Εποχή σκληρού ροκ

Το σκληρό ροκ που επικράτησε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά ήταν μάλλον η αρχή για το τι θα επακολουθήσει, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα.

Εξάλλου κι αυτό που είπε στην τηλεόραση η Φώφη Γεννηματά αποδεικνύει του λόγου το αληθές: «Ο Πρωθυπουργός, άρχισε να μου κουνάει το δάχτυλο λέγοντάς μου πόσες περικοπές κάνατε στις συντάξεις» είπε με έμφαση. Η ίδια του απάντησε, όπως είπε, πως «όντως κάναμε περικοπές αλλά τότε υπήρχαν τεράστια ελλείμματα. Τώρα φτάσατε στο σημείο αυτό, έχοντας εξανεμίσει το πλεόνασμα που είχει επιτευχθεί».Η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε επίσης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μείωση συντάξεων και πως αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να το αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, λέγοντάς τους πως «πιέζεται από την αντιπολίτευση».

Στο μεταξύ επισήμως η απάντηση διαρροή του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμα του κινήθηκε σε σκληρή γλώσσα.  Κύκλοι της Χ. Τρικούπη σημείωναν πως δυστυχώς «οι φόβοι και οι εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν».

Αναλυτικά η «διαρροή» του ΠΑΣΟΚ

Για τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ:

1) Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε αποδείξει την βαθιά μας πίστη στην ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για μείζονα θέματα που αφορούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αυτό πράξαμε και το καλοκαίρι με την ενεργή συμβολή μας στην αποτροπή του καταστροφικού Grexit, που θα έφερνε τη φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού. Δεν διστάσαμε και πάλι να αναλάβουμε το κόστος της ευθύνης για να βοηθήσουμε την χώρα μας. Προτείναμε στην συνέχεια ένα συγκεκριμένο “οδικό χάρτη” ενεργειών, ώστε με την στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου η χώρα να βαδίσει με ασφάλεια τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, και παράλληλα να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας, ρυθμούς ανάπτυξης, και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας υπονόμευσε την Εθνική Συνεννόηση με τις πρόωρες εκλογές και εν συνεχεία με τον εκ νέου σχηματισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Μιας κυβέρνησης αδύναμης και ανίκανης να διαπραγματευθεί σωστά με τους εταίρους, μιας Κυβέρνησης η οποία οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και η ίδια μια επιδεινούμενη κρίση.

2) Ο κ. Τσίπρας ευρισκόμενος προ των αδιεξόδων που ο ίδιος δημιούργησε, προσπάθησε με τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, να βρει “συνενόχους” κυρίως στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για μια κόμη φορά απεδείχθη ότι δεν είναι ειλικρινής, ότι αποσκοπεί όχι στο πως θα  αντιμετωπίσει τα προβλήματα , αλλά στο πως να μεταφέρει σε άλλους την ευθύνη της δικής του αδυναμίας. Αδυναμίας για ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προώθησης λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

3) Με επιστολή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απεδέχθη την πρόσκληση του ΠτΔ, τονίζοντας ότι η αποδοχή της ισχύει μόνο για το θέμα του προσφυγικού. Επεσήμανε μάλιστα ότι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, δεν είναι το κατάλληλο βήμα για συζήτηση και αντιμετώπιση θεμάτων  κυβερνητικής πολιτικής , ακόμα και σοβαρών όπως το ασφαλιστικό . Αυτό θα κινδύνευε να το ακυρώσει ως χρήσιμη και σταθερή πρακτική δεκαετιών, αλλά και να πλήξει το κύρος του ΠτΔ ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

4)Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι φόβοι και οι εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν. Απεδείχθη ότι μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αλλά δεν τον ακολουθήσαμε  (και δεν θα το πράξουμε και στη συνέχεια) στον ολισθηρό κατήφορό του. Ας το καταλάβει όμως καλά. δεν μπορεί ούτε να εκβιάσει, ούτε να απειλεί το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε ότι:

α) Στο θέμα του ασφαλιστικού ο κ. Τσίπρας δεν έχει παρουσιάσει επίσημα καμία συγκεκριμένη πρόταση. Λειτουργεί μόνο με διαρροές στα ΜΜΕ και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των Υπουργών του.

Όμως στο γραπτό κείμενό του προς την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ότι η πρότασή του περιλαμβάνει:

-Μειώσεις συντάξεων με τη μέθοδο του επαναϋπολογισμού.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ

-Αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Αυτές είναι οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης

Η απειλή περικοπών στις συντάξεις δημιουργήθηκε με προσωπική ευθύνη του κ. Τσίπρα. Γιατί ο ίδιος υπέγραψε και απεδέχθη στο τρίτο μνημόνιο περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ύψους 1,8 δις ευρώ, ή 1,5 % του ΑΕΠ, για τα έτη 2015-2016.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα