«Πρώτα η συμφωνία και μετά θα λογαριαστούμε»

Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς το εσωτερικό του κόμματος του απέστειλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. για μία ακόμη φορά τόνισε πως αυτή τη στιγμή προέχει «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μόνο».
Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα εξακολουθήσει να είναι το καλό παιδί. Αντίθετα ο Μεϊμαράκης είπε πως «ολοκληρώστε τη συμφωνία και λογαριαζόμαστε αργότερα». Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έπραξε στις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, σκοπεύει να συνεχίσει. Να ψηφίζει δηλαδή άνευ όρων οτιδήποτε αφορά τη συμφωνία, με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Και αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε ή υιοθετούμε τα μέτρα, για τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα φέρνει ακέραια την ευθύνη», έλεγε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Ν.Δ. ότι θα επιδιωχθούν αλλαγές και βελτιωτικές αντιπροτάσεις, όπου είναι εφικτό.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει πρόθυμος το κόμμα του να συμβάλει όπου χρειάζεται προκειμένου οι συνομιλίες κυβέρνησης και δανειστών να οδηγηθούν σε αίσιο τέλος και, όπως ανέφερε στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η Ν.Δ. θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. «Δε μας το ζητήσανε. Και αν μας το ζητήσουν, θα το σκεφτούμε θετικά… Η Νέα Δημοκρατία δε θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον», είπε, μεταξύ άλλων.
Ο Β. Μεϊμαράκης για μία ακόμη φορά ξόρκισε σενάριο πρόωρων εκλογών, το οποίο αποδίδει στη βούληση του πρωθυπουργού «να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του», ενώ στο τραπέζι, με περισσότερη σαφήνεια από κάθε άλλη φορά, έβαλε το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τη σημερινή Βουλή. «Πιστεύω ότι μπορεί να βρει λύσεις από την παρούσα Βουλή, εφόσον το ψάξει, εφόσον κινηθεί, εφόσον το θέλει», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Ν.Δ., αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Για Βαρουφάκη
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να οξύνει ακόμα περισσότερο την κριτική της έναντι της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Βαρουφάκη. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος Σοφία Βούλτεψη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ενώ και οι τέσσερις γαλάζιοι βουλευτές που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, με αίτημά τους, ζητούν την άμεση κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών. Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Β. Μεϊμαράκης στη συνέντευξή του. «Θα σύρουμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται. Πρέπει ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί πλήρως για ό,τι έχει γίνει», τόνισε και πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Βαρουφάκη: «Έχω πρόβλημα με εκείνους τους υποκριτές οι οποίοι ύπουλα μας λένε ότι στηρίζουν τη χώρα για να είμαστε στο ευρώ και ταυτόχρονα συζητούν -από ό,τι φαίνεται πάρα πολύ σοβαρά- την πιθανότητα ενός άλλου νομίσματος».
Αλλαγές στο κόμμα
Μετά την επισφράγιση της παραμονής του στην προεδρία του κόμματος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες ετοιμάζουν πυρετωδώς την επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς παράταξης , η οποία θα πάρει σάρκα και οστά από αρχές Σεπτεμβρίου.
Σε οργανωτικό επίπεδο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέλει να υλοποιήσει την στροφή προς το μεσαίο χώρο όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής , αλλά και προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να δούμε τους Νίκο Δένδια και Ευριπίδη Στυλιανίδη στην θέση των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει ως τρίτος. Πρόκειται για δύο στελέχη με μετριοπαθή και κεντρώο πολιτικό λόγο, που έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη την πολιτική τους πορεία με τις αξίες του καραμανλισμού. Η στροφή εξάλλου προς τις «ρίζες» της ΝΔ, θα γίνει και σε σημειολογικό επίπεδο, με την επιστροφή στην Ρηγίλλης και την επαναφορά ακόμα και του πυρσού στο σήμα του κόμματος. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απόφαση να περάσουν σε δευτερεύοντες ρόλους όσοι δεν είναι γέννημα- θρέμμα της ΝΔ και δεν εκφράζουν αυτή την ειλημμένη απόφαση για στροφή στο κέντρο.
Στον τομέα της επικοινωνίας, είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει ρόλο η Πηνελόπη Γαβρά. Για την θέση του εκπροσώπου τύπου, στην θέση του Κώστα Καραγκούνη, υπάρχουν σκέψεις για την Όλγα Κεφαλογιάννη η εικόνα της οποίας και ο επίσης μετριοπαθής λόγος που εκφέρει, θεωρείται από πολλούς ιδανικά προσόντα για την θέση αυτή.
Η νέα γενιά
Στα άμεσα σχέδια είναι και η ενεργοποίηση των «γαλάζιων» περιφερειαρχών, που είχαν πάρει διακριτές αποστάσεις από την προηγούμενη ηγεσία. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με το 70% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο, ειδικά σε μία περιοχή πολύ ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική για την κεντροδεξιά, όπως είναι η Μακεδονία, αποτελεί στόχο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε να συνεισφέρει στην νέα αυτή προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και για τους Κώστα Αγοραστό και Κώστα Μπακογιάννη, που είναι επίσης δημοφιλείς.
Με βασικό γνώμονα την «επιχείρηση» της επιστροφής στις ρίζες, ο Κώστας Καραμανλής junior, δέχεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιέσεις να αναλάβει ρόλο στο κόμμα. Η επιθυμία για ενεργοποίηση του βουλευτή Σερρών, έχει προφανή στόχευση, καθώς ένας Καραμανλής πάντα έχει την δική του σημειολογία, εδικά σε μία εποχή που το κόμμα της κεντροδεξιάς, επιθυμεί της καθολική συσπείρωση της άλλοτε ευρείας βάσης του.
Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση και του Δάνη Τζαμτζή, που εκτός των άλλων είναι και κουμπάρος με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Τζαμτζής που ξέρει πολύ καλά τα αγροτικά, είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά της ΝΔ, λένε πως ο Τζαμτζής, είναι χαρακτηριστική περίπτωση στελέχους που ξέρει την κομματική βάση και τέτοιου είδους στελέχη , πρέπει να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Με την ίδια λογική έγινε και η συνάντηση του Μεϊμαράκη με τον Γιώργο Βουλγαράκη, ενός στελέχους, γέννημα – θρέμμα της ΝΔ, που γνωρίζει άριστα τον κόσμο της παράταξης. Ο Βουλγαράκης, ήταν εκτός κόμματος για πολλά χρόνια, αλλά πλέον απαλλαγμένος και δικαιωμένος από τις δικαστικές εκκρεμότητες, είναι έτοιμος να δραστηριοποιηθεί ξανά «σαν στρατιώτης» όπως συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του. Οι πληροφορίες λένε ωστόσο πως είναι βέβαιη πλέον η επιστροφή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Α’ Αθηνών.
Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, που είναι και ο πρώτος πρόεδρος της ΝΔ , που έχει διατελέσει και πρόεδρος της νεολαίας, θέλει να ενεργοποιήσει και πρόσωπα άφθαρτα από την ΟΝΝΕΔ. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι πολύ πιθανόν να είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το περιβάλλον του προέδρου και ήδη του έχει ζητηθεί η συνδρομή του, καθώς ως πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, γνωρίζει άριστα τις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα