Παραμένει το χάσμα Αθήνας και δανειστών για τις πρόωρες συντάξεις

Μπορεί στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών να επιβεβαιώνεται κατά πληροφορίες ο σεβασμός και των δύο πλευρών στα μέχρι και 30 Ιουνίου 2015 θεμελιωμένα δικαιώματα των εν δυνάμει συνταξιούχων, ωστόσο η μεγάλη διάσταση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές παραμένει και αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα η διαφορά των δύο πλευρών δεν αφορά την κατάργηση ή μη των πρόωρων συντάξεων αλλά η ταχύτητα προσαρμογής στο νέο καθεστώς, με την Αθήνα να επιμένει σε πέναλτι έξι μηνών επιπλέον εργασίας για ένα χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης και τους δανειστές να ζητούν αντίστοιχα 18μηνη “καμπάνα” σε όποιον θελήσει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη. Σε κάθε περίπτωση, στόχος και των δύο πλευρών είναι η συμφωνία να έχει επιτευχθεί το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών (σ.σ. η οποία όπως είπε έγινε «σε εποικοδομητικό κλίμα»), η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην “αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας”. Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος έκανε γνωστό ότι οι επικεφαλής των Θεσμών πήγαν στο υπουργείο του μετά από τη δική του πρόσκληση, έχοντας ως βασικό θέμα στη ατζέντα τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συνολικής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του 2015.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα