Αναζητούν αξιόπιστη εταιρεία για να γλιτώσουν νέο φιάσκο

Ν.Δ.: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Κάτι οι παραιτήσεις Μεϊμαράκη, Παπαμιμίκου, κάτι οι φωνές της λογικής που ανέλαβαν δράση βοήθησαν στο να πέσουν οι τόνοι στη Ν.Δ. Βέβαια όλοι αναγνωρίζουν ότι το φιάσκο της Κυριακής θα ακολουθεί την αξιωματική αντιπολίτευση για καιρό και όπως έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός της κεντροδεξιάς «θα μας κάνουν πλάκα συνέχεια στη Βουλή».

Εξάλλου αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου οι τόνοι έπεσαν, χάρη καις τη βοήθεια των τριών υποψηφίων που έδωσαν το παρών, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Πλέον στην Συγγρού έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου τόσο για να προλάβουν να στήσουν κάλπες την 13η Δεκεμβρίου, αλλά κυρίως για να μην εξελιχθεί η διαδικασία και πάλι σε φιάσκο. Το βάρος πέφτει πλέον στην επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις εκλογές, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρχει και plan B. Το εναλλακτικό σχέδιο δεν είναι άλλο από τη χειροκίνητη διαδικασία με τους καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενδεικτικό του φόβο στη ΝΔ για ένα νέο φιάσκο, είναι πως δύο μέλη της ΚΕΦΕ ζήτησαν να υπάρχει plan B.

Στη Συγγρού πλέον έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου (πιθανότερη ημερομηνία) να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, να στηθούν οι κάλπες και να διεξαχθούν ομαλά οι εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να δώσουν τα χέρια με μία εταιρία, η οποία όχι μόνο θα εγγυηθεί, αλλά και θα φέρει σε πέρας τη διαδικασία των εκλογών.

Ξεκίνησαν οι επαφές
Από τη ΝΔ απευθύνθηκαν στην Singular Logic, η οποία αναλαμβάνει τις εθνικές, δημοτικές εκλογές, αλλά και ευρωεκλογές, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή, ωστόσο εισέπραξαν αρνητική απάντηση, αφού η Singular Logic δεν αναλαμβάνει εσωκομματικές εκλογές.

Γι αυτό από τη ΝΔ βρίσκονται σε συνομιλίες με δύο από τις εταιρίες που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ αναζητούνται και νέες υποψηφιότητες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο κόμμα, να επανέλθει η ηρεμία και να οδηγηθεί η ΝΔ συντεταγμένα στις εκλογές. Ήδη είχε τηλεφωνική επαφή με τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέχεια αναμένεται να έχει συνάντηση και με τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία, με τον καθένα ξεχωριστά.

Οι υποψήφιοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη διενέργεια των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι εκείνη η ημέρα θα πρέπει να είναι ημέρα αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη, ζήτησε τη σύνταξη ενός κώδικα δεοντολογίας, στο πλαίσιο του οποίου δεν θα υπάρχουν προσωπικές αναφορές μεταξύ των υποψηφίων, ούτε αιχμές και αναφορές σε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να γίνει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον κώδικα δεοντολογίας, πρότεινε να γίνει εθνική συνδιάσκεψη για τις θέσεις των υποψηφίων, ενώ ζήτησε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 5 ή 6 Δεκεμβρίου.

Ενότητα ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και να αξιοποιηθεί η καθυστέρηση της εκλογικής διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Και εκείνος με τη σειρά του πρότεινε να γίνει συνδιάσκεψη, ζητώντας να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι στο θέμα της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπαν οι βουλευτές
Αιχμές για νοθεία στις εκλογές της ΝΔ το 2009 άφησε και στην κοινοβουλευτική ομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη, ο οποία είχε μιλήσει για αυτό νωρίτερα τηλεοπτικό σταθμό: «Το 2009 έπεσε το σύστημα και τότε άρχισαν να περιφέρονται πούλμαν από το ένα εκλογικό κέντρο στο άλλο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν αντέχουμε άλλο ρεζιλίκι. Την πρώτη φορά πληρώσαμε 1,5 εκατ. και έπεσε το σύστημα, και τώρα πάλι φιάσκο».

Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει εταιρεία που εγκαίρως θα είναι έτοιμη για τις εκλογές, πρότεινε στην ανάγκη εναλλακτικά η διαδικασία να γίνει στα πρότυπα των εθνικών εκλογών, με τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, ανά δήμο.

Βολές κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Αν επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Γιάννη Πλακιωτάκη, να του κόψουμε τα πόδια!», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτήθηκε.

Τη διενέργεια συνεδρίου πριν από τις εκλογές πρότεινε ο Κώστας Γκιουλέκας. Εναλλακτικά, αν αυτό δεν γίνει, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής 5 βουλευτών η οποία θα συνεπικουρεί την ΚΕΦΕ και θα επιβλέπει τη διαδικασία. Πρόταση η οποία φαίνεται να έχει ισχυρή απήχηση μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Γκιουλέκας ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση, όπως και να επιλεγούν κατά τη συνεδρίαση τα μέλη αυτής της επιτροπής.

Ο Νίκος Δένδιας από την άλλη ζήτησε να «παγώσει» η εκλογική διαδικασία, να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος το Μάρτιο και να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου τον Απρίλιο. Πρόταση η οποία ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα