Ακόμα ψάχνουν τους ενόχους για τις πλημμύρες του 2011

Την ώρα που η Ρόδος μετράει τις πληγές της από την πρόσφατη θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, η Δικαιοσύνη ψάχνει ακόμη τους υπευθύνους για τις καταστροφές που είχαν υποστεί δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε πλήξει το νησί τον Ιανουάριο του 2011.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ξεκινήσει κατόπιν παραγγελίας του αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Ιωάννη Μητσιόπουλου, αφού και τότε ιδιωτικές περιουσίες είχαν καταστραφεί ενώ υποδομές του νησιού είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα «ευρήματα» της έρευνας, προέκυψε πως σε πολλά σημεία είχαν μπαζωθεί ρέματα ενώ τεχνικά έργα σε κεντρικό οδικό άξονα της Ρόδου …ξεγυμνώθηκαν. Δηλαδή, δεν μπόρεσαν να αντέξουν το μένος της φύσης, διότι προφανώς κάποιοι δεν είχαν μεριμνήσει για την σωστή κατασκευή τους.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή οι πλημμέλειες στην κατασκευή των έργων σε συνδυασμό και με τις διαπιστώσεις που έκαναν τα μέλη επιτροπών που συστάθηκαν για την αποτύπωση των ζημιών, καταδεικνύουν ευθύνες εργολαβικών εταιρειών. Πάντως, κοινός τόπος των καταθέσεων που δόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές είναι ότι η θεομηνία του 2011 ήταν ιδιαίτερα έντονη, που θα ήταν απίθανο να μην προκαλέσει αυτού του είδους τις ζημιές.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στη κατάθεσή του στέλεχος μεγάλης εργολαβικής εταιρείας, το οποίοι θέλοντας να αποσείσει κάθε ευθύνη για το τρόπο κατασκευής συγκεκριμένου έργου που η εταιρεία του είχε αναλάβει στο νησί (διαπλάτυνση οδικού δικτύου), επικαλέστηκε στοιχεία της Εθνικής Μετρολογικής Υπηρεσίας για τον όγκο της βροχής που έπεσε, το 2001, στη Ρόδο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το ύψος της βροχής ήταν 206 mm, όταν την τελευταία δεκαετία δεν είχε ξεπεράσει τα 190 mm.

Που να φανταζόταν, τότε, τι θα ακολουθούσε το 2013…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα