Αίγλη και κύρος οι… μπαλαντέρ της προεδρίας

Πλησιάζουν οι ημέρες που η Ελλάδα για πρώτη φορά από το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι εάν τότε η χώρα μας είχε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το 2003 επί ημερών της ελληνικής προεδρίας έγινε η διεύρυνση της Ε.Ε. με την είσοδο νέων χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια (σ.σ.: ανάμεσά τους και η Κύπρος) και όλοι μιλούσαν για μία καλή ελληνική προεδρία.

Στην τρέχουσα συγκυρία, η κυβέρνηση αναζητεί στο διάστημα της προεδρίας της Ελλάδας την ευκαιρία να ενισχύσει το κύρος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και να αφήσει οριστικά τη μνημονιακή εποχή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. «Με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. δείχνουμε ότι η χώρα ξεπερνάει την κρίση», είναι η φράση που κυριαρχεί στον κεντρικό πυρήνα της εξουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου, και αποτελεί τον μπούσουλα για την επόμενη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η προεδρία της Ε.Ε. είναι ορόσημο για τη χώρα και εκτιμά ότι θα της προσδώσει αίγλη και αύρα που χάθηκε τα τελευταία χρόνια με τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια. Εκτιμά επίσης ότι η επικείμενη ελληνική προεδρία θα είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες και το στοίχημά του είναι να χαρακτηριστεί και πετυχημένη. Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά που θα σηκώσει και το βάρος της προεδρίας, αλλά και από τους υπουργούς που πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν να υπάρξει έμμεσο όφελος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και από την ετήσια σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ που συνήθως (δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα γίνει στην Ελλάδα) συγκαλείται στη χώρα που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία για επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση, καθώς ο ίδιος θα επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις ηγετών στην Αθήνα.

Η συνεχής προβολή της χώρας και το γεγονός ότι θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης εκτιμάται ότι θα της δώσει άλλον αέρα και θα τη βοηθήσει στην επόμενη κρίσιμη περίοδο, όπου και θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές. Επίσης στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η προεδρία θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για τον κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014.

Η στρατηγική

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να μεταβληθούν ταχύτατα οι προσλαμβάνουσες του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου για την Ελλάδα, ενώ θα προσπαθήσει να συνδυάσει την ταυτόχρονη πρόοδο και των ευρωπαϊκών και των εθνικών συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το ταξίδι της ελληνικής προεδρίας την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες, όπου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και παρέστη στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου και ενημέρωσε τους επιτρόπους για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Οι βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας είναι τέσσερις: ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Η βασική προτεραιότητα είναι η άμεση υλοποίηση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο, αν και εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2012, δεν υπήρξε πρόοδος και δεν προχώρησε. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει και μια αναπτυξιακή διάσταση στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Επίσης, θέλει να υπάρξει εντός της ελληνικής προεδρίας οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM), αν και είναι ένα καυτό θέμα που προκαλεί συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που για τον πρωθυπουργό είναι θέμα αιχμής και επιθυμεί να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Η Ελλάδα επενδύει στο μέτωπο των χωρών του Νότου της Ευρώπης και δίνει ιδιαίτερη αξία στη συμμαχία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, αλλά και με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μάλτα.

Ακόμη, η Αθήνα ευελπιστεί σε μια ευρωπαϊκή διακήρυξη για τις θαλάσσιες ζώνες και επιμένει ότι επιβάλλεται να υπάρξει κοινή στρατηγική για την ασφάλεια των θαλασσών της Ε.Ε.

Οι σχέσεις με τους δανειστές

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η ελληνική προεδρία θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές, όπως και το ότι θα κόψει τη φόρα στους τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι στην κυριολεξία ζητούν απίθανα μέτρα, δικαιώνοντας τους πολέμιούς τους, πως για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η ευημερία των αριθμών και όχι οι άνθρωποι.

Η αλήθεια είναι πως σίγουρα οι εταίροι μας και πιστωτές μας θα μας αντιμετωπίσουν κάτω από διαφορετική οπτική γωνία, όμως με την τρόικα η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει μόνο όταν επιτευχθεί η απαγκίστρωση από τα μνημόνια.

Εξάλλου, αυτό φάνηκε και από τα όσα είπαν ο πρωθυπουργός και ο Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά», αν και πρόσθεσε ότι δεν καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα βρεθούν λύσεις.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί προηγουμένως και ο Μπαρόζο, τονίζοντας ότι η Κομισιόν στήριξε και στηρίζει τους Έλληνες και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος από αυτόν που ακολουθήθηκε, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο.

Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει για το εάν η Επιτροπή συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο επιχείρημά της ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Η συνεργασία

«Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και συμπλήρωσε: «Χωρίς τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά. Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες προετοιμασίες της ελληνικής προεδρίας, αλλά και για θέματα όπως η ανάπτυξη, η ανεργία των νέων και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση την επόμενη χρονιά. «Ελπίζουμε να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τις εντυπωσιακές θυσίες των Ελλήνων», είπε, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου» και ότι «αυτή δεν είναι αυτή η στιγμή να σταματήσουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα