Λεβέντικη συναίνεση χωρίς… λεβέντες

 

 

Σε έναν Λεβέντη κρέμεται το σημερινό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, που χωρίς προετοιμασία αλλά και στόχευση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να συγκληθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είναι βέβαιος για τη μη λήψη απόφασης και η ολοκλήρωσή του θα κριθεί από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με τον κίνδυνο να ολοκληρώσουν το συμβούλιο πριν καλά-καλά αυτό ξεκινήσει, θα φτάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, εξαιρουμένων του Δημήτρη Κουτσούμπα και φυσικά του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ήδη η Φώφη Γεννηματά έχει εξηγήσει πως αν τεθεί θέμα ασφαλιστικού εκείνη δεν θα συμμετάσχει, και είναι απορίας άξιον γιατί θα κάνει τον κόπο να παρευρεθεί καθώς το ζήτημα αυτό εμπεριέχεται στην ημερήσια διάταξη.

Αλλά και οι άλλοι δύο, οι Γιάννης Πλακιωτάκης από τη Ν.Δ. και Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, απλά θα δώσουν το «παρών» κρατώντας σημειώσεις. Ο μεν πρώτος δεν έχει εξουσιοδότηση ως μεταβατικός πρόεδρος του κόμματός του να το δεσμεύσει έναντι οποιασδήποτε απόφασης, ο δε δεύτερος ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως η συναίνεση κάηκε στις τελευταίες εκλογές.

«Μασάζ» 9 σημείων!

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο που μένει στον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα καλό μασάζ στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, ώστε να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ τους και να εξασφαλίσει την πολυπόθητη στήριξη στη μάχη του ασφαλιστικού που απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα.

Ήδη, μάλιστα, ο Βασίλης Λεβέντης άφησε να εννοηθεί πως υπό όρους θα ψηφίσει νομοσχέδια. Μεταξύ των όρων είναι η υιοθέτηση της λίστας των 9 σημείων που έχει λάβει ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την οριζόντια μείωση μισθών κατά 50% όλων όσων βρίσκονται σε αιρετές θέσεις! Και μάλιστα χωρίς να επιθυμεί ο ίδιος ή κάποιο στέλεχος από το κόμμα του τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=”100 px”]Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Β. ΛΕΒΕΝΤΗ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ[/box]

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει χρόνο ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της ΕΚ, μιας και το ασφαλιστικό δεν εμπεριέχεται στο πακέτο μέτρων που πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο αλλά πάει για τις αρχές του 2016. Είναι άλλωστε η μόνη ευκαιρία για να αποφύγει τις εκλογές. Γιατί, ακόμα και αν σε αυτή την ψηφοφορία χάσει τη δεδηλωμένη, επί της ουσίας θα την έχει ανανεώσει λίγο νωρίτερα κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Λαφαζάνηδες» δεν υπάρχουν για να απειλείται μια ακόμα διάσπαση, ενώ όλα δείχνουν πως οι όποιες διαφοροποιήσεις θα ακολουθούνται από τις σχετικές παραιτήσεις με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι ισορροπίες.

«Θα ήμουν ανακόλουθος, αν δεχτεί τις προτάσεις και δημοσίως δεσμευτεί και βγούμε στις τηλεοράσεις και οι δυο και πούμε τον πρώτο μήνα θα γίνουν αυτά, τον δεύτερο τα άλλα. Τότε, εγώ δεν είμαι Χρυσή Αυγή ούτε ΚΚΕ να λέω όχι σε όλα», είπε ο Βασίλης Λεβέντης σε σχετικές δηλώσεις και υπογράμμισε ότι, αν μέσα σε διάστημα έξι μηνών υλοποιηθεί περίπου το 70% με 75% των προτάσεών του, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει την κυβέρνηση.

Όσον αφορά το σημερινό συμβούλιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή της πως το ασφαλιστικό μπορεί να συζητηθεί μόνο στη Βουλή.

«Ως προς την ενημέρωση για το “προσφυγικό”, η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς. Επίσης θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα.

»Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον πρωθυπουργό πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

»Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

»Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας», σημειώνει χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας το τέλος του συμβουλίου.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, αν η Φώφη Γεννηματά αποχωρήσει, θα ακολουθήσουν και οι Γ. Πλακιωτάκης – Στ. Θεοδωράκης, οι οποίοι δεν θα έχουν λόγο να σηκώσουν το επικοινωνιακό βάρος της παραμονής τους σε μια ανούσια συζήτηση.

Μικρές είναι οι προσδοκίες και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από τη Ρώμη σχολίασε πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα