Κι όμως, τα ’παιρνε…

«ΓΑΝΤΖΩΜΕΝΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, Δ. ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ, ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ
Εντύπωση προκάλεσε –και όχι μόνο σε μας– η δημόσια παραδοχή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρη Κυριτσάκη, σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή, ότι του ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη να παραιτηθεί, και αυτός δεν το έπραξε.
Μέχρι τώρα, το υπουργικό αίτημα για παραίτηση του κ. Κυριτσάκη υπήρχε ως πληροφορία που κυκλοφορούσε ευρέως στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους, για πρώτη φορά όμως υπήρξε και επίσημη επιβεβαίωση επί του θέματος, και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μάλιστα, αυτό που μας έκανε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο κ. Κυριτσάκης, επιμένει να παραμένει στη θέση του παρά το ότι η Επιτροπή έχει αποδυναμωθεί στελεχιακά και ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί, αλλά και παρά το ότι ο ίδιος εδώ και 6 χρόνια δεν έχει πάρει από την Επιτροπή ούτε ένα ευρώ και ότι αυτό που εισπράττει όλα αυτά τα χρόνια είναι η σύνταξή του ως τέως Αεροπαγίτης, την οποία θα εισέπραττε ακόμη και αν καθόταν στο σπίτι του. (Γι’ αυτό δικαιολογημένα, λοιπόν, λέμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίζεται γαντζωμένος στην καρέκλα του).
Το πρώτο σχόλιο που θα θέλαμε να κάνουμε είναι ότι δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει στα χέρια του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Κυριτσάκη τον περασμένο Απρίλιο, αλλιώς δεν θα το έκαναν, όπως δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο με τις ηγεσίες τόσων και τόσων άλλων ανεξάρτητων αρχών και επιτροπών, που διορίστηκαν επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Κανονικότατα ο μισθός
Το δεύτερο σημείο των όσων ειπώθηκαν από τον κ. Κυριτσάκη, το οποίο οφείλουμε να σχολιάσουμε, είναι η δήλωσή του κατά τη ραδιοφωνική συνέντευξη ότι εδώ και 6 χρόνια δεν έχει πάρει από την Επιτροπή ούτε ένα ευρώ. Θα του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι όχι μόνο παίρνει κανονικότατα μισθό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά στην αρχή πήρε και επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, τα οποία εν συνεχεία κλήθηκε να επιστρέφει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Για του λόγου, δε, το αληθές η «Α» δημοσιεύει σήμερα Έκθεση Ελέγχου Μισθοδοσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διενεργήθηκε το 2012, από την οποία προκύπτουν τα εξής:

1] Με βάση Υπουργική Απόφαση του φθινοπώρου του 2009, όταν δηλαδή πρωτοτοποθετήθηκε στη θέση αυτή ο κ. Κυριτσάκης, ο μηνιαίος μισθός του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αυξήθηκε και ανερχόταν στο ποσό των 9.039,40 ευρώ. Μπορεί ο μισθός αυτός να μειώθηκε εν συνεχεία στη βάση των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, δεν έπαυσε όμως να είναι ένα σεβαστό ποσό.

2] Ο κ. Κυριτσάκης όχι μόνο εισέπραττε κανονικά μισθό, αλλά εισέπραξε και μη σύννομα δώρα Χριστουγέννων 2009 και Πάσχα 2010, τα οποία και κλήθηκε να επιστρέψει (όπως και έκανε).

Σιγή για την υπόθεση της δικηγορικής εταιρείας «Δελλής-Γιαννακόπουλος»

Από την άλλη μεριά, σε αυτό που δεν ακούσαμε να απαντάει ο χειμαρρώδης κατά τα λοιπά στον λόγο του κ. Κυριτσάκης είναι στην αποκάλυψη της εφημερίδας μας πριν από δύο εβδομάδες σχετικά με την υπόθεση της δικηγορικής εταιρείας «Δελλής-Γιαννακόπουλος», ότι δηλαδή ήταν δικηγόρος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κατά της ΔΕΗ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά είχε εκτελέσει και χρέη εξωτερικού δικηγόρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε άλλες υποθέσεις…
Είναι προφανές ότι για το θέμα αυτό εγείρονται πολλές, μα πάρα πολλές ενστάσεις σχετικά με διάσταση που υπάρχει μεταξύ νομίμου και ηθικού. Αν τώρα υπάρχουν κι άλλες ενστάσεις για τη διαδικασία αυτή, που ως αποτέλεσμα διευκόλυνε την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ να πληρώνει τα χρέη της με… χρονοκαθυστέρηση 2-3 ετών, αρμόδιοι να τις διαπιστώσουν και να τις ερευνήσουν είναι οι πρώην συνάδελφοί του.
Αν πάλι, όπως ισχυρίζεται, δεν είχε κανένα όφελος από τη συμμετοχή του ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το ερώτημα είναι γιατί παρέμενε ως πρόεδρος πέντε χρόνια με προοπτική άλλα τρία;
Πιθανόν ο κ. Κυριτσάκης να επιθυμούσε να αναγνωρισθεί η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Λέμε «πιθανόν», γιατί αφού ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε κατά καιρούς στοχοποιηθεί, μάλλον η αναγνώριση της προσφοράς του στα κοινά της χώρας πήγε περίπατο…
Το λογικό, όταν στοχοποιείται κάποιος για την όποια δραστηριότητά του, είναι να αποσύρεται. Στο κάτω-κάτω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι και κάποιος κρατικός φορέας για να διακριθεί κανείς και να γευθεί το ενδεχομένως παραχθέν μέλι της επιτυχίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα