Ποιοι φοβούνται τον Στάθη Τσοτσορό;  

 

Και ξαφνικά, στο δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και σε αναρτήσεις τριών sites, κάποιοι δημοσιογράφοι την «έπεσαν» με πρωτοφανή αγριότητα στον νέο πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ. και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΚΟ ΑΒΕΕ Στάθη Τσοτσορό. Αιτία της επίθεσης αυτής ήταν η πληροφορία-είδηση, σύμφωνα με την οποία ο μισθός του ως εκτελεστικός πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. και ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ ΑΒΕΕ αυξήθηκε από τις 170.000 ευρώ που έπαιρνε ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου στις 280.000 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 110.000 ευρώ. Οι τίτλοι τόσο στο δελτίο ειδήσεων όσο και στις αναρτήσεις του στυλ «Η κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια», «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το ευρώ», «Η χώρα ζει μια δραματική περίοδο και πλήττεται θανάσιμα από κατάσταση χρεοκοπίας» και διάφορες άλλες σχετικές και εξόχως μελοδραματικές εκφράσεις αυτού του τύπου, χαρακτήριζαν την απόφαση αυτή ως πρόκληση για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα «the toc», που πρώτη ανέδειξε το θέμα, υποστήριξε στην ανάρτησή της ότι ο Στάθης Τσοτσορός εισηγήθηκε την αύξηση των αποδοχών του, δηλαδή με λίγα λόγια «ευλόγησε τα γένια του».

Μετά από μία ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ. και επειδή στην Ελλάδα είμαστε αρκετά υποψιασμένοι, ψάξαμε το θέμα. Ξεκινήσαμε από το σημείο της ανακοίνωσης, όπου υπογραμμίζει ότι «οι αποδοχές στελεχών και εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ., ΕΚΟ, Ελληνικά Καύσιμα είναι από χρόνια καθορισμένες, βάσει οργανογραμμάτων και εκτελεσμένων καθηκόντων».

Ρωτήσαμε και μάθαμε τι σημαίνει αυτή η φράση. Η επίσημη πληροφόρηση από τα ΕΛ.ΠΕ. έχει ως εξής: «Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. αμείβονται επί σειρά ετών με βάση το εύρος των καθηκόντων, ύστερα από μελέτη της εταιρείας Hay Groop, η οποία καθορίζει επ’ ακριβώς τις αμοιβές τους». Μας εξήγησαν ότι ο μισθός ετησίως του Μη Εκτελεστικού Προέδρου (περιπτώσεις Γιάν. Παπαθανασίου, Χρ. Κομνηνού, Τάσου Γιαννίτση) ανέρχεται σε 170.000 ευρώ, ο μισθός του Εκτελεστικού Προέδρου σε 280.000 ευρώ, ο μισθός του Γεν. Διευθυντή σε 250.000 ευρώ, και ο μισθός του Διευθύνοντος Συμβούλου σε 220.000 ευρώ.

Συνέχισαν λέγοντας ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε αλλαγή των μελών της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 26/6/2015, παρουσία των εκπροσώπων του Ομίλου Λάτση (που κατέχει το 42% των ΕΛ.ΠΕ.), του Ελληνικού Δημοσίου ([ΤΑΙΠΕΔ] που κατέχει το 35% των μετοχών), εκπροσώπων των τραπεζών κ.λπ., ακολουθήθηκε η πάγια επί σειρά οκτώ και πλέον ετών διαδικασία έγκρισης της πρόσληψης και της αμοιβής των μελών του νέου Δ.Σ., σύμφωνα με τις εκθέσεις αμοιβών της εταιρείας Hay Groop.

Στο πρόσωπο του Στάθη Τσοτσορού, η Γ.Σ. συγκέντρωσε τις αρμοδιότητες του εκτελεστικού προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Οι ετήσιες απολαβές του προέδρου ορίστηκαν στις 280.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος παραιτήθηκε από κάθε άλλη αμοιβή για τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ.

 

Έρευνα όχι με «λαβράκια», αλλά με «καρχαρίες»

 

Η παραπάνω πληροφόρηση ανατρέπει καθ’ ολοκληρίαν τα γραφόμενα από το site «the toc», αλλά και από άλλα ΜΜΕ, τα οποία με ισχυρισμό την πηγή της πληροφόρησης την «έπεσαν», όπως γράψαμε παραπάνω, με πρωτοφανή αγριότητα στον Στάθη Τσοτσορό. Φυσικό ήταν να ψάξουμε τους λόγους της επίθεσης αυτής. Η έρευνα προς μεγάλη μας έκπληξη δεν έβγαλε «λαβράκια», αλλά «καρχαρίες».

Ως εκτελεστικός πρόεδρος ο Στάθης Τσοτσορός έπιασε δουλειά πρωί-πρωί. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα της άσκησης των καθηκόντων του, πριν καθίσει στην καρέκλα του, ειδοποιήθηκε για το μεγάλο ατύχημα στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου –που ως γνωστόν στοίχισε τη ζωή τεσσάρων εργαζομένων– και έτρεξε αμέσως στον τόπο του ατυχήματος. Τις επόμενες ημέρες διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε δύο τομείς της εταιρείας. Ο πρώτος τομέας ήταν τα κονδύλια που δαπανούσε η εταιρεία για ΜΜΕ και ο δεύτερος ήταν οι ανείσπρακτες οφειλές από τα ΕΛ.ΠΕ., από πρατήρια καυσίμων, οφειλές ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα δύο-τρία τελευταία χρόνια είχαν σύνολο μόνο 6-7 εκατ. ευρώ.

Έδωσε αμέσως εντολή για έρευνα στους δύο αυτούς τομείς και το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν συνταρακτικό.

Eντοπίστηκαν ΜΜΕ που έπαιρναν χρήματα, χωρίς καν αποφάσεις αρμοδίων, χωρίς να προσφέρουν υπηρεσίες και μέσω εικονικών τιμολογίων να εισπράττουν μεγάλα ποσά.

Η έρευνα κατέληγε σε ευθύνες στελεχών, τα οποία πλέον κινδυνεύουν να διωχθούν με βαρύτατες κατηγορίες, όπως απιστία, απάτη και πλαστογραφί0α σε βαθμό κακουργήματος, και μάλιστα εις βάρος του Δημοσίου, αφού όπως είπαμε στα ΕΛ.ΠΕ. το Δημόσιο κατέχει το 35%.

Στον τομέα των πρατηρίων καυσίμων, η μη είσπραξη των οφειλομένων παρουσιάζεται να έχει ζημιώσει τα ΕΛ.ΠΕ., αφού τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας δεν φαίνεται να έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Το ερώτημα που προέκυπτε από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήταν εάν γνώριζαν και πώς ενήργησαν οι προκάτοχοι του Στάθη Τσοτσορού, Γιάννης Κωστόπουλος (πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ.), Γιάννης Ψυχογυιός (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ ΑΒΕΕ και διευθυντής διυλιστηρίου Ασπροπύργου), Γιάννης Παπαθανασίου (πρώην πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.).

Όπως φαίνεται, η «τριπλέτα» αυτή κατά το διάστημα της θητείας της όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξη των ΕΛ.ΠΕ. και της ΕΚΟ, αλλά τουναντίον τη ζημίωσε με σημαντικά ποσά. Υπενθυμίζουμε ότι τα «ορφανά» της Eurobank την εποχή που τα κόκκινα δάνειά της κινδύνευαν να τη ρίξουν στα βράχια, με εθελουσία έξοδο, που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προσελήφθησαν ως διευθυντικά στελέχη στα ΕΛ.ΠΕ. χάρη στις ευγενείς «προσπάθειες» του Γιάννη Κωστόπουλου. Όσον αφορά στη δραστηριότητα που επέδειξαν οι κ.κ. Παπαθανασίου, Κωστόπουλος στην προώθηση των ΕΛ.ΠΕ., αρκεί κανείς να ανατρέξει στις δηλώσεις των εργαζομένων στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου, όπου –όπως αναφέραμε παραπάνω– προ μηνός τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους. Οι καταγγελίες για πλήρη αδιαφορία στους κανόνες ασφαλείας, οι σχέσεις των διευθυντών του Ομίλου με τους εργολάβους των εξωτερικών συνεργείων και διάφορα άλλα έχουν ήδη καταγραφεί τόσο από την «Α» όσο και από άλλα ΜΜΕ.

Ένα τρίτο θέμα που είχε στα υπ’ όψιν του να ερευνήσει ο Στάθης Τσοτσορός, ως μέτοχος του 20% των ΕΛ.ΠΕ., ήταν η εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΠΑ. Πολλά είχαν διαρρεύσει για τις «πλάτες» που έκανε η πρώην διοίκηση της ΔΕΠΑ, του κ. Χάρη Σαχίνη, σε εταιρείες παραγωγής ρεύματος –με καύσιμο το φυσικό αέριο–, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούν τις οφειλές τους προς αυτήν και έτσι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου να ζημιώνεται, και ένα μέρος της ζημίας να αφορά και τα ΕΛ.ΠΕ. Μάλιστα, για το θέμα αυτό είχε διαταχθεί και δικαστική έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, που συνεχίζεται.

Όλα τα παραπάνω διαδραματισθέντα στα κτίρια των ΕΛ.ΠΕ. και της ΕΚΟ, στην οδό Χειμάρρας, λίγο-πολύ έγιναν γνωστά. Ο κύκλος των εμπλεκομένων είναι μικρός και εύκολα κάποιος του 2ου ή του 4ου ορόφου θα μπορούσε να πληροφορηθεί πού βγάζουν οι έρευνες του 3ου…

Η αντίδραση ήταν άμεση και το κλίμα του δημοψηφίσματος ευνοούσε ανθρωποθυσίες κάθε μορφής. Οι «ενδιαφερόμενοι» προφανώς ενημέρωσαν το «the toc», το οποίο, παρά την αποδεδειγμένη εγκυρότητά του, δεν μπήκε στον κόπο να διασταυρώσει τις «πληροφορίες», προέβη σε ανάρτηση της είδησης, και βεβαίως αμέσως ακολούθησαν και άλλες αναρτήσεις και δημοσιεύματα.

Τη σκυτάλη πήραν άλλες δύο ιστοσελίδες, που όπως επίσης ψιθυρίζεται στην πιάτσα έχουν άμεση σχέση με μεγάλο όμιλο που σχετίζεται με την ενέργεια και ο οποίος έχει τεράστια χρέη από την αγορά αερίου στη ΔΕΠΑ.

Από τη μια λοιπόν είχαμε τα απωθημένα των προηγουμένων στελεχών, που όχι μόνο πήγαν στα «αζήτητα», αλλά διατρέχουν και τον κίνδυνο να καθίσουν και στο εδώλιο, και από την άλλη τον μεγαλοεπιχειρηματία της ενέργειας κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος θα ήταν με τη διοικητική αλλαγή στα ΕΛ.ΠΕ. και την τοποθέτηση νέου κουμανταδόρου. Έτσι, λοιπόν, τα γνωστά «εργαλεία» μπήκαν μπροστά και, με πρόσχημα την… παχυλή αμοιβή του νέου προέδρου, θέλησαν να αποδυναμώσουν τις όποιες ενέργειές του που τους αφορούσε. Ο Στάθης Τσοτσορός, μετά τον καταιγισμό αυτό της α-λά καρτ πληροφόρησης, πολύ απλά παραιτήθηκε από τις δύο επιπλέον ιδιότητές του, δηλαδή του εκτελεστικού προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, και παρέμεινε με τον μισθό των 170.000 ευρώ πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., εξέλιξη σαφώς ευχάριστη τόσο για την παλιά φρουρά των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και για τον έλεγχο των τυχόν παραλείψεων της ΔΕΠΑ να εισπράξει αυτά που της χρωστούσε ο Όμιλος του επιχειρηματία της ενέργειας. Και για να βάλουμε και το κερασάκι στην τούρτα, για την επίθεση δηλαδή του τηλεοπτικού σταθμού στον Στάθη Τσοτσορό, αποκαλύπτουμε ότι μεταξύ μεγαλομετόχου του τηλεοπτικού σταθμού και του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. υπάρχει δικαστική διαμάχη η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και ακόμη δεν έχει τελειώσει. Με λίγα λόγια, όλοι οι εμπλεκόμενοι και «απέναντι» στον Στάθη Τσοτσορό βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν το άχτι τους. Οι μεγάλες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των ΕΛ.ΠΕ. έπρεπε να έχουν απασχολήσει, από το 2003 και μετά, όλες τις κατά καιρούς κυβερνήσεις και ο νυν υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης έπρεπε να έχει ήδη πάρει θέση, και όχι, κάτω από το βάρος του δημοψηφίσματος, να αφήσει διαρροές του τύπου «κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» να δηλώνουν ότι «ο κύριος Υπουργός είναι δυσαρεστημένος και δεν γνώριζε το γεγονός».

Ο υπουργός τής «πρώτη φορά Αριστεράς» έπρεπε να ερευνήσει το θέμα και όχι –άθελά του– να τοποθετηθεί με τρόπου που μείωνε τον συνεργάτη του και έριχνε νερό στον μύλο των διαχρονικών λαμόγιων.

Ένα άλλο αστέρι της κυβέρνησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς καν να γνωρίζει πού πέφτουν τα ΕΛ.ΠΕ., έσπευσε να δηλώσει στις κάμερες ότι «ήταν απαράδεκτη η ενέργεια του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. να αυξήσει τον μισθό του», χωρίς να ενημερωθεί για τα πραγματικά περιστατικά.

Απλά πρέπει να επισημάνουμε ότι αν η διαπραγμάτευση για «έντιμη» συμφωνία με τους δανειστές γινόταν με άτομα σαν τον κ. Τσακαλώτο, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί αυτή η χώρα πηγαίνει στα βράχια…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα