Κλείδωσε η 20ή Σεπτεμβρίου, εκτός και αν…

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η 20ή Σεπτεμβρίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, είναι υποχρεωμένος να κάνει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στη συνέχεια να να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ. Παυλόπουλος, προσανατολίζεται στο να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεις εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους και να επιβεβαιώσει εκ νέου τις αρνήσεις των τριών κομμάτων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, για να ορκιστεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα διαλυθεί η Βουλή και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου πάντως να μη συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη εξέφρασε την αντίθεσή του.

Είπε ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση, όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιοι δεν θέλουν ας μην έλθουν στη σύσκεψη και ας μείνει κενή η καρέκλα».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είχε μία εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον κ. Λαφαζάνη και διευκρίνισε ότι παρ’ ότι τα δύο κόμματα χωρίζει άβυσσος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε και να αναζητούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε “απαράδεκτο ότι ένας αρχηγός κόμματος που είναι και πρωθυπουργός δεν δέχεται να έλθει σε συζήτηση και συνεννόηση, αν όχι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, για το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό την επόμενη ημέρα των εκλογών”.

Ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον κ. Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας. Παρ’ ότι είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, και οι δύο έχουν κοινό αντίπαλο τον κ. Τσίπρα. Συμφωνούν όμως στην απομόνωση του πρωθυπουργού, ενώ και οι δύο επιθυμούν περισσότερο χρόνο για την προεκλογική περίοδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα