Ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ…

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

 

Για τις 14 Οκτωβρίου μετατέθηκε η περαιτέρω συζήτηση της υπόθεσης της καταγγελίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος και του Ομίλου Μυτιληναίου κατά της ΔΕΗ, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι η δεύτερη αναβολή που παίρνει, αφού αρχικά η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον περασμένο Ιούλιο. Εν τω μεταξύ βέβαια συνεχίζεται η ισχύς της παντελώς αδικαιολόγητης προσωρινής διαταγής που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή, με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόψει την προμήθεια ρεύματος στην Αλουμίνιον (ασχέτως αν και τι πληρώνει η τελευταία).

Γιατί είναι αδικαιολόγητη; Για δύο βασικούς λόγους:

1ον) Γιατί μια προσωρινή διαταγή λαμβάνεται για να προστατευθεί μια επιχείρηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της. Στην περίπτωση λοιπόν της Αλουμίνιον θέμα κινδύνου της βιωσιμότητάς της δεν υφίσταται, αφού αν πλήρωνε το ρεύμα στην τιμή που της ζητάει η ΔΕΗ από 1ης Ιανουάριου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2015 (δηλαδή συνολικά για 18 μήνες) απλά θα έπρεπε να πληρώσει άλλα 31,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα κέρδη της μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2015 ήταν 43,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 40% περισσότερο από την τιμολογιακή διαφορά της με τη ΔΕΗ όχι για ένα αλλά για τρία εξάμηνα.

2ον) Γιατί για τη λήψη της προσωρινής διαταγής πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις, έστω και στοιχειώδεις, ότι η ΔΕΗ καταχράται τη θέση της και ότι η Αλουμίνιον δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να «υποκύψει» στη ΔΕΗ. Κάτι τέτοιο όμως και πάλι δεν ισχύει, αφού η προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ δεν αποτελεί πια μονόδρομο, μια και στον τομέα προμήθειας ρεύματος σε πελάτες δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και δύο του Ομίλου Μυτιληναίου (Protergia και Korinthos Power), αλλά και γιατί μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η τιμή ρεύματος από τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά και το κόστος παραγωγής ρεύματος της ίδιας της Αλουμίνιον από τη δική της μονάδα, είναι φθηνότερα από το κόστος της ΔΕΗ.

Μάλιστα, η Protergia παράγει ρεύμα σε ποσότητα 4 φορές μεγαλύτερη απ’ όσο απαιτεί για τη λειτουργία της η Αλουμίνιον, αλλά, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει σε σχετικά ρεπορτάζ μας, ο κ. Μυτιληναίος προτιμάει να πουλάει το ρεύμα στη ΔΕΗ με τριπλάσια τιμή από αυτή που αγοράζει από τη ΔΕΗ. Παγκόσμια πατέντα για Νόμπελ Ευρεσιτεχνίας αλλά και κορυφαία περίπτωση ζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου.

Γι’ αυτό λοιπόν λέμε εμείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν για να εξυπηρετηθεί τελικά το μόνο και πραγματικό ζητούμενο της Αλουμίνιον, το οποίο είναι να συνεχίζει να προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ σε ό,τι τιμή θέλει η ίδια. Όσες αναβολές λοιπόν να πάρει η υπόθεση και όσους μήνες και να κάνει να βγει η όποια απόφαση δεν την πειράζει, αφού μέχρι τότε η Αλουμίνιον θα συνεχίσει να προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ με τους όρους που επιθυμεί η ίδια.

Κανονικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έπρεπε να ασχολείται με μια άλλη πτυχή του θέματος, και όχι με αυτό που της έχει σερβίρει η Αλουμίνιον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στην παροχή ρεύματος υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες πελατών, αυτοί της Υψηλής Τάσης (βιομηχανίες), αυτοί της Μέσης Τάσης (βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις) και αυτοί της Χαμηλής Τάσης (η μεγάλη πλειοψηφία, κυρίως οικιακοί καταναλωτές), όλοι δε οι πελάτες των παραπάνω κατηγοριών είναι απελευθερωμένοι, μπορούν δηλαδή να προμηθευτούν ρεύμα απ’ όπου θέλουν. Από την άλλη μεριά, πέραν της ΔΕΗ, στον τομέα προμήθειας ρεύματος προς πελάτες δραστηριοποιούνται ενεργά 12 επιχειρήσεις (οι ονομαζόμενοι εναλλακτικοί πάροχοι), ανάμεσα στις οποίες όπως είπαμε και η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι, μεταξύ των οποίων και η Protergia του κ. Μυτιληναίου, διαφημίζουν επίσημα τιμολόγια και πουλάνε ρεύμα σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες πελατών εκτός από αυτούς της Υψηλής Τάσης. Τι λέει αυτό το πράγμα; Προφανώς ότι τα τρέχοντα τιμολόγια με τα οποία προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές Υψηλής Τάσης είναι πολύ χαμηλά, πιθανόν και ζημιογόνα, γι’ αυτό και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους πάρει ως πελάτες.

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι καταναλωτής Υψηλής Τάσης και κατά τα όσα ισχυρίζεται κατά καιρούς ο κ. Μυτιληναίος και το επιτελείο του αποτελεί τον καλύτερο πελάτη ρεύματος, λόγω μεγέθους και σταθερής κατανάλωσης. Αντί λοιπόν της άνευ αντικειμένου –όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω– έρευνας που διεξάγει σχετικά με την τιμολογιακή σχέση ΔΕΗ – Αλουμίνιον, ας καλέσει ο κ. Κυριτσάκης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον κ. Μυτιληναίο να εξηγήσει γιατί η εταιρεία του Protergia δεν παίρνει ως πελάτη της την Αλουμίνιον, τον καλύτερο δηλαδή πελάτη που υπάρχει στην αγορά, αλλά και γενικότερα γιατί ούτε αυτός ούτε οποιοσδήποτε άλλος πάροχος δεν παίρνουν πελάτες Υψηλής Τάσης.

Κλείνουμε με το οξύμωρο της υπόθεσης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτή που δεν αφήνει να ισχύσουν οι κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως προς το θέμα των τιμολογίων, αφού δεν μπορεί κανείς να πει ότι η ΔΕΗ καταχράται τη θέση της στην αγορά όταν προτείνει σε καταναλωτές που δεν ενδιαφέρεται να τους κρατήσει ως πελάτες της (όπως η Αλουμίνιον) τιμολόγια που δεν μπορούν να βρουν οι πελάτες αυτοί πουθενά αλλού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λοιπόν είναι και η ίδια που βάσει του 3ου μνημονίου θα κληθεί μετά από λίγο καιρό να προτείνει τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να ανοίξει η αγορά ρεύματος, στην οποία βάζει τρικλοποδιές με τα παραπάνω.

Η όλη ιστορία δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορους τους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και την Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού η ζημία της ΔΕΗ –και κατ’ επέκταση του βασικού μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιο– είναι κάτι παραπάνω από αυταπόδεικτη. Όσο για τον κ. Κυριτσάκη, έχουμε τη γνώμη ότι κάποιος πρέπει να του υπενθυμίσει τη ρήση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα