“Θα τον αφήσει να βράζει στο ζουμί του”

Ομπρέλα απέναντι στην τέλεια καταιγίδα που η ίδια η κυβέρνησή του προκάλεσε χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τους καταγγελτικούς τόνους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένουν κλιμάκωση της πολεμικής από την πλευρά του Μαξίμου, ενώ η πίεση προς την κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων εντείνεται και μαζί της η δυσκολία βουλευτών της συμπολίτευσης να στηρίξουν τα μέτρα.
«Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης» ήταν και το σχετικό σχόλιο της Συγγρού για την ομιλία του πρωθυπουργού προς το υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, αρχικώς, να απαντήσει ο ίδιος προς τον πρωθυπουργό, πλην όμως εκτιμήθηκε ότι αυτή ακριβώς ήταν η τακτική επιδίωξη του κ. Τσίπρα, να μεταφέρει δηλαδή το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τα μέτρα που κομίζει η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη περί διαπλοκής και άλλων. Έτσι, στον πρωθυπουργό απάντησε το… Γραφείο Τύπου της Συγγρού, ούτε καν προσωπικά ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, καταγγέλλοντας ότι «είπε μόνον μία αλήθεια, αλλά σειρά από ψέματα». Η δε αλήθεια που εντόπισε η Ν.Δ. περιορίζεται στην αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες», εξέλιξη που, κατά τη Συγγρού, οφείλεται στην ανεύθυνη και τελικά επικίνδυνη πολιτική του ίδιου του πρωθυπουργού. Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. απορρίπτει το επιχείρημα Τσίπρα περί αναβαθμισμένης θέσης στο εξωτερικό (σ.σ. «δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν, μένει “έξω από το δωμάτιο”, ενώ την ίδια ώρα, “μέσα”, άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας»), την «κόκκινη γραμμή» ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις («και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα»), αλλά και ότι μάχεται τη διαπλοκή.
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. θα επιδιώξει να κρατήσει τους προβολείς στα πραγματικά προβλήματα όπως η οικονομία, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό.

Για τα σύνορα
Στη Συγγρού επιχειρούν να αξιολογήσουν και τα μηνύματα που στέλνονται από κυβερνητικές πηγές σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Γνωρίζουν ότι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι υπέρμαχοι μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, εκτιμούν ωστόσο ότι, επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνίας με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι κινήσεις του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του κ. Π. Καμμένου, περί πρόωρων εκλογών, μπορεί μεν από κάποιους να θεωρούνται ως μηνύματα προς τους πιστωτές της Ελλάδας, για άλλους όμως συνιστούν προμήνυμα πιθανής αποστασιοποίησης των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, λένε, θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο ενός «βελούδινου» διαζυγίου που θα επέτρεπε στον κ. Καμμένο να αναζητήσει εκλογικό ακροατήριο στον χώρο δεξιά της Ν.Δ.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με το προσφυγικό. «Με έκπληξη ακούμε στελέχη της κυβέρνησης να αναφέρονται στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, σαν αυτό να μην σημαίνει τίποτα» τόνισε και εξέφρασε την ανησυχία της ΝΔ. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει την ευθύνη γιατί χάθηκαν επτά-οκτώ μήνες.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επισήμανε ότι όλα σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν ερήμην της Ελλάδας.

Ερώτηση για την απορρόφηση πόρων

Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επισημαίνει η ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παγιδευμένη στις ιδεοληψίες της, επέδειξε ολιγωρία στην πολιτική διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους στον τομέα της Μετανάστευσης, με συνέπεια να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο κρατικός προϋπολογισμός.

»Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απορρόφησε μέχρι σήμερα το ποσό των 33.000.000 ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση 474.200.000 ευρώ που δικαιούται η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη μετανάστευση.

»Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε ποιο ποσό ανέρχεται συνολικά για το 2015 το δημοσιονομικό κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Αλλά και για ποιους λόγους δεν κατάφερε να απορροφήσει ικανοποιητικό μέρος της συνολικής χρηματοδότησης του Εθνικού Προγράμματος των ειδικών ταμείων. Και βέβαια ποια  προβλέπεται να είναι η συνολική κρατική δαπάνη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέλαβε».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα