Το Σεπτέμβρη με τα όπλα παρά πόδα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΤΑΝΗ

 

Από Σεπτέμβρη τα… σπουδαία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία εξετάζει την αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

 

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

 

Η ακρόαση της εισαγγελέως μετά τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο πιθανότατα η σημαντικότερη στιγμή της διαδικασίας θα είναι η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή της με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σχετική απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί από τα μέλη της Επιτροπής, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης αναμένεται να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει καλύψει η ακρόαση της κας Τσατάνη σχετικά με την υπόθεση όπως το για ποιον λόγο απευθύνθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο και ζήτησε συνάντηση μαζί του, αλλά και για το τι αποδεικτικό υλικό έχει στα χέρια της από την τηλεφωνική της επικοινωνία μαζί του και πώς το απέκτησε. Ιδιαίτερα το τελευταίο είναι ένα από τα «καυτά» ερωτήματα της υπόθεσης, για το οποίο η εισαγγελέας Εφετών δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση προκειμένου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

 

Βροχή ερωτήσεων…

Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής η κα Τσατάνη δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με το εάν υπέκλεψε την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Αφορμή για την ερώτηση της κας Χριστοδουλοπούλου στάθηκε η παραδοχή της εισαγγελέως Εφετών στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, πως έχει στην κατοχή της αποδεικτικά μέσα της συνομιλίας της με τον κ. Παπαγγελόπουλο, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη.

Από την πλευρά της, η κα Τσατάνη επαναλάμβανε την επωδό πως έχει στα χέρια της αποδεικτικά μέσα, τα οποία επιφυλάσσεται να προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές. Η εισαγγελέας ωστόσο δεν διευκρίνισε πώς ήρθαν στην κατοχή της αυτά τα μέσα και δεν απάντησε στο ερώτημα της προέδρου της Επιτροπής «εάν έχει παγιδεύσει τον υπουργό». Η κα Χριστοδουλοπούλου συνέχισε να επιμένει, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Είμαι θυμωμένη, όχι φοβισμένη…»

Η κα Τσατάνη ενώπιον της Επιτροπής επέμενε στο περιεχόμενο της αναφοράς της σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όλη αυτή η προσπάθεια παρεκτροπής και αποδυνάμωσης της αναφοράς μου με οδήγησε να είμαι θυμωμένη, όχι φοβισμένη. Δεν έχω καμία σχέση με το σκοτεινό πρόσωπο της διαπλοκής και με μαφιόζικα χτυπήματα. Υπηρετώ 35 χρόνια τη Δικαιοσύνη με απόλυτη ευλάβεια και έχω χειριστεί χιλιάδες υποθέσεις. Κανένας νόμιμος τρόπος να αναγκαστώ να παραδόσω τη δικογραφία και να εξαιρεθώ από την υπόθεση δεν υπήρχε».

Επιπλέον, για πρώτη φορά η εισαγγελέας Εφετών ανέφερε πως είχε ενημερώσει για ό,τι ακριβώς συνέβη την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Όπως υποστήριξε, ο λόγος που επεδίωξε να συναντήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν το γεγονός πως ο αναπληρωτής υπουργός είχε εκφράσει σε συνάντησή του με την κα Κουτζαμάνη στις 4 Νοεμβρίου 2015 τη δυσαρέσκειά του για το πρόσωπό της, κάνοντας λόγο για πειθαρχικές παρανομίες της και διερωτώμενος γιατί την κρατάει στις υποθέσεις. Μάλιστα, η κα Τσατάνη δεν έκρυψε πως ενημέρωνε την ιεραρχικά ανώτερή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλες τις κινήσεις που έκανε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διενεργούσε για την υπόθεση της τράπεζας MARFIN, καθώς η έρευνα της ανατέθηκε με παραγγελία της κας Κουτζαμάνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελέας Εφετών έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας μέλη της Επιτροπής για τον τρόπο που την αντιμετώπισαν και κάνοντας λόγο για προσβλητική μεταχείρισή της.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι το πιθανό τετ-α-τετ της εισαγγελέως Εφετών με τον κ. Παπαγγελόπουλο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον και τουλάχιστον ως προς αυτό το μέτωπο ο Σεπτέμβρης αναμένεται «καυτός»!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα