Αλαλούμ από τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη

Αλαλούμ επικρατεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας λόγω των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει παράταση μέχρι και τις 30 Απριλίου για την επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη, των οποίων εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τις 19 Αυγούστου 2015 στα Ειρηνοδικεία, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Η παράταση δίνεται λόγω του μεγάλου όγκου των στοιχείων που πρέπει να επικαιροποιηθούν και των δικαιολογητικών που πρέπει να εκδώσουν οι τράπεζες, καθώς όπως διαπιστώθηκε στην πράξη κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο να συμβεί μέχρι τις 19 Φεβρουάριου 2016 που έληγε η αρχική προθεσμία. Οι αλλαγές στη νομοθεσία ωστόσο έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων αλλά και χιλιάδων δανειοληπτών που τρέχουν και δεν φτάνουν για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πολλές φορές πέφτουν θύματα επιτήδειων οι οποίοι υπόσχονται πως θα τους βοηθήσουν.

Στα Ειρηνοδικεία της χώρας (μέχρι και την ψήφιση των αλλαγών) εκκρεμούν πάνω από 130.000 υποθέσεις κόκκινων δανείων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μέχρι το 2030(!), χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι αναβολές που δίνονται αυτήν την περίοδο λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Χάνουν το ευεργέτημα
Συγκεκριμένα, όπως νομοθετήθηκε με το τρίτο Μνημόνιο, όλοι οι οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου και η υπόθεσή τους εκκρεμεί για διάστημα άνω των έξι μηνών από την υποβολή της χωρίς να έχει εκδικαστεί ή να έχει επέλθει δικαστικός συμβιβασμός, υποχρεώνονται να προσκομίσουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που απαιτούντα για την κατάθεση. Σε περίπτωση τυχόν παράβασης της διάταξης και μη υποβολής επικαιροποιημένων στοιχείων, τότε ο οφειλέτης θεωρείται ότι δεν έχει υποβάλει ειλικρινή δήλωση και χάνει τη νομοθετική προστασία. Η διάταξη εισάγεται με δεδομένο ότι εκκρεμούν οι 130.000 αιτήσεις και είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων υποβολής αίτησης, ωστόσο αυτό προϋποθέτει οι δανειολήπτες να μπουν ξανά σε μία διαδικασία συνεννόησης με τους δικηγόρους τους και σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτεται ο κίνδυνος να μπουν οι αιτήσεις τους στο αρχείο.

Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που η αίτηση του είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί εντός του Ιανουαρίου 2016, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της αποχής, θα πρέπει να καταθέσει επικαιροποιημένη ξανά την αίτησή του. Ωστόσο, για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να συγκεντρώσει εκ νέου τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κάτι που χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες μόνο για να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα από τις τράπεζες! Παράλληλα, εισήχθη διάταξη με την οποία υποχρεώνονται όλοι οι οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου, που η υπόθεσή τους έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί πέραν μιας τριετίας από τον χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 4336/2015, να υποβάλουν αίτηση για επαναπροσδιορισμό της συζήτησης της υπόθεσής τους σε συντομότερη δικάσιμο, εντός τεσσάρων μηνών! Αν δεν το κάνουν, θα γίνει αυτεπαγγέλτως, σε συντομότερη δικάσιμο, εντός τριετίας.

Προσλήψεις-«ανάσα»
Οι αρμόδιοι ευελπιστούν να δοθεί «ανάσα» στα δικαστήρια με την πρόσληψη 196 νέων ειρηνοδικών που πέτυχαν στον σχετικό διαγωνισμό, οι διαδικασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες. Οι 196 νέοι ειρηνοδίκες θα ασχοληθούν κατά κόρον με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Παράλληλα, συνιστάται «Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», δηλαδή ειδική γραμματεία διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και υπάγεται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ), της οποίας θα προΐσταται ειδικός γραμματέας με διετή θητεία. Ο ειδικός γραμματέας διορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού και των υπουργών που συμμετέχουν στο ΚΥΣΔΙΧ.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συμβουλεύει τους «κόκκινους» και μη δανειολήπτες για θέματα διαχείρισης οφειλών τους προς τις τράπεζες και θα έχει τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Ακόμη, θα συσταθούν 30 Κέντρα Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών, εκ των οποίων τα τέσσερα θα είναι στον νομό Αττικής, τα δύο στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε διάφορους νομούς της χώρας. Βέβαια, οι καλά γνωρίζοντες την κατάσταση επισημαίνουν πως τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη λειτουργία των Κέντρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα