Αισιοδοξία στην Κύπρο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Την πίστη του ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, με την τρόικα να επιστρέφει στην Κύπρο για την έκτη αξιολόγηση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τους δανειστές «η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, υπονομεύει τις προοπτικές, που έχουν δημιουργηθεί για την κυπριακή οικονομία». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλονήσου εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργασθεί με τη Βουλή για άρση της εμπλοκής, που έχει δημιουργηθεί και να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν για την Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, λόγω της εκκρεμότητας στο θέμα των εκποιήσεων, η Κύπρος δεν μπόρεσε να επωφεληθεί αμέσως από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την άρση εκκρεμοτήτων, είπε ο υπουργός, θα δημιουργηθούν οι προοπτικές που θα υποβοηθήσουν τον στόχο της συνέχισης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας, της επανόδου στις αγορές και της αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.

Το ΔΗΚΟ, που κρατά το κλειδί στην προώθηση των μνημονιακών νομοσχεδίων, έχει κάνει θετικές αναφορές στο πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, αν και η συζήτηση του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στη βουλή. Το νομοσχέδιο αφορά την πρώτη κατοικία και τον χειρισμό των εγγυητών, θεσμός που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Κύπρο. Στο μεταξύ, νέα δεδομένα τείνει να δημιουργήσει στην κυπριακή οικονομία η υποχώρηση των αποδόσεων του κυπριακού ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Η μείωση των αποδόσεων στα επίπεδα του 4%, που συνέπεσε με την έναρξη χθες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, μέσω των οποίων θα προσπαθήσει να αναχρηματοδοτήσει μέρος των λήξεων χρέους 2,9 δισ. ευρώ το 2015.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των ομολόγων της Κύπρου με λήξη το 2020 έχουν μειωθεί κατά 100 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζοντας τάσεις ουσιαστικής διαφοροποίησης από αυτές των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 9%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα