Πρωθυπουργός, μόνος, ψάχνει… (…συναίνεση)

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μπαινοβγαίνει εσχάτως από αεροπλάνο σε αεροπλάνο, επισκεπτόμενος πότε την Τουρκία πότε το Ισραήλ και οσονούπω τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, ωστόσο οι «πτήσεις» συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το αποδεικνύει η περίπου προαναγγελθείσα κίνηση του πρωθυπουργού να αναζητήσει πεδίο ευρύτερης εθνικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για καυτά θέματα, η οποία το πρωί της Πέμπτης πήρε σάρκα και οστά με την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και αφού τον ενημέρωσε για τις επαφές που έχει στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Το πρώτο ζήτημα αφορά το «τεχνικό» μέρος της συνάντηση, το πότε δηλαδή αυτή θα πραγματοποιηθεί. Επ’ αυτού, η πρώτη διαθέσιμη ημέρα είναι το Σάββατο, οπότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επιστρέψει από τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ελεύθερη ημερομηνία αρχής γενομένης την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, οπότε και ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει με τη σειρά του στην Ελλάδα, από τις επισκέψεις του σε Βέλγιο και Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του «πότε», το μείζον είναι το «τι» θα συζητηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το βασικό πιάτο του μενού θα είναι το ασφαλιστικό. Επίσης θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην συζητηθεί η τελευταία κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει από την ατζέντα των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών φλέγοντα θέματα όπως το προσφυγικό, η Παιδεία ή ακόμη και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Διάλογος κωφών; 
Αν κάποιος θα μπορούσε να στοιχηματίσει με σχετική άνεση ότι οι πλειοψηφία των αρχηγών των κομμάτων θα αποδεχτούν την πρόσκληση, δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για το αποτέλεσμα το διαλόγου. Για του λόγου το αληθές, μόνο το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ευθείς εξ αρχής ότι δεν θα ανταποκριθεί στο πρωθυπουργικό κάλεσμα.

Αντίθετα ομόθυμα αντιπολιτευτική εικάζεται ότι θα είναι η στάση των υπολοίπων αρχηγών στις κυβερνητικές προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται το πιθανότερο όλων είναι να δούμε ένα διάλογο κωφών, όπου για επικοινωνιακούς λόγους η μεν κυβέρνηση θα χρεώσει στην αντιπολίτευση τον τορπιλισμό συναινετικών λύσεων, η δε αντιπολίτευση θα έχει μία χαμηλού ρίσκου ευκαιρία να διατυμπανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ αντίστασης στη σκληρή οικονομική πολιτική του Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα