμα υπάρχουν δεξιά του κειμένου οι απαντήσεις και τα αντίστοιχα κουτάκια στα οποία ο ψηφοφόρος πρέπει να βάλει σταυρό.

Στην εγκύκλιο πουθενά δεν αναφέρεται το κουτάκι. Αν λοιπόν κάποιος βάλει σταυρό εκτός αλλά δίπλα στην απάντηση επιλογής του, είναι το ψηφοδέλτιο έγκυρο ή μήπως όχι; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει άμεσα και επίσημα να απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αποσαφηνιστεί και στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών κέντρων.

Μόνο που υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Και πάλι η εγκύκλιος αναφέρεται σε σταυρό επιλογής. Με την διαφορά πως είθισται όταν υπάρχει κουτάκι η απάντηση να μπαίνει με ένα «ν» και όχι με σταυρό. Οσοι λοιπόν κάνουν αυτό το λάθος, τι θα γίνει με το ψηφοδέλτιο τους; Θα θεωρηθεί άραγε έγκυρο ή άκυρο;

Ο Νίκος Βούτσης καλείται να παρέμβει αυτή τη στιγμή και να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες. Διαφορετικά θα δικαιώσει όσους κάνουν λόγο για σκοτεινά σενάρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα