«Στο Συνέδριο θα σχεδιάσουμε το αύριο»

«Στο Συνέδριο δεν θα βρεθούμε για να τσακωθούμε. Τα λάθη μας θα πρέπει να τα υποδείξουμε ο ένας στον άλλο κατά την διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου». Αυτά είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνάντηση που είχε με τους τοπικούς συντονιστές της Αττικής στην Σεβαστουπόλεως το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν μεταβείς τη Βουλή για να ακούσει από τον Τσίπρα τις προγραμματικές του δηλώσεις.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε προς τους συγκεντρωθέντες ότι στο «συνέδριο πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον, να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα το κίνημα μας, ώστε να μην έχουμε το ίδιο κακό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές».
Πολλοί εκ των συντονιστών σημείωσαν ότι ήταν λάθος η προεκλογική στρατηγική πως το Ποτάμι θα συνεργαστεί και με τα δύο κόμματα εξουσίας, ενώ αναφέρθηκαν και στις συχνές συναντήσεις του Θεοδωράκη με τον Τσίπρα. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης υποστήριξε πως το Ποτάμι το επόμενο διάστημα θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση με βάση τις αρχές και το πρόγραμμα του Ποταμιού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να παραβρεθεί ο ίδιος σε όλες τις προσυνεδριακές συγκεντρώσεις.

Η ανακοίνωση

Λίγο αργότερα τα όσα είπε ο Θεοδωράκης, οι συντονιστές τα είδαν και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία της αναστολής μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του μέτρου για επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ασκεί το Ποτάμι.
«Καμία δέσμευση παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και απλά και μόνο μια ακόμη ολιγοήμερη παράταση…» σχολίασε το κόμμα και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι «παίζει το ρόλο της ΓΓΔΕ και εξαγγέλλει αποφάσεις παράτασης». Τον καλεί να δώσει λύσεις για το πρόβλημα που «ο ίδιος δημιούργησε από ιδεοληψία».

Προτείνει, δε, στον Αλέξη Τσίπρα «αν πάλι δε μπορεί να βρει τα ισοδύναμα όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στη Βουλή, τότε ας ανατρέξει στις θέσεις και τις προτάσεις του Ποταμιού το οποίο από την αρχή τις έχει καταθέσει».

«Εκτός και αν τελικά δεν τον ενδιαφέρει όπως διάφορα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν σε τηλεοπτικά πάνελ, ότι δεν είναι δηλαδή μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Ο Λυκούδης
Η ομιλία του Σπύρου Λυκούδη ήταν προάγγελος για την στάση που θα ακολουθήσει το Ποτάμι. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Α’ Αθήνας είπε: “Ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τις αγνοήσει τελείως, πέραν φυσικά εκείνων που αφορούν στην εφαρμογή των ανειλημμένων υποχρεώσεων του 3ου Μνημονίου του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, του επαχθέστερου όλων των Μνημονίων. Τους περασμένους οδυνηρούς μήνες δεν κατέρρευσε με πάταγο μόνο ο αντιμνημονιακός μύθος, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης. Κατέρρευσε μαζί της και η φενάκη μιας άλλης, «εναλλακτικής», δήθεν «εφικτής» λύσης με την οποία μαθητευόμενοι μάγοι συνειδητά παραπλανούσαν τους πολίτες.
Δεν έσωσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας, όπως ασύστολα ισχυρίζεται, από την καταστροφή στην οποία ο ίδιος την οδηγούσε. Η αντιπολίτευση την έσωσε με την υπεύθυνη εθνική της στάση. Κι αυτό διαστρεβλώθηκε και αποσιωπήθηκε πλήρως. Διότι, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ούτε έναν τίμιο πολιτικό διάλογο να κάνει. Δεν είναι αξιόπιστη ούτε γι αυτό. Με περισσό θράσος και προσποιητή αθωότητα ρωτάνε μήπως ξέρουμε κάποιον άλλο τρόπο, κάποιον άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθούν. Η Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει μόνη της την ευθύνη εφαρμογής του Μνημονίου το οποίο φέρει πλατιά-φαρδιά την υπογραφή της. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Μνημονίου του κ. Τσίπρα και των προηγούμενων. Εκείνα προέκυψαν από την κρίση. Το δικό του είναι αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης, που όσο πιο «σκληρή» γινόταν τόσο πιο επαχθή ήταν τα απαιτούμενα μέτρα. Δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να τις χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκείνες τις οποίες έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα και την παρακμή. Είναι τραγικό ότι ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μας επιβάλλονται απ’ έξω.
Εμείς θα προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο για τον οποίο η κυβέρνηση απλώς κάτι ψέλλισε εχθές. Διότι, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι μεν νόμιμη αλλά στην ουσία πλαστή, κίβδηλη.
Θα επιμείνουμε στην έναρξη των διαδικασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα πούμε περισσότερα όταν έρθει η ώρα. Θα προτάξουμε τα μέτρα για την Ανάπτυξη.
Θα στηρίξουμε τους ανέργους και τους δεινοπαθούντες, τις μικρο-μεσαίες τάξεις, όχι τα συντεχνιακά συμφέροντα.
Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικές, εγχώριες και ξένες επενδύσεις υπό διαφανείς κανόνες λειτουργίας και ελέγχου με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία πραγματικών θέσεων απασχόλησης.
Θα στηρίξουμε με πάθος τις πρωτοπόρες προσπάθειες των δημιουργών, των εργαζόμενων, την έρευνα και την καινοτομία, την ανοιχτή και εξωστρεφή κοινωνία. Θα στηρίξουμε όλες τις προτάσεις του δικού μας προγράμματος αλλά και θα είμαστε ανοιχτοί και στις προτάσεις των άλλων”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα