Οι προτεραιότητες του Μαξίμου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Δύο είναι τα καυτά ζητήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση. Το ένα είναι ο εφιάλτης των εργασιακών που σχετίζεται με την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Το άλλο είναι τα εσωκομματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να διανύει τα τελευταία μέτρα για τη μετατροπή του σε ένα αρχηγο-κεντρικό κεντρώο κόμμα. Αν το Μέγαρο Μαξίμου αποτύχει στην επιτυχή έκβαση έστω και ενός από τα δύο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα οδηγηθεί στις κάλπες το φθινόπωρο. Σενάριο απευκταίο…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να πραγματοποιήσει το συνέδριο και να αποφύγει τις εκλογές. Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου με χρονικό ορίζοντα το τέλος του Σεπτεμβρίου, στη χειρότερη περίπτωση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Κάθε μέρα πέρα από το όριο αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι πέριξ του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα στην κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις τους, είναι έτοιμοι να επαναχαράξουν κόκκινες γραμμές, υποχωρώντας από τις αρχικές τους θέσεις, ειδικά στο θέμα των εργασιακών. Άλλωστε, αν κλείσει άμεσα και χωρίς προβλήματα η αξιολόγηση, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις αρνητικές συνέπειες.

 

Το παζάρι

Επίσημα από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως ειδικά στο θέμα των εργασιακών «δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανησυχία, ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν έναν νέο γύρο». «Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα», ισχυρίζονται στο Μαξίμου και συνεχίζουν:

«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους, όχι περαιτέρω ευελιξία. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύουμε ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους, και ο Γιουνκέρ και ο Γκάμπριελ, ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία πως μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας.

»Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα, ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ-πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους».

Ακριβώς η τελευταία πρόταση είναι που αποκαλύπτει τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα διπλασιάζει τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα (περίπου 5%), αλλά μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως σε πρακτικό επίπεδο δεν επηρεάζει την αγορά εργασίας επί της ουσίας, για έναν ακόμα λόγο: η αλλαγή του πλαισίου θα συνοδευθεί και από τη θέσπιση επιτροπής η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο. Έτσι, αν και επί της ουσίας πρόκειται για κυβερνητική υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις, επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου θα εξακολουθεί να έχει –προς το παρόν– το πάνω χέρι και ειδικά σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό ακροατήριο. Πολύ δε περισσότερο αν πετύχουν και μια δραστική περικοπή του χρέους.

Στο θέμα αναφέρθηκε δημόσια ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος συνολικά για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης σε σχέση και με τα εργασιακά, για τα οποία επεσήμανε πως το γεγονός ότι είναι ανοικτά είναι κέρδος από την πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

Ως προς το ΔΝΤ, είπε ότι πάντα η κυβέρνηση είχε τη θέση πως η Ε.Ε. έχει το εκτόπισμα να διαχειριστεί την κρίση με τα δικά της εργαλεία και πως το αν θα είναι ή όχι στο πρόγραμμα, θα κριθεί από την έκβαση της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Είπε επίσης πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, όπως κρυστάλλινη είναι και η απόφασή της να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Στο θέμα της αξιολόγησης αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, που συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, το χρέος, τα εργασιακά και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η β΄ αξιολόγηση και να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις της πρώτης αξιολόγησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα