«Όπλο» τους το βήμα της Βουλής

Κι επισήμως οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς και αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον πλέον οι ομιλίες τους στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ομιλίες, οι οποίες θα έχουν πολλά μηνύματα προς το εξωτερικό προκειμένου να πείσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους.
Το μόνο που μένει είναι να αποφασιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές και φυσικά οι υποψήφιοι να βγάλουν πρόγραμμα περιοδειών.
Η πλευρά Μεϊμαράκη μοιάζει να προχωρά σε αναθεώρηση της στρατηγικής της, σε ότι αφορά τουλάχιστον το χρόνο που θα στηθούν οι γαλάζιες κάλπες. Από την ακραία σύντομη διαδικασία, με ορίζοντας τις 18 ή τις 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε πως «αν θέλουν να την κάνουμε και του χρόνου, μαζί τους». Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για έναν επικοινωνιακό ελιγμό του κ. Μεϊμαράκη, υπό το βάρος της κριτικής ότι επιδιώκει να περιορίσει το χρόνο της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η αλλαγή της στάσης του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι αποτέλεσμα επικοινωνίας αλλά ουσίας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., έχοντας σαφή εικόνα της κοινοβουλευτικής (προγραμματικές, προϋπολογισμός) και διεθνούς (Συνέδριο ΕΛΚ κλπ) ατζέντας των επομένων ημερών, εκτιμά ότι λειτουργώντας ως Πρόεδρος του κόμματος έχει να προσδοκά περισσότερα από όσα εάν εμπλακεί σε μία ευθεία εσωκομματική αντιπαράθεση με τους άλλους τρεις υποψηφίους. Με άλλα λόγια, παίζοντας μαν του μαν τον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τις γαλάζιες εκλογές.

Οι εκπρόσωποι
Την ίδια ανάγνωση κάνουν και οι, επίσης κοινοβουλευτικοί, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης που δεν χάνουν ευκαιρία, σε συνεντεύξεις ή με γραπτές δηλώσεις, να ασκούν αντιπολίτευση προς τον Πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, βέβαια, η παράταση της εσωκομματικής διαδικασίας ακόμη και για μετά τα μέσα Νοεμβρίου αλλάζει εκ νέου τους σχεδιασμούς όλων των επιτελείων, καθώς οι μεν του Μεϊμαράκη θα πρέπει να ενισχύσουν τις άμυνες τους, τα δε επιτελεία των Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα να ενισχύσουν το δίκτυο επιρροή τους στην περιφέρεια. Αντίθετα, όπως λένε συνεργάτες του, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε κάνει σχετική προεργασία.
Αντίστοιχα τακτική είναι και η εισήγηση Μεϊμαράκη, που αποδέχθηκαν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, να κληθεί ο Απ. Τζιτζικώστας στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Οι τρεις εκτιμούν ότι αναλαμβάνουν ένα λελογισμένο ρίσκο: δίνουν βήμα στον 37χρονο Περιφερειάρχη ελπίζοντας ότι θα τον εκθέσουν. Επιλογή που, ασφαλώς, έχει ρίσκο, διότι αντίστοιχα ο κ. Τζιτζικώστας μπορεί, κάλλιστα, να κερδίσει τις εντυπώσεις και η εισήγηση πρόσκλησής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποδειχθεί μπούμεραγκ. Άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας αντλεί τη δυναμική του όχι μόνον από τους πολιτικούς του χειρισμούς αλλά, κυρίως, από το νέο και την αντισυστημικότητα που εκπέμπει η υποψηφιότητά του.
Πέραν του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες, του αριθμού των εκλογικών κέντρων ανά την περιφέρεια αλλά και του κόστους εγγραφής – ψηφοφορίας, η μάχη των τεσσάρων θα δοθεί και για τα φώτα της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός Γεωργιάδης και ο πιο έτοιμος Μητσοτάκης διεκδικούν τη διοργάνωση debate μεταξύ των γαλάζιων υποψηφίων. O Μεϊμαράκης εμφανίζεται διστακτικός, ενώ η πλευρά Τζιτζικώστα έχει, επί του παρόντος, κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. Οι δύο τελευταίοι πρότειναν δύο και πέντε, αντίστοιχα, διασκέψεις προκειμένου να μιλήσουν οι υποψήφιοι και να ενημερωθεί η γαλάζια βάση. Ωστόσο, Γεωργιάδης και Μητσοτάκης επιμένουν στο debate, ακόμη κι αν δίπλα τους θα υπάρχουν οι… άδειες καρέκλες όσων αποφασίσουν να μην μετέχουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα