Αυξάνεται η αισιοδοξία

Μπορεί στην αρχή να αιφνιδιάστηκαν όσο και εάν δεν το παραδέχονται, αλλά ημέρα με την ημέρα όλοι στη Ν.Δ. εκτιμούν πως δεν είναι καθόλου απίθανο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Στη Συγγρού αλλά και στις γαλάζιες οργανώσεις ανά την Ελλάδα έχουν αρχίσει πια να το πιστεύουν. Αποδείχθηκε άλλωστε από την μαζικότητα των συναντήσεων του κ. Μεϊμαράκη με πολιτευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος. Θυμίζοντας τη γνωστή διαφήμιση, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που ερωτούν: «Κι αν μας κάτσει;».
Και η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα που έρχονται στο γαλάζιο επιτελείο, πόρρω απέχουν από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ιουλίου. Το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει βαθύτερο και πολύ πιο επώδυνο απ’ όσο εκτιμούσαν οι περισσότεροι. Τα δε στοιχεία αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, που ο ίδιος έσπευσε χθες να υποστηρίξει όχι με το έργο του αλλά σε αντιδιαστολή με τα «παλαιά» κόμματα, μοιάζουν να καταρρέουν. Τουλάχιστον αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα από τις μετρήσεις που έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται ήδη από τη Δευτέρα και φτάνουν σε κύματα πληροφόρησης στα γραφεία της Συγγρού.
Πάνω σε αυτό το δεδομένο, και αναδεικνύοντας τους πειραματισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα που στοίχησαν ακριβά στον τόπο, ο κ. Μεϊμαράκης προετοιμάζεται για μία εξαντλητική προεκλογική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. ήταν μόλις πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του κόμματος θα επιδιώξει μία σαφώς πιο εξωστρεφή καμπάνια, ξεκινώντας ήδη από αύριο τις περιοδείες και τις δημόσιες ομιλίες ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, η ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαία αυτοκριτική και την αλλαγή σελίδας και την υποστήριξη των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν θα είναι εύκολη για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Ωστόσο, ο ίδιος μοιάζει να εκτιμά ότι οι, όποιες, διαχωριστικές γραμμές τράβηξε αλλά και η σαφής στροφή του κόμματος προς το κέντρο, θα μπορέσουν να διασκεδάσουν τις επιφυλάξεις σημαντικής μερίδας των πολιτών.
Στη Νέα Δημοκρατία , προβλέπουν ένα ντέρμπι ανάλογο με αυτό του Ιουνίου του 2012, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν πολύ κοντά στο νήμα του τερματισμού (υπενθυμίζεται και οι δύο με ποσοστά κάτω από το 30%). Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η εκλογική απήχηση του κ. Τσίπρα θα είναι κάτω από αυτό το όριο και το ζητούμενο, προφανώς, είναι εάν η δυναμική που θα καταφέρει να αναπτύξει η Ν.Δ. θα αποδειχθεί επαρκής ώστε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Περί συνεργασίας
Στο μεταξύ ως απάντηση στο δίλλημα που έθεσε ο Τσίπρας, ότι αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαστεί με κανέναν, απάντησε ο Μεϊμαράκης υποστηρίζοντας το αντίθετο.
“Τα προβλήματα λύνονται με κυβερνήσεις συνεννόησης και συνεργασίας, θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”. Με τη φράση αυτή η Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε στο ενδεχόμενο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να προκύψει και χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αναλόγως και με τη δύναμη του κάθε κόμματος και αρκεί να υπάρχει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα διακυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. .
Σημείωσε ακόμη ότι “οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης επιδείνωναν μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα τη θέση της χώρας μας. Και αφού περιπλανήθηκε σε Ρωσία, Κίνα κ.λπ. αναζητώντας χρήματα χωρίς αποτέλεσμα, φτάσαμε στην υπογραφή του Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα