Ανάβει… φωτιές ο αλβανικός αετός

Στον στρατιωτικό εισαγγελέα Ιωαννίνων παραπέμφθηκε η υπόθεση των νεοσύλλεκτων οπλιτών που φωτογραφήθηκαν με στρατιωτική σχολή στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό – σύμβολο του UCK, με τα χέρια τους.

Μάλιστα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε πλήρως για την υπόθεση των επτά οπλιτών αλβανικής καταγωγής, ζητώντας την απόδοση αυστηρών πειθαρχικών ποινών. Η στάση αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη… χαλαρή στάση του ΓΕΣ, καθώς το επιτελείο σε σχετική ανακοίνωση του είχε αναφέρει απλώς ότι θα διερευνηθούν διοικητικές ευθύνες και ότι η πρωτάκουστη ενέργεια των επτά νεοσύλλεκτων θα ληφθεί υπόψη όταν θα τους αποδοθούν οι ειδικότητες και θα αποφασιστεί σε ποιες μονάδες θα μετατεθούν.

Αν και ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η φωτογραφία φαίνεται να έχει τραβηχτεί στο Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος (ΚΨΜ) του Κέντρου Εκπαίδευσης, από άτομο αλβανικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου. Το άτομο αυτό, φέρεται να πόσταρε τη σχετική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το θέμα να παίρνει άμεσα διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επτά νεοσύλλεκτοι –που προορίζοντας για Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς!!!- είναι προγραμματισμένο να ορκιστούν στις 2 Φεβρουαρίου, με το ΓΕΣ να έχει αποφασίσει τη μετάθεση τους σε διαφορετικά σημεία στον ελλαδικό χώρο. Εάν τελικά γίνει μόνο αυτό, τότε θα πρόκειται για ποινή – χάδι, που σε καμία περίπτωση δεν θα αποθαρρύνει επίδοξους μιμητές.

Αντιπτέραρχος ε.α. σχολίαζε στην «Α» πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα «αθώο» παράπτωμα ή μία εφηβική αφέλεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για επίδειξη αλυτρωτισμού και προσβολής του Ελληνικού Στρατού και της χώρας μας, μία επίδειξη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Πήραν… παράδειγμα από Αυστρία και Ελβετία
Να σημειώσουμε, ότι πριν από λίγο καιρό δημοσιεύτηκαν ανάλογες φωτογραφίες, στρατιωτών αλβανικής καταγωγής, από στρατόπεδα σε Αυστρία και Ελβετία. Οι συγκεκριμένοι νεαροί είχαν σχηματίσει και αυτοί τον αλβανικό αετό, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι αλυτρωτικές τάσεις δεν έχουν… θαφτεί.

Τι συμβολίζει αυτή η ενέργεια
Ο αλβανικός αετός είναι ένας λαϊκός μύθος της γειτονικής χώρας: Ένας νεαρός περπατούσε κάποτε αμέριμνος όταν πάνω από το κεφάλι του μια σκιά του έκρυψε τον ήλιο. Ο επιβλητικός αετός που πετούσε χαμηλά, κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι το οποίο και πέταξε στη φωλιά του για να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο και εν συνεχεία χάθηκε στους αιθέρες. Μονάχα που το φίδι δεν ήταν ψόφιο. Ήταν ζωντανό και επικίνδυνο, έτοιμο να δαγκώσει το μικρό πουλί και να το γεμίσει με δηλητήριο του.

Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και την κατάλληλη στιγμή με ένα βέλος, σκότωσε το φίδι και έσωσε το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κίνησε προς το σπίτι του, μέχρι που και πάλι η μεγάλη σκιά του έκρυψε τον ήλιο: «Γιατί πήρες το παιδί μου;» τον ρώτησε ο μεγάλος αετός. «Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός. «Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός. Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός, με την καθοδήγηση του αετού εξελίχθηκε σε μεγάλο και τρανό βασιλιά, οι χωρικοί τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε «γη γη του αετού».

Ο αετός είναι δικέφαλος γιατί συμβολίζει τον βορρά και τον νότο. Πριν γίνει σύμβολο της αλβανικής σημαίας ήταν οικόσημο των γνωστότερων οικογενειών που κατοικούσαν στην περιοχή, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν πως κάπως έτσι επέζησε το σύμβολο του αετού μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 1912 και έγινε τότε επισήμως η σημαία του κράτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα