Μάχη «δεξιών» και «αριστερών»

Σε μια ιδιότυπη εσωστρέφεια οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Ηδη από την εβδομάδα που πέρασε, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαφάνηκε πως δεν υπάρχουν πια οι συνδετικοί ιστοί στους οποίους στηρίχθηκε το κόμμα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή και με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πως έχει την πλήρη στήριξή του. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αριστερή στροφή. Μόνο που τα πράγματα αποδεικνύονται πιο σύνθετα.

Ο στενός πυρήνας του πρωθυπουργού είχε λάβει ξεκάθαρη απόφαση να στηρίξει την… ανεξαρτησία της χώρας καταδικάζοντας μέτρα και πολιτικές λιτότητας. Μόνο που δεν είχαν υπολογίσει εκείνους που είχαν επιλέξει μια πιο ορθολογική πολιτική γραμμή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα να επιτεθεί σωματικά σε κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα με αφορμή δηλώσεις του δεύτερου οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως υποχώρηση έναντι των δανειστών. Εκείνη τη μέρα τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Η μάχη των δύο τάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και χαρακτηριστικό είναι πως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε εν κρυπτώ αποκλείοντας όμως τους… αριστερούς που ανήκουν σε αυτή.

Οι αριστεροί επιμένουν σε μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι των δανειστών ενώ οι δεξιοί υιοθετούν το σενάριο του έντιμου συμβιβασμού ώστε να βρει η χώρα από την περιπέτεια.

Η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως διαδόχου του Γιάνη Βαρουφάκη αντί του «δεξιού» Γιώργου Σταθάκη, δείχνει πως τουλάχιστον προς το παρόν οι αριστεροί έχουν το πάνω χέρι.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα