Αγωνία στο κόκκινο ενόψει ψηφοφορίας

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η αγωνία για την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης είναι κάτι περισσότερο από έκδηλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Λογικό, καθώς λίγες μόλις ημέρες μετά τον σχηματισμό της η δικομματική (κουτσουρεμένη σε κοινοβουλευτική δύναμη) κυβέρνηση, καλείται να περάσει έναν πολύ μεγάλο σκόπελο.

Ο μεγάλος φόβος δεν έχει να κάνει τόσο με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και θα έρθουν προς ψήφιση τις επόμενες ώρες, όσο κυρίως με αυτά που παρασκηνιακά ζητούν οι δανειστές μας. Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί μεγάλη ένταση και πολλοί βουλευτές είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με βάρη που δεν τους αναλογούν. Η αίσθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως κανείς βουλευτής δεν πρόκειται να καταψηφίσει το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο, καθώς θα ήταν εύκολο να ανάψει η σπίθα που θα οδηγούσε σε απρόοπτες εξελίξεις -κάτι που κανείς δεν θέλει.

Τα μηνύματα που φτάνουν σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο από τους βουλευτές, είναι πως «η κοινωνία είναι απόγνωση και ένα βήμα πριν την έκρηξη» και ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε άλλα μέτρα, έχοντας απέναντι μας τους πάντες». Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως για πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στην περιπέτεια του Μνημονίου, ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, παίζοντας μέχρι τέλος το χαρτί του μεταρρυθμιστεί διαμηνύει σε κάθε τόνο πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, με όποιο κόστος. Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, τραβάει, ωστόσο, διαχωριστική γραμμή με τα «παλιά ρουσφέτια του Δημοσίου» επιμένοντας ότι οι αλλαγές δε θίγουν τον πυρήνα του κράτους αλλά στοχεύουν στη συνολική αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα.

Με τους τραπεζίτες
Συνάντηση με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) είχαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, με τον Αντώνη Σαμαρά να τους τονίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν οριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε, ακόμη, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων με στόχο την ανακούφιση των δανειοληπτών. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες ζήτησαν η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με σταθερά βήματα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της ρευστότητας, καθώς και ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις με τους τραπεζίτες για την οικονομία.

«Τώρα που τελείωσε με επιτυχία η φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και έχουμε, πια, ένα τραπεζικό σύστημα με τέσσερις πυλώνες, θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις των τραπεζιτών για την ελληνική οικονομία και ανταλλάξαμε απόψεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο τεχνοκράτης υπουργός. Να αναφέρουμε πως στο τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα