Δος ημίν σήμερον… (…και αύριο βλέπουμε)

 

Το πολυσυζητημένο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή –και στοίχησε στον μεν Γαβριήλ Σακελλαρίδη τη βουλευτική έδρα του, στον δε Νίκο Νικολόπουλο τη διαγραφή και ανεξαρτητοποίησή του από τους ΑΝ.ΕΛ.– είναι πλέον πραγματικότητα.

Το ζητούμενο είναι πλέον τι θα… στοιχήσουν στην πραγματική οικονομία (και κατ’ επέκταση στα δημόσια ταμεία) τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν με το επίμαχο νομοσχέδιο. Παρακάμπτοντας τις μνημονιακές προβλέψεις που αφορούν τις αυξομειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας ή την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί (σ.σ. έχουν αναλυθεί διεξοδικά σε αρκετά δημοσιεύματα και της «Α» και του iapopsi.gr), αξίζει να σταθούμε στη φορολόγηση –5 λεπτά ανά στήλη– των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Ο λόγος διττός. Ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για το βασικό ισοδύναμο μέτρο που βρήκε η κυβέρνηση προκειμένου να αντικαταστήσει την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις ειδικών της αγοράς ότι τα έσοδα ύψους 350-450 εκατ. ευρώ που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών θα παραμείνουν… προσδοκίες θερινής νυκτός.

Οι ίδιοι ειδικοί λένε μεταφορικά ότι η κυβέρνηση πυροβολεί εν πολλοίς τα πόδια της, ανοίγοντας τρύπες στο δημοσιονομικό βαρέλι που θέλει να γεμίσει. Εξηγούν, κατ’ αρχάς, ότι λόγω της αύξησης της τιμής των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ οι παίκτες προφανώς θα ελαττώσουν τις επισκέψεις τους στα πρακτορεία, συρρικνώνοντας κατ’ επέκταση τον εξαιρετικά προσοδοφόρο για το δημόσιο τζίρο του ΟΠΑΠ.

Θυμίζουν, δε, ότι αν δεν είχε «παγώσει» το πρότζεκτ των παιγνιομηχανημάτων του Οργανισμού, η κυβέρνηση θα είχε την πολυτέλεια να μην ψάχνει για ισοδύναμα, καθώς από τα 35.000 VLTs τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα θα ανέρχονταν σε περίπου €300.000.000!

Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ο κίνδυνος, που πάντα ελλοχεύει σε τέτοιες περιπτώσεις, η αύξηση της φορολόγησης των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών να στρέψει τους παίκτες στον παράνομο τζόγο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Υπενθυμίζεται ότι ο παράνομος στοιχηματισμός στην Ελλάδα έφτασε το 2014 τα 5,5 δισ. ευρώ και αξίζει να αναλογιστεί κανείς πόσες δημοσιονομικές τρύπες θα έκλεινε η πάταξη του φαινομένου.

Αν οι παραπάνω  λόγοι ήταν αρκετοί για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιβολή, γεννάται το ερώτημα γιατί το έπραξε. Και η απάντηση είναι προφανής. Ευρισκόμενη στη μέγγενη να εκταμιευτεί το γρηγορότερο δυνατό η υποδόση των 2 δισ. ευρώ συν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, η κυβέρνηση λειτούργησε στη λογική να κλείσει όπως-όπως η διαπραγμάτευση και όταν έρθουν τα σκούρα να αναζητήσει τότε μια άλλη λύση. Επί της ουσίας, δηλαδή, είπαν στο Μαξίμου «δος ημίν σήμερον και… αύριο βλέπουμε.

 

«Διακριτική μεταχείριση εις βάρος μας»

Διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ αποτελεί η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου, με αφορμή την επιβολή τέλους-φόρου σε παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε.

«Έχουμε εγκαίρως ενημερώσει με αναλυτικά στοιχεία την κυβέρνηση για την μη-αποδοτικότητα του υπό συζήτηση τέλους ή φόρου επί παιγνίων της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς και για τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα που θα επιφέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφόρου και συνέχισε ως εξής:

«Εξηγήσαμε εμπεριστατωμένα ότι οποιοδήποτε τέλος ή φόρος στα παιχνίδια μας δεν θα φέρει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά έσοδα και θα πλήξει σοβαρότατα τον κλάδο των πρακτόρων μας, λόγω της μείωσης της νόμιμης παικτικής δραστηριότητας, γεγονός που επισήμαναν και οι ίδιοι οι πράκτορες στις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση. Η μείωση αυτή θα επιδράσει αρνητικά στο ποσό που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από τη συμμετοχή του κατά 30% στα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και επιπρόσθετα θα μειωθεί ο εταιρικός φόρος που καταβάλλουν η ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτόρων της, καθώς και ο φόρος των νικητών».

Σύμφωνα πάντα με τον γενικό διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, «εγείρονται νομικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας μας και συνακόλουθα του δικτύου των πρακτόρων».

«Από την πλευρά μας», αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου, «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ. Η ανεξέλεγκτη παράνομη αγορά αποτελεί μάστιγα για τη χώρα. Η αποτελεσματική καταπολέμησή της θα έχει για το ελληνικό δημόσιο –τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο– μεγαλύτερα οφέλη από τον συγκεκριμένο φόρο ή τέλος».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα