Ακριβές… αλλά απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις

Η ευρεία δημόσια συζήτηση κατά τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της προφυλακτικής μαστεκτομής στην οποία προέβη η γνωστή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, έχει εύλογα προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον χιλιάδων γυναικών, που κυριολεκτικά κατακλύζουν με ερωτήσεις τα τηλεφωνικά κέντρα των διαγνωστικών μονάδων όλης της χώρας, σημειώνει στην ερώτησή που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης προς του υπουργούς Υγείας και Εργασίας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιάννη Βρούτση.

Αναγνωρίζει ο κ. Μιχελάκης ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, το οποίο δεν έχει τύχει της απαιτούμενης μέριμνας από την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Και αναφέρεται στο γεγονός της μη κάλυψης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία της δαπάνης για τη διενέργεια της εξέτασης των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, η οποία γίνεται σε ειδικά κέντρα γενετικής και ανάλογα με τα γονίδια που ελέγχονται κοστίζει από 1.000 έως και 3.000 ευρώ.

«Τα ευεργετικά αποτελέσματα της εν λόγω εξέτασης», σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, «εστιάζονται στο ότι μία γυναίκα που θα υποβληθεί σε αυτήν, απαλλάσσεται από το βάρος να πραγματοποιήσει μια σειρά άλλων χρονοβόρων και επώδυνων εξετάσεων (όπως γονιδιακές μαστογραφίες, υπερήχους και πολλές  ακόμη ειδικές κλινικές εξετάσεις), οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό τόσο τη σωματική της υγεία όσο και την εύθραυστη ψυχολογική της κατάσταση.

Παράλληλα», συμπληρώνει ο κ. Μιχελάκης, «το Ασφαλιστικό της Ταμείο θα κληθεί αθροιστικά να καταβάλει σε βάθος χρόνου πολύ περισσότερα χρήματα, σε σχέση με το κόστος της εξέτασης των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, το οποίο είναι μεν υψηλό, αλλά καταβάλλεται μόνο για μία φορά». Στην όλη του επιχειρηματολογία ο κ. Μιχελάκης συμπληρώνει ότι με ακριβώς ανάλογο πνεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και η συμπληρωματική εξέταση Oncotype DX, η οποία δεν είναι  προληπτικού χαρακτήρα, όπως η εξέταση των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, αλλά απευθύνεται σε ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου. «Η εν λόγω εξέταση επίσης δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της κατά γενική παραδοχή μπορούν να αποβούν ευεργετικά, καθώς με βάση αυτήν ο θεράπων ιατρός κατευθύνεται εξατομικευμένα στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, που αρμόζει σε κάθε ασθενή.Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς απαλλάσσονται από μια σειρά επώδυνων και ιδιαίτερα δαπανηρών θεραπειών, όπως οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες, τις οποίες οι γιατροί αναγκάζονται κατά κανόνα να ακολουθήσουν ως γενική θεραπευτική αγωγή, όταν στερούνται τα πολύτιμα στοιχεία που προσφέρει η ανωτέρω εξέταση», καταλήγει στην ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης.

Με την ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης ζητά να πληροφορηθεί για το ποιά είναι η θέση των δύο υπουργών για το ανωτέρω ζήτημα, όπως και το τι είναι διατεθειμένοι να πράξουν προκειμένου αυτές οι τόσο σημαντικές εξετάσεις να καλύπτονται πλήρως από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

ΣΩ. ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα