Ενημέρωσε μας για τον Βαρουφάκη

Μέσα σε λίγα 24ωρα η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε και δεύτερη επερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αφορμή τον Γιάννη Βαρουφάκη. Αυτή τη φορά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει την Βουλή και τον ελληνικό λαό για τους σχεδιασμούς του Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, και για το εάν είχε προσωπικά εμπλακεί σε αυτούς.
Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις και την ηχητική καταγραφή της ομολογίας του πρώην ΥΠΟΙΚ στην οποία έκανε λόγο για υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το σχέδιο του Γιάννη Βαρουφάκη «συνιστά συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας».
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο», σημειώνει η Φώφη Γεννηματά που στη συνέχεια ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή και «είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον κ. Βαρουφάκη, είτε να απολογηθεί ενώπιον του Ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του».
Μεταξύ άλλων στην επερώτηση της η κ. Γεννηματά αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή και τον Ελληνικό λαό για τους σχεδιασμούς του Plan B, καθώς και για την προσωπική του ανάμειξη σε αυτούς. Και είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον κ. Βαρουφάκη, είτε να απολογηθεί ενώπιον του Ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του. Όπως οφείλει να καταθέσει όπως του έχω ζητήσει από τις 22/07 όλα τα σχετικά έγγραφα, με δεδομένη την ιδιότητά τους ως Δημοσίων Εγγράφων.
Έτσι θα κριθεί το αν και το πόσο αξιόπιστη και ειλικρινής ήταν αυτή η διαπραγμάτευση, που επιβάρυνε τον ελληνικό λαό με θυσίες άνω των 14 δις για τα επόμενα τρία χρόνια.
Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο πρωθυπουργός:
α) Ποιά ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιό στόχο;
β) Ποιά ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;
γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πως του γνωστοποιήθηκαν.;
δ) Ποιά ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;
ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;
στ) Παραμένει κατά την Κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για την χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;

Ο Βενιζέλος

Θέση για το θέμα Βαρουφάκη έλαβε με επίσημη δήλωση του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του: «Οι πρόθυμες αποκαλύψεις Βαρουφάκη αναδεικνύουν την αστυνομική διάσταση των τραγικών έξι μηνών που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τώρα καλύτερα τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα λόγω των ενεργειών, των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου και απέσπασε το «όχι» του 61,3 % του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν και νομίζουν ακόμη ότι είναι πάνω από τους νόμους και τους θεσμούς. Γεννημένοι να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, αλλά υπεράνω ελέγχου οι ίδιοι ως «πρώτοι φορά αριστεροί στην εξουσία». Το ζήτημα των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του, αργά ή γρήγορα, θα διερευνηθεί σε βάθος. Τα είχαμε προβλέψει άλλωστε όλα αυτά στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Τον κ. Βαρουφάκη όμως τον διόρισε και τον διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας που ως πρωθυπουργός «εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της».
Αυτή όμως είναι η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται τώρα με την τρόικα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή η κυβέρνηση θα φέρει – αν τη φέρει – τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο που καλείται να ψηφίσει η αντιπολίτευση. Με ποια εχέγγυα θα διεξαχθεί αυτή η διαπραγμάτευση από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας; Πώς αυτή η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση; Τι μας εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί η παλινδρόμηση του χαμένου εξαμήνου; Κατά ποια λογική η αντιπολίτευση θα ψηφίσει αβλεπί ότι φέρει ο κ. Τσίπρας και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει το 1/3 των βουλευτών του; Η αντιπολίτευση θα σηκώνει το βάρος των δύσκολων μέτρων, ενώ ο κ. Τσίπρας θα οργανώνει το συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα του στις επόμενες εκλογές, υπό συνθήκες επικοινωνιακής υφαρπαγής;
Πρέπει συνεπώς τώρα, πριν ολοκληρωθεί με λάθη ή προσκρούσει σε νέα αδιέξοδα η διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο και βεβαίως πριν κληθεί η Βουλή να ψηφίσει ξανά κρίσιμο νομοσχέδιο, να απαιτηθούν οι ελάχιστες αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις:
• εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
• εκλογικό σύστημα χωρίς μπόνους 50 εδρών ώστε να ενθαρρύνονται οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες
• αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της Βουλής με αρμόζοντα Πρόεδρο, όπως ζητά πλέον και η κοινωνία των πολιτών
• σεβασμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών, της πολιτικής ουδετερότητας της δημόσιας διοίκησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα