Άνθρακες ο θησαυρός του Τέρενς!

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ. ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ΕΙΡΗΝΗ»

«Για το θέμα του πλοίου “Ειρήνη”, τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να βγάζουν όσες ανακοινώσεις θέλουν. Η διοίκησή τους εκτίθεται όταν αποκρύπτεται το γεγονός ότι το πλοίο φόρτωσε από την Ελευσίνα 13.000 τόνους αφορολόγητο πετρέλαιο και “ξέχασε” να πάρει μαζί του τα σχετικά έγγραφα, όπως διαπιστώθηκε από τον αιφνιδιαστικό εν πλω έλεγχο που πραγματοποίησε περιπολικό του τελωνείου». Με την παραπάνω δήλωση και εκτιμώντας ότι έχει πιάσει λαβράκι (δημοσιογράφος γαρ) ο νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, έβγαλε στις 16 Αυγούστου την «ετυμηγορία» ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια περίπου διακινούν «μαύρο» πετρέλαιο.

Για όσους δεν θυμούνται την ιστορία να πούμε ότι ο «θησαυρός» του κ. Κουίκ βασιζόταν σε ένα ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο το δεξαμενόπλοιο των ΕΛΠΕ «ΕΙΡΗΝΗ» εντοπίστηκε να διακινεί φορτίο 13.000 μετρικών τόνων πετρελαίου, χωρίς να έχει τα απαιτούμενα παραστατικά.

Ήταν δε τέτοια η σιγουριά του υφυπουργού ότι έχει πιαστεί στα πράσα η… Καμόρα της λαθρεμπορία καυσίμων στην Ελλάδα που έσπευσε να κλείσει εκείνη τη δήλωσή του της 16ης Αυγούστου λέγοντας με νόημα: «Απλά να ξέρουν οι “ξεχασιάρηδες” ότι έπεται συνέχεια…».

Αυτή η συνέχεια ήρθε, λοιπόν, γρήγορα και κατά τα φαινόμενα ο «θησαυρός» του Τέρενς αποδείχτηκε άνθρακας! Κι αυτό διότι η «Α» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το μόνο που βεβαίωσαν για το συμβάν ήταν μια απλή τελωνειακή παράβαση! Ούτε μαύρα κυκλώματα, ούτε φοροδιαφυγή, ούτε ποινικά κολάσιμες πρακτικές, ούτε τίποτα.

Πιο συγκεκριμένα, στο με αριθμό πρωτοκόλλου 21661/ΠΤΠ.139/15 έγγραφο του Δ’ Τελωνείου Επίβλεψης Συγκροτημάτων Πειραιά (Τμήμα Δικαστικού), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «τελωνειακή παράβαση, η οποία προβλέπεται και κολάζεται ως απλή τελωνειακή παράβαση σύμφωνα με τον Ν.2960/01».

Στο ίδιο επίσημο έγγραφο περιγράφεται, δε, το περιστατικό ως εξής:

«(…)κατά τον έλεγχο υπαλλήλων του Γραφείου Θαλασσίων Ελέγχων της Υπηρεσίας μας την 21-7-2015 στο Δ/Ξ ΕΙΡΗΝΗ, που έπλεε στον κόλπο Ελευσίνας, διαπιστώθηκε ότι αυτό ήταν έμφορτο με ποσότητες 7.356.970 λίτρων πετρελαίου κίνησης και 4.896.311 λίτρων νάφθας, οι οποίες είχαν φορτωθεί στις εγκαταστάσεις Ελευσίνας της εταιρείας σας και είχαν προορισμό τις εγκαταστάσεις αυτής στη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεση φόρτωση στον Ασπρόπυργο, χωρίς να συνοδεύονται από τυπωμένο αντίγραφο του ηλεκτρονικού διοικητικού εγγράφου (e-ΔΕ)».

Αυτή ήταν η… μεγαλειώδης παράβαση των ΕΛ.ΠΕ.: Μετέφεραν το επίμαχο φορτίο έχοντας σε ηλεκτρονική μορφή το απαιτούμενο διοικητικό έγγραφο, απλώς δεν το είχαν εκτυπωμένο. Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι οδηγός ΙΧ παίρνει κλήση όχι γιατί είναι ανασφάλιστο το αυτοκίνητό του, αλλά γιατί ο οδηγός είχε ξεχάσει να πάρει μαζί του το ασφαλιστήριο συμβόλαιο!

Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας μόνο τον κ. Κουίκ πρέπει να έχουν εκπλήξει, μιας και για παράδειγμα οι αναγνώστες του iapopsi.gr είχαν από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ενημερωθεί για την πλήρη εικόνα του θέματος. Συγκεκριμένα σε σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο «Άσφαιρη επίθεση των ΑΝ.ΕΛ. στα ΕΛ.ΠΕ.», καταγράφονταν μεν οι αιτιάσεις του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά υπήρχε και η εμπεριστατωμένη απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. η οποία επί τη ουσίας αποδόμησε (όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα) πλήρως τις κατηγορίες.

Προς τι, λοιπόν, η βιασύνη να βρεθούν ένοχοι εκεί που δεν υπάρχουν;

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί μια «σύμπτωση». Των καλοκαιρινών δηλώσεων Κουίκ (σ.σ. ήταν τότε μέλος της Μόνιμης Διυπουργικής Επιτροπής για την Πάταξη της Διαφθοράς) είχε προηγηθεί μια 4ωρη σύσκεψη που υπό την προεδρία του αρμόδιου τότε –τέως πλέον– υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, περιγραφόταν το σχέδιο «πολεμικής εμπλοκής» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ. με τη διαφθορά και τους λαθρέμπορους καπνικών προϊόντων και καυσίμων).

Το υπενθυμίζουμε αυτό γιατί οι κακές γλώσσες θέλουν τον πρώην υπουργό Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, να καρατομήθηκε ακριβώς γι΄ αυτό. Ότι δηλαδή το μεγάλο στοίχημα Τσίπρα περί καταπολέμησης της διαφθοράς πήγε σε πολλές περιπτώσεις να κερδηθεί από τον κ. Νικολούδη με επικοινωνιακές στρακαστρούκες τύπου ΕΛ.ΠΕ., χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και κέρδος για την κοινωνία.

Εν πάσει περιπτώσει και δεδομένου ότι ο κ. Κουίκ θα συνεργάζεται πλέον με τον νέο αναπληρωτή υπουργό για την πάταξη της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (σ.σ. είχαν σχετική συνάντηση σήμερα), ας ελπίσουμε ότι το ανεπτυγμένο δημοσιογραφικό κριτήριο που αποδεδειγμένα διαθέτει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό θα υπερτερήσει της κεκτημένης ταχύτητας για την παρουσίαση έργου και θα προστατευτούν άπαντες από γκάφες…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα