Τα κόκκινα δάνεια και η αγορά ακινήτων

Την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων στελέχη της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με παρεμβάσεις τους στο σημερινό Συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Prodexpo.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, σε ειδική εκδήλωση που έγινε το πρωί στο πλαίσιο του Συνεδρίου επιτελικά στελέχη εταιριών από τον χώρο των ακινήτων προχώρησαν σε μια σειρά εκτιμήσεων για θέματα που σχετίζονται με επενδύσεις, την φορολογία και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ακινήτων.

Ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivallia Properties αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο για βήματα προς τα πίσω, επισημαίνοντας ότι σημαντικές επενδύσεις έχουν παγώσει. Αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις εταιρίες στα διοικητικά στελέχη φορέων που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αναφερόμενος στην Grivallia εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην δημιουργία ξενοδοχειακού fund προκειμένου να προσελκυστούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα του Τουρισμού.

Ο Άρης Συγγρός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ επισήμανε ότι από τα 100 δισ. εκατ.ευρώ των κόκκινων δανείων πολλά είναι collateral με ακίνητα και η διευθέτηση του ζητήματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας μας.

Ο Γιάννης Περρωτής διευθύνων σύμβουλος της CBRE Atria εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι οι επενδυτές που διερευνούν την ελληνική αγορά ακινήτων έχουν μεγάλη επιφυλακτικότητα και όσοι αγοράζουν, αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσμενείς επιπτώσεις των capital controls και εκτίμησε ότι οι τράπεζες αδυνατούν να επιτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες (χρηματοδότηση οικονομίας).

Η Λίλα Πατεράκη διευθυντικό στέλεχος της Zeus Capital Partners εκτίμησε ότι τους τελευταίους μήνες η αγορά έχει παγώσει, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη όπου πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα ακινήτων (2,5 δισ.ευρώ το τρίμηνο στην περιοχή). Έθεσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων πρωταρχικής σημασίας για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Real Estate έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις την άρση της αβεβαιότητας, την σταθερότητας σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και στο τραπεζικό για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα των μην εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην επίλυση τους ζητήματος των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Μανουσάκης διευθύνων σύμβουλος της Savvils επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν πιο γενναίες αποφάσεις στον τομέα αυτό. Εκτίμησε επίσης ότι στην χώρα μας υπάρχει έλλειμμα στον τομέα ανάλυσης και ενημέρωσης σε επιμέρους τομείς της αγοράς ακινήτων και ενδιαφέρουν του ξένους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν. Αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσία του Δημοσίου εκτίμησε επίσης ότι θα πρέπει να περιοριστεί η έννοια της ποινικοποίησης στα deals που γίνονται.

Η Κατερίνα Μάνου από την Regus εκτίμησε ότι τα αναπτυξιακά σχέδια στην αγορά ακίνητων στην Ελλάδα έχουν παγώσει 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Γιώργος Μαντζαβινάτος διευθυντικό στέλεχος τη Alvarez Marsal εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι ξένοι επενδυτές κοιτάνε την ελληνική αγορά διότι θέλουν να ισοφαρίσουν τις ζημίες που έχουν υποστεί. Μέσα από την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις τιμές στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είπε.

Ο Άρης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία αναφέρθηκε και αυτός στο ζήτημα της ποινικοποίησης όσων ασχολούνται με την αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου. Εκτίμησε ότι ακόμη και στην σημερινή περίοδο υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες στην αγορά ακίνητων, προϋπόθεση όμως για να διευρυνθούν είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τα κόκκινα δάνεια.

Ο Πάνος Δανός από την Danos BNP Paribas Real Estate εκτίμησε ότι οι σοβαροί επενδύτες δεν ρισκάρουν να επενδύσουν στην χώρα μας λόγω του μεγάλου επενδυτικού ρίσκου και υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πεισθούν.

Η Δίκα Αγαπητίδου γενική διευθύντρια από την Αθηναϊκή Οικονομική ΑΕ έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα