«Έχουν μανία με τα δημοψηφίσματα»

«Η χώρα έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα από αυτά με τα οποία ασχολείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα για κανέναν οι εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει ότι τον Ιανουάριο εκλέχτηκε πρωθυπουργός της χώρας και όχι πρωθυπουργός ενός τμήματος, ή έστω όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει λοιπόν με τόλμη να κινηθεί και να λύσει τα προβλήματα που έχει αυτή την στιγμή η χώρα και όχι να ασχολούμαστε καθημερινά με το τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Θεοδωράκης, ο οποίος έχει ανεβάσει τους τόνους έναντι του πρωθυπουργού στην συνέχεια των δηλώσεων του ήταν ακόμη πιο ειρωνικός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται έχει ένα πάθος με τα δημοψηφίσματα αλλά δεν έχω καταλάβει που θα μας οδηγήσει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα. Πρέπει όμως να είμαστε λογικοί. Η κοινωνία, όπως και η Βουλή, έχει πάρει τις αποφάσεις της. Όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια κομματικών ισορροπιών. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει σοβαρότητα, τόσο από τα στελέχη που πλαισιώνουν τον κ. Τσίπρα όσο και από τα υπόλοιπα στελέχη. Δεν μπορεί μια κοινωνία με τόσα πραγματικά προβλήματα να παρακολουθεί αυτό το θέατρο του παραλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».
Με την ΓΣΕΕ
Πάντως ο Θεοδωράκης σήμερα συναντήθηκε για 90 περίπου λεπτά με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλο και μέλη της Διοίκησης στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση της ανεργίας, η μαύρη εργασία, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό και η λειτουργία των συνδικάτων.
Στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων και θέσεων στα νέα δεδομένα που φέρνει η συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε τη ΓΣΕΕ ότι το Ποτάμι έχει έτοιμο σχέδιο για μία νέα Εθνική Πολιτική για την εργασία με στόχο την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος της ανεργίας, το οποίο θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στις προτεραιότητες του Ποταμιού είναι να υπάρξουν νέες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών συλλογικών δικαιωμάτων.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα έκανε και τις ακόλουθες δηλώσεις: «Δυστυχώς κοινή εκτίμηση όλων μας είναι πως έχουμε εκτίναξη τόσο της ανεργίας όσο και της μαύρης εργασίας. Όλη αυτή η απερισκεψία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών μας οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της μαύρης εργασίας και να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι μέσω των τραπεζών αλλά με μαύρο χρήμα. Πρέπει να κάνουμε μία τεράστια κοινωνική και πολιτική προσπάθεια έτσι ώστε να επιστρέψουμε από τον Σεπτέμβριο σε κανονικές συνθήκες. Νομίζω θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επαναφέρει τα πράγματα στην κατάσταση προ του κλεισίματος των τραπεζών. Παρόλα αυτά όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, και οι πολιτικοί και τα συνδικάτα. Με τη ΓΣΕΕ και με όλες τις παρατάξεις της ΓΣΕΕ, γιατί όπως ξέρετε η ΓΣΕΕ έχει εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις, συζητήσαμε και ακούσαμε την δική τους πλευρά σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Υπάρχουν πολλά μεγάλα προβλήματα που θα πρέπει αντιμετωπίσουμε από τον Σεπτέμβρη. Οι ίδιοι υπερασπίζονται την ανάγκη να επιστρέψουμε σε κάποιες εργασιακές συμφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν. Υπερασπίζονται το ασφαλιστικό αλλά δέχονται την ανάγκη να ξανασυζητήσουμε όλα τα υπάρχοντα προβλήματα υπό το πρίσμα των νέων συμφωνιών που έχει κάνει η χώρα με τους εταίρους. Είπαμε και για τις συλλογικές συμβάσεις και για την επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων. Όπως σας είπα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου όλα τα πράγματα πρέπει να γίνουν με μία σειρά. Έχουμε πολύ μεγάλες εκκρεμότητες που αφορούν την ανεργία και τη μαύρη εργασία και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα πρώτα και μετά να πάμε στην τακτοποίηση όλων των υπολοίπων».
Στη συνάντηση, από την πλευρά του Ποτάμιου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, η βουλευτής Α’ Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου και ο συντονιστής των τομέων Πολιτικής του κόμματος Γεράσιμος Γεωργάτος. Την ΓΣΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ι. Παναγόπουλος, ο αναπλ. Πρόεδρος Φ. Κολεβέντης, ο γ.γ Ν. Κιουτσούκης, ο αναπλ. γ.γ Αθ. Δανούσης, ο αναπλ. γραμματέας Οικονομικού Ευθ. Θεοχάρης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Μπαλού, το μέλος της Διοίκησης Π. Στέφανος και ο καθηγητής Γ. Αργείτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα