Άλλα λόγια να… κοροϊδευόμαστε

Με το αφήγημα των… αντιμέτρων ελπίζει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ανύπαρκτης προς το παρόν συμφωνίας με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί μετά το Eurogroup μετατράπηκαν σε ανησυχία μετά την… εξαφάνιση Τσακαλώτου αλλά και τις άκρως ρεαλιστικές δηλώσεις Δραγασάκη που έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Συμφωνία δεν υπάρχει, παρά μόνο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθούν και με ποιο κόστος.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«H προσπάθεια συνεχίζεται. Απλώς, για μας, εκτιμούμε ότι αυτή συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις, έχουμε μια νέα αφετηρία γενικά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λίγο μετά το Eurogroup της Δευτέρας και ενώ σχεδόν σύσσωμο το Μέγαρο Μαξίμου κατ’ εντολή Αλέξη Τσίπρα πανηγύριζε τη νίκη του. Μια νίκη η οποία φυσικά δεν είναι καν πύρρειος, με δεδομένο ότι συμφωνία δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο. Έτσι, δεν ξάφνιασε κανέναν και το γεγονός ότι ο αρμόδιος Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαφανίστηκε από προσώπου γης δείχνοντας έτσι την αντίθεσή του στη στρατηγική που επέλεξε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τον ξαφνικό έρωτα Λαγκάρντ – Μέρκελ (οι οποίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν σε πρώτη φάση το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου και να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Ελλάδας), και τον αναβρασμό στο εσωτερικό τού κόμματος μιας και οι βουλευτές κατάλαβαν με τον δύσκολο τρόπο πως οσονούπω θα κληθούν να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Διευρυμένη σύσκεψη
Η μόνη δέσμευση του Μαξίμου είναι πως για κάθε μέτρο θα υπάρξει ένα αντίμετρο έτσι, ώστε ο τελικός λογαριασμός για τον Έλληνα πολίτη να είναι μηδενικός. Μάλιστα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε εξέλιξη βρισκόταν διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τη συμμετοχή των παραγωγικών υπουργείων: Οικονομίας, Οικονομικών, Ενέργειας, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετέχουν οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Δ. Παπαδημητρίου, Ευκλ. Τσακαλώτος, Αλ. Χαρίτσης, Γ. Σταθάκης, Δ. Λιάκος, Β. Αποστόλου, Χρ. Σπίρτζης, Στ.ς Πιτσιόρλας, Λ. Λαμπριανίδης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπονείται σχέδιο που θα τεθεί σε πλατιά διαβούλευση με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για τη συγκρότηση εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου, εξειδικευμένου ανά κλάδο και ανά Περιφέρεια.

Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα βασικό πλαίσιο προτάσεων, το υπουργικό συμβούλιο θα το εγκρίνει, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία επαφών με φορείς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά το βάρος της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας δηλώνοντας μάχιμος και δεσμευόμενος για τη δίκαιη κατανομή του τελικού μίγματος των μέτρων.

Η… λυπητερή   
Επί του πρακτέου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα έρθουν στην Αθήνα την Τρίτη και η εδώ παραμονή τους δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Σύμφωνα, δε, με δημοσιεύματα, το πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας, του staff level agreement, έχει ήδη κλείσει κι εκείνο που μένει ανοιχτό είναι μόνον το τελικό ύψος και η κατανομή των μέτρων.

Εκτιμάται πως το ύψος του τελικού πακέτου θα κινηθεί ανάμεσα στο 1,5% και το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα στα 2,7 και τα 3,6 δισ. ευρώ κι εκείνο που επιδιώκει πρωτίστως η κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο μέρος των εξοικονομήσεων να προέλθει από το –κατά το δυνατό– πιο ανώδυνο, κοινωνικά και πολιτικά, πεδίο. Η κυβέρνηση επενδύει στο αφορολόγητο για να σώσει τις συντάξεις με τους πιο ρεαλιστές να μην αποκλείουν η μείωση να είναι και κάτω των 5.000 ευρώ.

Στο πακέτο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εντάξει και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με άλλον φόρο. Με τη διαφορά ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως οι δανειστές θα το αποδεχθούν, με δεδομένο πως ο ΕΝΦΙΑ έχει σίγουρα εισπρακτικά αποτελέσματα, ενώ ήδη εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδιαζόμενου φόρου. Κομβική πάντως ως προς την τελική διάρκεια και έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρείται η στάση που θα τηρήσει στις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς αυτή θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα η τεχνική συμφωνία καθώς, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το Eurogroup ενισχύσει τη δέσμευσή του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων έως και 2 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Και ολίγη από… αισιοδοξία
Η κυβέρνηση μπορεί να αισιοδοξεί λίγο περισσότερο μετά το δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: «Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ. «Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν ήδη συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ότι μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 θα προβούν σε νέα ελάφρυνση (σ.σ. των όρων) των δανείων βοήθειας εφόσον είναι απαραίτητο». Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, υπογραμμίζεται. Το δημοσίευμα επί της ουσίας θα επιβεβαιωθεί και από τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στην Αθήνα.

Με έναν όμως όρο: «Τώρα θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους. Σε αυτό συμφώνησαν η Μέρκελ και η Λαγκάρντ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα