Όταν δεν αρέσουν οι ερωτήσεις…

 

Μεγάλη αναστάτωση έχει, τελικά, προκληθεί στο νούμερο 17 της οδού Αχαρνών, εκεί όπου εδρεύει η Επιτροπή Εποπτεία και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), σχετικά με το προ δεκαπενθημέρου ρεπορτάζ τής «Α», στο οποίο γινόταν λόγος για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι τής ΕΕΕΠ στην Ερέτρια Ευβοίας.

Και λέμε «μεγάλη αναστάτωση», γιατί μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Στεργιώτης (σ.σ. δημοσιεύτηκε αυτούσια στο προηγούμενο φύλλο), την ενόχλησή του με αντίστοιχη επιστολή εξέφρασε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην ΕΕΕΠ.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι της Επιτροπής επαναλαμβάνουν τις ενστάσεις και τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρός τους, χρεώνοντας την «Α» με αλλότριες προθέσεις και με πράγματα που ουδέποτε ισχυριστήκαμε. Έστω κι έτσι, η «Α» δημοσιεύει ολόκληρη και τη δική τους επιστολή, απαντώντας για δεύτερη φορά –επί τους ουσίας και χωρίς χαρακτηρισμούς– στις αντιρρήσεις τους.

 

Η επιστολή των εργαζομένων της ΕΕΕΠ

«Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π), παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το αρχικό “ρεπορτάζ”, αλλά και την “επανάληψή” του, της εφημερίδας σας στις 31/10/15 και 07/11/15 αντίστοιχα.

»Εφόσον επρόκειτο για ρεπορτάζ, θα περιμέναμε να ήταν επώνυμο, ώστε να αναλάμβανε και ο ρεπόρτερ, εκτός από τον Εκδότη και τον Διευθυντή Σύνταξης, την ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια του ανυπόστατου και ψευδέστατου δημοσιεύματος.

»Η χρησιμοποίηση των εργαζόμενων, ως μέσο, για να πληγεί η Ε.Ε.Ε.Π , εκτός από πασιφανής είναι και απαράδεκτος.

»Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι, η εφημερίδα σας δεν αντέδρασε για “την κατασπατάληση των χρημάτων του Δημοσίου” το 2013, όταν έγινε αντίστοιχη εκπαίδευση, με άλλο εκπαιδευτικό περιεχόμενο; Αυτή είναι μια απορία, η οποία προφανώς θα μείνει αναπάντητη από την εφημερίδα σας.

»Ως Σύλλογος Εργαζομένων και όχι ως Σύλλογος “βολεμένων”, όπως θέλετε να μας παρουσιάσετε, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

 

1] Ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο, όπως ο έλεγχος των τυχερών παιγνίων, απαιτεί καταρτισμένους εργαζόμενους οι οποίοι διαρκώς εκπαιδεύονται-ενημερώνονται.

 

2] Οι υπάλληλοι οι οποίοι πήραν μέρος στην εκπαίδευση (η οποία διήρκησε το Σάββατο 10/10/15 από τις 09:30 έως τις 19:00 και την Κυριακή 11/10/15 από τις 10:00 έως τις 13:00), το έκαναν για ακριβώς αυτό το λόγο και όχι όπως, χυδαία αφήνετε να εννοηθεί, για να συμμετάσχουν σε κραιπάλη, με φαγοπότια, χορούς και ό,τι άλλο εννοείτε, όταν γράφετε ότι: “όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων, μάλλον επετεύχθη, αφού ως γνωστόν όταν οι κοιλιές έρχονται κοντά, η σύσφιξη είναι αναπόφευκτη”.

 

»Όταν αναφέρεστε στους εργαζόμενους της Ε.Ε.Ε.Π., καλό θα ήταν να λαμβάνετε υπόψη σας

 

# Δεν λαμβάνουν καμία επιπλέον αμοιβή πέραν του μισθού τους, ακόμη και όταν εργάζονται υπερωριακά.

 

# Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, και τα οποία βέβαια οι δικές σας πηγές δεν σας έδωσαν, από τα 68 άτομα που συμμετείχαν, τα 18 άτομα, επέλεξαν μονόκλινο δωμάτιο και επιβαρύνθηκαν 20€ τη βραδιά από την τσέπη τους. Οι υπόλοιποι 50 συνάδελφοι έμειναν ανά δύο στο δωμάτιο, επειδή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το επιπλέον ποσό. Όλοι όμως ανεξαιρέτως πλήρωσαν τα ποτά τους, έως και το εμφιαλωμένο νερό που ήπιαν.

 

# Σύμφωνα με το Νόμο 2685/99 άρθρο 12, όταν οι υπάλληλοι εκπαιδεύονται για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους και όταν αυτό γίνεται εκτός ωραρίου και εκτός πενθημέρου, αποζημιώνονται με υπερωρίες και εξαιρέσιμες αποδοχές (για το Σαββατοκύριακο).

 

»Αν λοιπόν, η εκπαίδευση γινόταν ακόμα και στα γραφεία της Ε.Ε.Ε.Π, θα έπρεπε η υπηρεσία να αποζημιώσει τους υπαλλήλους σύμφωνα με το Νόμο. Συνεπώς, οικονομία έκανε η Αρχή και όχι σπατάλη.

 

»Το ξενοδοχείο στο οποίο έγινε η εκπαίδευση, δεν ήταν το πεντάστερο NEGROPONTE, αλλά το συμβατικότατο MIRAMARE στην Ερέτρια, γεγονός που σκοπίμως διαστρεβλώθηκε, ώστε να γίνει το δημοσίευμα πιο “πιασάρικο” και πιο “γαργαλιστικό”, με αναφορές σε “σουίτες των 140€ τη βραδιά με θέα το μαγικό Ευβοϊκό κόλπο”.

 

»Επειδή το δημοσίευμά σας παραθέτει ψευδή στοιχεία και παραποιημένη πληροφόρηση προς τους αναγνώστες σας,

 

»Επειδή αναφέρεστε σε αξιοπρεπείς εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις άνω του 40% στις αποδοχές τους,

 

»Επειδή δεν λαμβάνουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον μισθό μας, σε αντίθεση με τις αυξημένες και εξειδικευμένες απαιτήσεις του αντικειμένου μας,

 

»Επειδή οι υπάλληλοι της Ε.Ε.Ε.Π , δεν “φιλοξενήθηκαν” ούτε “προσκλήθηκαν” στο πεντάστερο ξενοδοχείο NEGROPONTE,

 

»Επειδή τα χυδαία υπονοούμενα που αφήνετε, δεν μπορούν να συνεχίζονται και να σπιλώνονται υπολήψεις, με την απειλή μάλιστα του Οικονομικού Εισαγγελέα, σαν να έπραξαν κάτι αξιόποινο οι υπάλληλοι,

 

»Επειδή όσοι έχουν στοιχεία κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, πρώτα τα διπλοεξετάζουν και μετά τα καταθέτουν στους αρμόδιους Εισαγγελείς,

 

»Επειδή στο απαντητικό σας δημοσίευμα, στις 07/11/15, προσπαθήσατε να δικαιολογήσετε, ανεπιτυχώς, τα αδικαιολόγητα,

Σας καλούμε:

»Να ανασκευάσετε ΑΜΕΣΑ, με νέο δημοσίευμα, που θα παραθέτει τα ακριβή στοιχεία, καθώς και το πραγματικό κόστος της εκπαίδευσης το οποίο ανήλθε στο ποσό των 4.375,00€ συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαμονής, διατροφής και φόρων, σύμφωνα με το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών του Ξενοδοχείου MIRAMARE και το οποίο σας προκαλούμε να αναζητήσετε μέσω των “πηγών” σας.

»Να δημοσιεύσετε αυτούσια την επιστολή-διαμαρτυρία του Συλλόγου των Υπαλλήλων στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στην ίδια σελίδα με το αρχικό σας δημοσίευμα και όπως προβλέπει η δημοσιογραφική δεοντολογία και κυρίως,

Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας».

 

 

Η (δεύτερη) απάντηση της «Α»

Κατ’ αρχάς, αδυνατούμε να καταλάβουμε το λογικό και αναπόδεικτο άλμα που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΕΕΕΠ ότι η «Α» τους χρησιμοποιεί ως μέσο για να πλήξει(;) την Επιτροπή. Ούτε λόγο έχουμε, ούτε προηγούμενα…

Επίσης, δεν καταλαβαίνουμε τον συμψηφισμό που επιχειρούν οι εργαζόμενοι όταν ισχυρίζονται στην επιστολή τους ότι «το 2013 έγινε αντίστοιχη εκπαίδευση με άλλο εκπαιδευτικό περιεχόμενο» για την οποία δεν είπαμε τίποτα!

Να υποθέσουμε ότι, αν είχαμε ασχοληθεί, δεν θα διαμαρτύρονταν για το φετινό ταξίδι ή επειδή δεν γνωρίζουμε το περιστατικό του 2013 δεν θα έπρεπε σήμερα να μην ασκήσουμε δημοσιογραφική κριτική για ένα κονδύλι που σε καιρούς απίστευτης δημοσιονομικής στενότητας θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί;

Κι εδώ ακριβώς είναι η ουσία. Δεν αμφισβητούμε την ενημέρωση για το ακριβές κοστολόγιο της διήμερης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε φυσικά έχουμε την απαίτηση να μην αποζημιωθούν οι υπάλληλοι της ΕΕΕΠ για την υπερωριακή τους απασχόληση – δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε πόσες απλήρωτες υπερωρίες και μεροκάματα μετρούν αγόγγυστα οι υπάλληλου του ρημαγμένου ιδιωτικού τομέα. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο ότι η οικονομία που επικαλούνται οι εργαζόμενοι της ΕΕΕΠ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η υπηρεσία είχε επιλέξει να τους  εκπαιδεύσει σε μια αίθουσα δημόσιου φορέα (π.χ. κάποιο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο) και θα γλίτωνε τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο.

Και επειδή ίσως κάποιοι να μας κατηγορήσουν για λαϊκισμό επειδή προτείνουμε οικονομία της τάξης των 4.000-5.000 ευρώ, θα τους παραπέμψουμε στα 15 λεπτά του ευρώ που φορολόγησε η κυβέρνηση το κρασί για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

Για κάποιον άγνωστο λόγο, τέλος, οι εργαζόμενοι στην ΕΕΕΠ αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν για πράγματα που ουδείς τους καταλόγισε. Δεν τους παρουσιάσαμε ως βολεμένους, αντιθέτως πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου –όχι μόνο της ΕΕΕΠ– είναι κατά τεκμήριο αξιοπρεπέστατοι μισθοσυντήρητοι που με τις μειώσεις μισθών και τα χαράτσια βάζουν πλάτη για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Ούτε τους σπιλώσαμε, ούτε τους εγκαλέσαμε για αξιόποινες πράξεις, πολλώ δε μάλλον δεν απειλήσαμε ποτέ κανέναν με τους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Εμείς απλώς θέσαμε δημοσιογραφικά ερωτήματα που κρίναμε ότι χρήζουν απαντήσεις, και αυτές οι απαντήσεις είναι αρμοδιότητα άλλων. Αν, τώρα, δεν αρέσουν οι ερωτήσεις, αυτό είναι άλλο θέμα…

 

Και επειδή σε λίγο τα δημοσιογραφικά ερωτήματα που αφορούν τον πρόεδρο (κυρίως) της Επιτροπής θα αντικατασταθούν από άλλα ερωτήματα, που σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτούν απαντήσεις, και οι οποίες –απαντήσεις– θα κριθούν ανεπαρκείς, ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποιους να αλλάξουν χώρους στέγασης και αντί για γραφεία και οικίες, να φιλοξενούνται σε άλλα ευαγή ιδρύματα, καλό θα είναι οι εργαζόμενοι –που επαναλαμβάνουμε ότι ουδέποτε θελήσαμε να υποβαθμίσουμε την παρουσία τους και το έργο που επιτελούν– να μην υιοθετούν εύκολα υποδείξεις των διοικούντων για σύνταξη επιστολών διαμαρτυρίας(;), όπως αυτή που προαναφέραμε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα