Σταύρος όπως… Ομπάμα!

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις επιτυχημένες προεκλογικές του εκστρατείες χρησιμοποίησε το σλόγκαν «Υes we can». Έτσι και το Ποτάμι με το ίδιο σύνθημα, αλλά στα ελληνικά «Εμείς μπορούμε», διεκδικεί καλύτερο αποτέλεσμα από το 6,05% που απέσπασε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία για το Ποτάμι άνοιξε την Τετάρτη το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι θα ανεβάσει τους τόνους και δεν θα διστάσει –όπως λένε οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως– να συγκρουστεί τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τα άλλα κόμματα. Όμως, όπως επεσήμανε και ο επικεφαλής του κόμματος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το Ποτάμι θα αναδείξει μέχρι την ημέρα των εκλογών ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αδικιών του μνημονίου που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια ολομέτωπη προσωπική επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, αλλά και στον Παν. Λαφαζάνη, επιβεβαίωσε ότι η προεκλογική στρατηγική του θα είναι η προσπάθεια πλήρους αποδόμησης του τρόπου που κυβέρνησε το τελευταίο επτάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο της Κύπρου είπε, επί λέξει, ότι «το μόνο που ενδιέφερε τόσα χρόνια τους κ.κ. Τσίπρα και Λαφαζάνη ήταν να καταλάβουν τις καρέκλες, να γίνουν εξουσία, να διορίσουν τους δικούς τους», και τους χαρακτήρισε «αποτυχημένους», διότι «δεν τους ενδιέφερε καν να συζητήσουν και να συνεννοηθούν για το πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα, να δουν τις εκθέσεις, να βρουν λύσεις».

Με άκρως απαξιωτικό τρόπο μίλησε και για τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα. Το υπουργικό συμβούλιο, τόνισε, «δεν ενδιαφέρθηκε για την πραγματική οικονομία, γιατί τα περισσότερα μέλη του δεν είχαν σχέση με την οικονομία, την αγορά και τη δουλειά, καθώς υπήρξαν κομματικά στελέχη που μια ζωή τούς πλήρωνε το κόμμα και τώρα το Δημόσιο».

Αναγκαία η κυβέρνηση

«Εμείς ξέρουμε, εμείς μπορούμε», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και κατηγόρησε τα στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης ότι «μπροστά τους ήταν οι καρέκλες της εξουσίας, ήταν οι αρχηγοί ενός διψασμένου κομματικού στρατού. Ήταν έτοιμοι να κάνουν το δικό τους πλιάτσικο στη χώρα. Διόριζαν συγγενείς και φίλους, εξυπηρετούσαν κομματικές υποχρεώσεις, αλλά δεν κυβερνούσαν».

«Δεν έχει υπάρξει ανάλογο παράδειγμα στην πολιτική ιστορία, μόλις λίγους μήνες μετά τη σαρωτική του επικράτηση, να ομολογεί ότι όλες οι επιλογές του ήταν σκάρτες», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης επιτιθέμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Απαντήσεις

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε και στον πόλεμο λάσπης που έχει ως σημείο εκκίνησης την Κουμουνδούρου και υποστηρίζει πως το Ποτάμι είναι το κόμμα της διαπλοκής: «Κατασκεύασαν ψέματα. Ότι το Ποτάμι είναι ξένο, είναι των συμφερόντων των δανειστών, των εργολάβων και των καναλαρχών. Τώρα πια, έχει αποκαλυφθεί ποιοι έφτιαξαν αυτά τα ψέματα. Ποιοι κατασκεύασαν αυτές τις ιστορίες. Αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα να λογαριαστούμε. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η σωτηρία της χώρας.

Αντί, λοιπόν, να βρίσκουν λύσεις για τη χώρα, κατασκεύαζαν θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είμαστε, όμως, εύκολος αντίπαλος. Δεν είμαστε τα πλουσιόπαιδα που έχουν την πολιτική ως χόμπι. Είμαστε περπατημένοι. Δεν είμαστε οι κληρονόμοι που τα βρήκαμε όλα εύκολα. Η κοινωνία ξέρει από πού ερχόμαστε και ξέρει ότι είμαστε δικό της αληθινό κομμάτι.

»Δεν πήραμε ούτε μισό ευρώ δάνειο από τις τράπεζες. Και όλα τα μεγάλα κόμματα είναι καταχρεωμένα στους τραπεζίτες. Έχουν ναυαγήσει τα κόμματά τους οικονομικά και στη συνέχεια ναυαγούν και τη χώρα. Εμείς δεν πήραμε ούτε μισό ευρώ δάνειο και την επομένη των εκλογών δώσαμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, που βρήκαμε τα λίγα λεφτά που ξοδέψαμε γι’ αυτή την εκλογική μάχη. Και περιμένουμε έστω και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, τους κυρίους που μερικές φορές καμώνονται ότι συγκρούονται με τη διαπλοκή –σ’ ένα θέατρο του παραλόγου–, να μας εξηγήσουν: πού βρήκαν τα εκατομμύρια για τον προηγούμενο προεκλογικό τους αγώνα και πού θα βρουν τα εκατομμύρια γι’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα που θα διεξάγουν. Εμείς τα στοιχεία τα δώσαμε στη δημοσιότητα. Αυτοί ας τολμήσουν κάποια στιγμή, μετά από μήνες –κι ας τα έχουν “μαγειρέψει”– να συγκριθούμε στην τιμιότητα».

Αποκαλύψεις

Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης απέστειλε μήνυμα στο Μάξιμου μέσω όσων είπε και σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη το πρωί, προειδοποιώντας ότι θα δημοσιοποιήσει όλα όσα έχουν ειπωθεί μεταξύ αυτού και του Αλέξη Τσίπρα. «Ο ίδιος μου ζήτησε να βοηθήσω και μετά έβλεπα την Αυγή να γράφει ότι εγώ σαμποτάρω την κυβέρνηση».

Συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού τόνιζαν πως εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις τότε στην τηλεμαχία που έχει προτείνει ο Στ. Θεοδωράκης «θα μάθει πράγματα και θαύματα ο ελληνικός λαός».

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση, ενώ ήδη σε νομούς όπου το Ποτάμι δεν είχε μεγάλη δύναμη υπάρχουν πλέον τοπικά ονόματα με μεγάλη απήχηση. Λογικά, αύριο Κυριακή θα έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια, ενώ τη Δευτέρα ο Στ. Θεοδωράκης έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα