Κάνουν το… παγώνι στην Πλατφόρμα

ΟΛΟ «ΟΧΙ» ΚΙ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ…

Με ακροβάτη σε τεντωμένο σκοινί, όπου από τη μια «όχθη» υπάρχει η υποτυπώδης συνύπαρξη και από την άλλη το πολιτικό διαζύγιο και η οριστική ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόμμα αλλά και για την κυβέρνηση, μοιάζει η σημερινή συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές –και δεν χρειάζονταν οι πρωθυπουργικές διαπιστώσεις επ’ αυτού– ότι ο σουρεαλιστικός δυισμός του «στηρίζω αλλά δεν ψηφίσω» που έχουν επιλέξει ως στρατηγική τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν μπορεί να πάει μακριά το κυβερνητικό καράβι.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να πετάξει ξεκάθαρα πια το γάντι στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στηρίζεται σε αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή!».

Και δεν σταμάτησε εκεί ο πρόεδρος του κόμματος. Συνέχισε με σαφείς αιχμές προς στους «αντιρρησίες» συντρόφους του, προκαλώντας τους εν πολλοίς να πουν δημόσια και ανοιχτά:
-Αν κάποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση να φέρει μια καλύτερη συμφωνία.
-Αν υπάρχει η άποψη ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία.
-Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μια καλύτερη προοπτική για τον λαό.

Ποια απάντηση έλαβε στα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτήν του φουσκωμένου… παγωνιού, με κάποιους εκ των υποστηρικτών της Αριστερής Πλατφόρμας να «επιδεικνύουν» τη μαχητική και επαναστατική υπερηφάνεια τους λέγοντας ότι αρνούνται να συνηγορήσουν στην μεγάλη ανατροπή των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής του που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για εναλλακτική ή για plan b που δήθεν δεν ακολουθήθηκε, ούτε λόγος φυσικά. Αντιθέτως, ο υποστηρικτής της πλατφόρμας και βουλευτής Κώστας Ήσυχος πήρε τον λόγο και αναλώθηκε στο να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι απέτυχε το Plan A (!!!), ζητώντας να πιστωθεί η αποτυχία σε αυτούς που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Επί του πρακτέου, τώρα, η πλήρης αλήθεια είναι μάλλον αυτή που είπε επίσης σε υψηλούς τόνους ο μπαρουτοκαπνισμένος Γιάννης Δραγασάκης πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε». Και τη… μετάφραση αυτής της δήλωσης την έκανε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν τόνισε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επετράπη στον ΣΥΡΙΖΑ η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα».

Πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο ιδεολογικός κατακερματισμός στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο –θεσμοθετημένος καταστατικά– πλούτος του.

Αλλά από την άλλη ουδείς πλέον μπορεί να αρνηθεί ότι από οι τάσεις και η παραγωγική ιδεολογική τους αντιπαράθεση (σ.σ. που ήταν πολλαπλά χρήσιμη για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης), έχουν μετεξελιχθεί σε καπετανάτα όπου κυριαρχούν οι διαγκωνισμοί, τα κουκιά για τα κομματικά όργανα, οι αριθμητικοί συσχετισμοί δυνάμεων και οι προσωπικές ατζέντες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα