Στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια στο τραπέζι

Οι κοινές στρατηγικές σε ζητήματα ενέργειας, τεχνολογίας, αξιοποίησης του νερού, στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι, τους υπουργούς Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, Μετανάστευσης και Παλαιστινιακού Σιλβάν Σαλόμ, και τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, αλλά και μια σειρά από συμβούλους του πρωθυπουργού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την Τζίπι Λίβνι από την αντιπολίτευση.

Το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς για την πορεία της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ήταν μεγάλο, ενώ, όπως διευκρίνισε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ.

«Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις, έχουμε και διαφορετική γνώμη και απόψεις για μια σειρά από θέματα, αλλά αυτό που επεξεργαστήκαμε ήταν οι κοινές στρατηγικές μας».

Βασικό σημείο σύγκλισης απόψεων ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή. Σε όλες τις συναντήσεις τού κ. Κοτζιά τονίστηκε η «ανάγκη να συμβάλλουν και τα δύο κράτη στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ οι δύο πλευρές εξέτασαν «πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και το υπό εκκόλαψη θεσμικό σύστημα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη της περιοχής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα