Ανεξάρτητες αρχές, εξαρτημένοι(;) πρόεδροι

 

Το ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του παράδοξου δεν αποτελεί δα και κανένα κρατικό μυστικό. Μία ακραία περίπτωση αυτού του ελληνικού παράδοξου είναι το τι συμβαίνει με τις Επιτροπές Ελέγχου.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι Επιτροπές αυτές οφείλουν να είναι ανεξάρτητες, καθώς ο ρόλος τους εμπεριέχει τη σημαντική ευθύνη της επίβλεψης της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που παρέχεται στο επενδυτικό κοινό. Πρόκειται δηλαδή για όργανα που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εσωτερική εποπτεία της αγοράς. Τι γίνεται, όμως, όταν στο τιμόνι τους βρίσκονται πρόσωπα που, με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, είτε διάκεινται ευμενώς σε συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών, είτε ακολουθούν την πολιτική που είχαν χαράξει οι επίσης πολιτικοί μέντορές τους, είτε είναι πραγματικά ανίκανοι να διεκπεραιώσουν τον ρόλο που τους ανετέθη.

Τρανό παράδειγμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, ο οποίος θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι, αν και βρίσκεται στο τιμόνι από το 2009, ελάχιστα έχει να επιδείξει. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς πως στην ελληνική αγορά ανθίζουν τα καρτέλ και τα μονοπώλια.

Μία ανάλογη περίπτωση ήταν και αυτή του Αντώνη Στεργιώτη, του απερχόμενου προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ο οποίος, αφού απέτυχε να βάλει φραγμό για το όργιο του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα, άρχισε να εξαπολύει συκοφαντίες και κατηγορίες κατά πάντων.

«Ψυχοπαίδι» του Γιάνη Βαρουφάκη, ακολουθώντας προφανώς τις οδηγίες του μέντορά του έβαλε νάρκη στα έσοδα του κράτους, τροποποιώντας στο παραπέντε τον Κανονισμό των VLTs.

Από την άλλη, ποιος δεν θυμάται τις αναταράξεις που δημιούργησε ο διορισμός του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνου Λουρόπουλου, στην κεφαλή της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με τη σημερινή κυβέρνηση τότε αντιπολίτευση να επικαλείται ασυμβίβαστο από την παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα του Κ. Λουρόπουλου στην εταιρεία πληροφορικής Ε-ΟΝ Integration;

Όταν ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΟΠΑΠ Α.Ε., στις διαπραγματεύσεις, σχετικά με τη σύμβαση για τα «Λαχεία-Ξυστό», τη μια μέρα έλεγε «αυγά» και την άλλη «καλάθια». Για τη θέση του σε οποιοδήποτε ζήτημα που αφορούσε τον Οργανισμό, παροιμιώδης έχει παραμείνει η φράση του «να πάρω πρώτα τον Μπούρα», εννοώντας τον Κώστα Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. Και βέβαια καλά έκανε, αφού αμέσως μετά την πώληση του ΟΠΑΠ ο Κ. Μπούρας –προφανώς– τον «παρκάρισε» στη θέση του προέδρου της ΕΕΤΤ.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ανεξάρτητη Επιτροπή είναι και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η διοίκηση του οποίου βλέπουμε να γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης – ίσως και σπέκουλας.

Απόδειξη η μνημειώδης πλέον κόντρα που είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Στέλιο Παππά, πατέρα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για τον διορισμό της μητέρας της Λίνας Αλεξίου ως προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Αλήθεια, μήπως δεν έχουν και πολύ άδικο όσοι κάνουν λόγο για «ανεξάρτητες Αρχές με εξαρτημένες διοικήσεις»;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα