Η περσική απόβαση του Αλέξη και η μαντίλα της Περιστέρας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ… ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ιράν και μετά την πρώτη ημέρα που αναλώθηκε περισσότερο σε μια πολιτισμική ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργού, η Δευτέρα ήταν η μέρα της… πολιτικής!

Στις 8:00 (ώρα Ελλάδος) έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού αντιπροέδρου, Ε. Jahangiri. Ακολούθησε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες, και παρετέθη γεύμα εργασίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) ακολούθησε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο, κ. Rafsanjani, ενώ στις 14:30 είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, H. Rohani.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός είδε διαδοχικά τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei, τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, A. Larijani, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Α. Shamkhani.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Τσίπρα στην Περσία θεωρείται μείζονος σημασίας για την Αθήνα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ιράν ειδικά στους τομείς της καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Δύσης που επισκέπτεται την Τεχεράνη, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν.

Τα παραπολιτικά του ταξιδιού
Για την ώρα δεν έχουν διαρρεύσει πολλά παραπολιτικά από την επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν, αλλά δύο στιγμιότυπα μοιάζει να κλέβουν για την ώρα παράσταση.

Το πρώτο αφορά την προσφώνηση–ατάκα που απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της ιρανικής Σίλικον Βάλεϊ –του τεχνολογικού πάρκου της Τεχεράνης–, Μαχντί Τσαφαρίνια, ο οποίος υποδέχτηκε την Κυριακή τον Έλληνα πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης».

texnologiko parko texerani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το άλλο στιγμιότυπο δεν είναι παρά η μαντίλα της συζύγου του πρωθυπουργού, κας Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία τήρησε κατά γράμμα το «πρωτόκολλο» κυκλοφορώντας με καλυμμένα όλα τα μέρη του σώματος. Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες…_ABP5759 xali persiko

VASIKH mpaziana_ABP4282-Edit

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα