«Μην ακούς τις εσωκομματικές φωνές»

Η υπογραφή της συμφωνίας είναι αυτό που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί εντός της Χαριλάου Τρικούπη που εκφράζουν ακόμη και δημόσια τις ανησυχίες τους για το τι μπορεί να συμβεί, καθώς το εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει κινούμενη άμμο.
Γι’ αυτό τον λόγο κι επισήμως το ΠΑΣΟΚ μέσω του νέου εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ανεπηρέαστος από τις ενδοκομματικές εκκρεμότητές του.
Ο Π. Χρηστίδης ζήτησε «σοβαρότητα και ευθύνη» κατά τη συνομολόγηση της νέας συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περιέχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αποκρούει «προτάσεις καταστροφικές για την ανάπτυξη και για ευαίσθητες κατηγορίες των πολιτών». Ο κ. Τσίπρας οφείλει να κινηθεί μακριά από τις μικροκομματικές εκλογικές σκοπιμότητες, «με προτεραιότητα τα συμφέροντα του λαού και όχι των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χρηστίδης.

Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι πέρα από την εξέχουσα σημασία που προφανώς έχουν οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία έχει πληγεί από την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η Φώφη Γεννηματά είχε επί τούτου επανειλημμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, μετά τις οποίες διαμόρφωσε δέσμη πέντε προτάσεων για να υποστηριχθεί η λειτουργία της αγοράς και να αντιμετωπισθούν στον βαθμό του εφικτού οι άμεσες συνέπειες των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά ζητά να επιταχυνθούν οι εισαγωγές με διαδικασίες-εξπρές, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις σε προϊόντα, προτείνει να επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή για εμπορεύματα μέχρι και 100.000 ευρώ με έμβασμα από λογαριασμούς όψεως (στους οποίους υπάρχουν βεβαίως τα απαραίτητα χρήματα). Ζητάει επίσης επαναφορά της πρόβλεψης για πληρωμή φόρων μέσω πιστωτικής κάρτας, καθώς και να ληφθεί μέριμνα για τις επιχειρήσεις που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, αλλά λόγω capital controls παρουσιάζουν μικρές καθυστερήσεις (μέχρι και δύο μήνες).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα