Τα όπλα των μονομάχων για τον… θρόνο της Ν.Δ.

Κι επισήμως η Νέα Δημοκρατία εισήλθε από χθες το απόγευμα σε προεκλογική περίοδο. Με υποψήφιους που έχουν διαφορές ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος, αλλά και με διαφορετικά ερείσματα στην κοινωνία.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αναμφίβολα, στην κούρσα που ξεκίνησε υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Και αυτό ακούει στο όνομα Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο απερχόμενος πρόεδρος είναι η καλύτερη λύση. Αφενός μεν γνωρίζει κάθε πέτρα εντός του κόμματος, αφετέρου δε έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να στείλει τους προσωπικούς του ψηφοφόρους στην κάλπη και να κερδίσει τη μάχη της προεδρίας.

Η τωρινή μάχη είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Νοεμβρίου του 2009. Τότε υπήρχε τεράστια πόλωση και ουκ ολίγες προσωπικές κόντρες που ξέφευγαν από το όριο της πολιτικής και παραταξιακής ευπρέπειας μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Και τότε βέβαια υπήρχε τρίτος υποψήφιος για να καλμάρει τα πράγματα. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που απέσπασε ένα ευπρεπές ποσοστό.

Το 2009 δεν υπήρχε ηλικιακό θέμα, αλλά διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα. Τώρα πλέον εκτός από το διαφορετικό πρίσμα, από το οποίο οι μονομάχοι βλέπουν την επόμενη ημέρα της παράταξης και της χώρας, έχει εισέλθει και το ζήτημα της ηλικίας, καθώς πολλά στελέχη της Ν.Δ. αναζητούν τον δικό τους… Τσίπρα, που θα γοητεύσει τα πλήθη.

 

Ο Μεϊμαράκης

Σε αυτή την κούρσα, ο κ. Μεϊμαράκης εισέρχεται ως φαβορί, έχοντας τις βασικές «φυλές» της Ν.Δ. και τα… «τζάκια» μαζί του, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών. Ο ίδιος δεν έκανε επίδειξη δύναμης και απλώς κατέθεσε την υποψηφιότητά του με τις 50 υπογραφές. Ο κ. Μεϊμαράκης, που έχει περίπου 200 υπογραφές, θέλησε με τις 50 που υπέβαλε να σηματοδοτήσει την ενότητα των γενεών της Ν.Δ. «Εγώ δεν πιστεύω στη διαμάχη των γενεών, αλλά στη διαμάχη των ιδεών», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και σημείωσε πως «δεν ψάχνουμε το αντί», και «αν βρίσκαμε αντι-Τσίπρα δεν θα ήμασταν Ν.Δ.». Ο ίδιος εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης την επόμενη μέρα και, θέλοντας να εξουδετερώσει κυρίως το επιχείρημα της πλευράς Τζιτζικώστα, επιχειρεί να πείσει ότι δεν θα είναι ένας «αντιβασιλέας» καθ’ υπόδειξη των «γαλάζιων» τζακιών και βαρόνων. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του: «Δεν είμαι προϊόν συνεννόησης ή παρασκηνίου», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν είχε επικοινωνία με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά πριν από την υποβολή της υποψηφιότητάς του είπε: «Συνομιλώ με όλους και τους τιμώ όλους, δεν μου το ζήτησαν, δεν τους το ζήτησα και δεν μιλήσαμε».

 

Ο Μητσοτάκης

Στην εσωκομματική μάχη για την εκλογή νέου προέδρου εισήλθε και επίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες το πρωί κατέθεσε την υποψηφιότητά του, έχοντας συγκεντρώσει τις 50 απαιτούμενες υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Οι περισσότερες ήταν από ευρωβουλευτές, πολύτεκνους και νεολαίους. Στόχος του κ. Μητσοτάκη; Να αντιπαρέλθει την πίεση που του ασκούν τόσο ο B. Μεϊμαράκης, όσο και ο Aπ. Τζιτζικώστας με το ηλικιακό.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του υποστηρίζει πως «ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: ότι από τη στροφή της Ν.Δ. στην κοινωνία, το κόμμα μας θα βγει πολύ πιο ενωμένο και πολύ πιο ισχυρό». Επίσης ξεκαθάρισε ότι λόγω των χρεών οι δύο πρώτες του κινήσεις είναι να αλλάξει έδρα η Ν.Δ. και, όπως υποστηρίζει, καλό είναι να μεταφερθεί σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, ώστε να στείλει ανάλογο μήνυμα στην κοινωνία. Επίσης, ανακοίνωσε μείωση του λειτουργικού κόστους καθώς όπως λέει «δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. να χρωστάει τόσα χρήματα και να μην αλλάζει ρότα στα οικονομικά της».

 

Ο Τζιτζικώστας

Με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του μπήκε και επισήμως στην κούρσα για την εκλογή προέδρου της Ν.Δ. και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η ελληνική κοινωνία δεν βιώνει απλά μια κρίση, αλλά παρακμή. Η απογοήτευση των πολιτών έχει να κάνει με την έλλειψη οράματος», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε άλλη νοοτροπία, στήριξη και επιβράβευση της δημιουργικότητας, ένα κράτος που να λειτουργεί».

«Αυτές οι μάχες θα δοθούν στην κοινωνία με τους πολίτες το επόμενο διάστημα και για αυτές τις μάχες καταθέτω την υποψηφιότητά μου. Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου, για να δώσουμε τις μάχες μαζί. Τολμάμε να ελπίζουμε», κατέληξε.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Τζιτζικώστας ποντάρει αφενός μεν στους ψηφοφόρους από τη βόρεια Ελλάδα, αφετέρου δε στους πιο νέους.

 

Ο… παρακατιανός Άδωνις

Ως παρίας εισέρχεται στη μάχη και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο στόχος του είναι μία στροφή προς τα δεξιά, ελπίζοντας ότι θα πάρει ψήφους από μία δεξαμενή ψηφοφόρων, η οποία δεν είναι ευχαριστημένη και δεν της αρέσει η συνεργασία με τον ιδεολογικό αντίπαλο. Επίσης, όπως έλεγε ο Γεωργιάδης, «οι δεξιοί δεν πρέπει να ντρέπονται που είναι δεξιοί». Όμως σύμφωνα με τα προγνωστικά δεν έχει τύχη. Απλά μπαίνει στη μάχη για να έχει καλύτερη θέση την επαύριον των εκλογών στην επετηρίδα. Επίσης θα καταγραφεί ως μεγαλοστέλεχος και θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του.

 

Το «όχι» Αβραμόπουλου και οι πρώην

Την απόφαση να μην κατέβει υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ. πήρε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ο επίτροπος Μετανάστευσης φλέρταρε με την ιδέα να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, έφτασε στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης, όμως η αιτία δεν ήταν η κούρσα της διαδοχής. Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις να μπει στην κούρσα της διαδοχής και να διεκδικήσει την προεδρία της παράταξης στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Όμως, τελικά, αποφάσισε να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες και να μη θέσει υποψηφιότητα. Αιτία η διαφωνία του με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί πως πρόκειται για μια διαδικασία που θα τραυματίσει την ενότητα της παράταξης και γι’ αυτό θέλησε να μη συμμετέχει.

Σε ό,τι αφορά τέλος τους πρώην αρχηγούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ακολουθείται διαφορετική στάση ως προς τις υποψηφιότητες. Για παράδειγμα, ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη και το «καραμανλικό» στρατόπεδο κάνει αγώνα για την υποψηφιότητά του. Αντιθέτως, ο κ. Σαμαράς (σ.σ. συνάντησε τον Απ. Τζιτζικώστα μετά από δύο χρόνια και τη σύγκρουσή τους για το χρίσμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) τηρεί γραμμή ουδετερότητας. Ειδικότερα, στο γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου ο Αντ. Σαμαράς συνάντησε εκτός από τον κ. Τζιτζικώστα και τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη και την Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και τον Βασίλη Κικίλια.

Σε αυτές τις συναντήσεις δεν πήρε θέση για την εσωκομματική μάχη, αν και επέμεινε στην ανάγκη ενότητας της παράταξης μετά τις εκλογές, ενώ στο παρασκήνιο συζητείται η στάση ορισμένων βουλευτών και στελεχών που στήριζαν τον κ. Σαμαρά και πλέον τάσσονται υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, όπως της Άννας Ασημακοπούλου και του Νότη Μηταράκη.

 

 

«Τελειωμένος» ο Παπαμιμίκος από τον πρόεδρο που θα εκλεγεί

 

Ο νέος πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι θα προβεί σε αλλαγές στην κομματική πυραμίδα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα στελέχη που κατοικοεδρεύουν στη Συγγρού. Ο πρώτος που κινδυνεύει με εκπαραθύρωση είναι ο νυν γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ήδη στον Παπαμιμίκο χρεώνουν τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανή προσπάθεια να αβαντάρει τον συνυποψήφιό τους για την προεδρία του κόμματος Απόστολο Τζιτζικώστα. Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι και οι καταγγελίες κατά του Παπαμιμίκου, καθώς στη «γαλάζια κοινωνία» είναι κοινό μυστικό ότι ο γραμματέας του κόμματος στηρίζει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ του καταλογίζουν πως πολλές από τις υπογραφές που συνέλεξε είναι προϊόν δικών του ενεργειών.

Συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη χαρακτήριζαν «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έκαναν επ’ αυτού συστάσεις στον Παπαμιμίκο από την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, χωρίς αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σαφείς αιχμές του κ. Μεϊμαράκη κατά του γραμματέα του κόμματος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την είσοδό του στα γραφεία της Ν.Δ., κατά πόσο ο κ. Παπαμιμίκος μπορεί να διασφαλίσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι «δεν διασφαλίζει ο κ. Παπαμιμίκος τις διαδικασίες, τις διασφαλίζουμε όλοι μαζί με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν. Ο κ. Παπαμιμίκος είναι απλό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος και προεδρεύει».

Στο «θέμα Παπαμιμίκος» παρενέβη και το περιβάλλον του υποψηφίου για την προεδρία της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεργάτες του, μετά από ερώτηση σχετικά με όσα αναφέρουν από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον γραμματέα της Ν.Δ., έλεγαν τα εξής: «Οι κινήσεις του κ. Παπαμιμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν στις εκλογές εκλεγεί είτε ο Μεϊμαράκης είτε ο Μητσοτάκης, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί την ίδια ημέρα η παραίτηση Παπαμιμίκου. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στον Μεϊμαράκη έλεγαν πως «εάν αρνηθεί, τότε θα αποπεμφθεί».

 

 

Τα σχέδια Καραμανλή και Ντόρας με τη στήριξη στον Βαγγέλη

 

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να πάει κόντρα με την οικογένεια και να δηλώσει ανοιχτά ότι θα στηρίξει το Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κάποιοι υποστήριξαν πως το φύλαγε μανιάτικο στον Κυριάκο, που δεν την ακολούθησε όταν έφτιαξε το δικό της κόμμα, τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Όπως επίσης ότι δεν πήρε ανοιχτά το μέρος της στη διαμάχη που είχε με τον Σαμαρά από την πρώτη ημέρα που ηττήθηκε η Ν.Δ. τον περασμένο Ιανουάριο.

Όμως η Ντόρα Μπακογιάννη πρωτίστως ασχολείται με το πώς θα βοηθήσει τον γιο της, Κώστα Μπακογιάννη, να αναρριχηθεί στην ηγεσία της «γαλάζιας παράταξης». Αυτή την εποχή στην Ελλάδα ανατέλλει το αστέρι του Τσίπρα και όπως υπολογίζουν οι πολιτικοί αναλυτές για μία τετραετία δύσκολα θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα. Οπότε ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πιθανόν να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Εάν ο επόμενος αρχηγός έχει τα χρονάκια του, τότε θεωρείται σίγουρο ότι ανοίγει ο δρόμος για τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα έχει ολοκληρώσει το έργο του ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Έτσι, η Ντόρα ποντάρει στον «αναλώσιμο» Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να «ετοιμαστεί» ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ανάλογα φαίνεται ότι σκέφτονται και στο «καραμανλικό» στρατόπεδο. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, όπως λένε στενοί του άνθρωποι, θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή μόνο σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή εάν του προταθεί η Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020. Όμως δεν λέει «όχι» στο να δώσει ώθηση στον συνονόματό του ξάδερφο, υιό του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος είναι βουλευτής του κόμματος από τον Ιανουάριο. Ήδη ο «μικρός» ετοιμάζεται, καθώς έκανε και παρέμβαση μέσω των social media αφενός μεν για να διαχωρίσει τη θέση του από τον Τζιτζικώστα, αφετέρου δε για να «συμβουλεύσει» υποψήφιους και υποστηρικτές να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ενότητα της παράταξης.

Εν κατακλείδι Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη βολεύονται με τον Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος, ο καθένας για δικούς του λόγους. Κατ’ αρχάς, θεωρούν βέβαιο ότι θα κρατήσει την παράταξη ενωμένη και δυνατή, ενώ ακόμη και στην περίπτωση νίκης στις επόμενες εκλογές θα έχουν να λένε ότι έκαναν τη σωστή επιλογή. Και φυσικά θα προετοιμάζουν το έδαφος για τους δικούς τους ανθρώπους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα