«Πόλεμος» εν όψει για τα σκουπίδια

 

H πρόσφατη θετική απόφαση-έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (σ.σ. η οποία λύνει τα χέρια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, να υπογράψει σύμβαση για έργο) φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει το φιτίλι του πολέμου μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ και της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους δήμους της χώρας, δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες, καθώς καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αφήνοντας παράλληλα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

 

Η θέσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κατ’ αρχάς, η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτιμά ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε πρόσφατα, διαπνέεται από τη φιλοσοφία της αποκεντρωμένης και υπό δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνοντας έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, η υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ προϋποθέτει απεμπλοκή από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (σ.σ. τα γνωστά ΣΔΙΤ) και αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως λένε, «θα μπορεί να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται η ίδια ήπιες δημοτικές υποδομές και δημοτικά συστήματα ανακύκλωσης».

Επικαλούμενη το νέο ΕΣΔΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζει, εξάλλου, ότι οι στόχοι του νέου σχεδίου για ανακύκλωση και επεξεργασία των Β.Α.Α. μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης περιορίζουν την ανάγκη για την κατασκευή των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) «που ήταν και ο διακαής πόθος του “λόμπι” των σκουπιδιών».

«Οι όποιες ΜΕΑ γίνουν από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι μικρότερες για να είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τους ΟΤΑ, αποκεντρωμένες και να κατασκευαστούν σαν δημόσια έργα», λένε χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές, δηλώνοντας επιπρόσθετα ότι νιώθουν δικαιωμένοι από την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Αττικής «να καταργήσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων φαραωνικών εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ».

 

Το σημείο τριβής

Αυτό ακριβώς, όμως, είναι και το σημείο τριβής μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους εγκαλεί την πολιτική ηγεσία ότι διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, επειδή, όπως λένε, η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να κατασκευαστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα υπέρογκα μεγάλο εργοστάσιο διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, «εξασφαλίζοντας για 30 χρόνια προεγγυημένο κέρδος για τον εργολάβο και “ενταφιάζοντας” την ανακύκλωση. Ενώ με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως είναι προς υλοποίηση η διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου».

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στέλνει το μήνυμα ότι «δεν θα δεχτεί να ξαναπαιχτεί το έργο των ΣΔΙΤ και όσοι σκέφτονται να το ξαναπαίξουν θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους, όπως γίνεται συνεχώς από το 2010».

 

«Αντίο» από Μπαλασόπουλο

Παρελθόν αποτελεί για την ΠΟΕ-ΟΤΑ από την Πέμπτη και επίσημα πλέον ο Θέμης Μπαλασόπουλος. Ο επί 14 χρόνια πρόεδρος της Oμοσπονδίας συνεχίζει, όπως δήλωσε, τη συνδικαλιστική του δράση στην ΑΔΕΔΥ. Διάδοχός του εξελέγη ο Νίκος Τράκας, προερχόμενος  από τον δήμο Νίκαιας-Ρέντη, ενώ έχει διατελέσει και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα