Ανατροπές στον «καλλικρατικό» υπολογισμό των δημοτικών τελών

Ανατροπές στον υπολογισμό των δημοτικών τελών όσο αφορά τα έτη πριν τον «Καλλικράτη», φέρνει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία αφορά διένεξη της ΔΕΗ με τον Δήμο Λαυρεωτικής!

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Το Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμόν 2070/2016 απόφαση του έκρινε πως ο τρόπος υπολογισμού για το κρίσιμο έτος 2009 των καταλογισθέντων σε βάρος της ΔΕΗ ποσών για φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι αυθαίρετος και δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο. Και αυτό διότι όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση ο διάδικος δήμος προέβη στον προσδιορισμό τους εφαρμόζοντας το μέσο του ισχύοντος για κάθε πρώην ΟΤΑ συντελεστή επί του συνόλου της δηλωθείσας επί πλέον έκτασης στεγασμένων και μη χώρων, αθροίζοντας στην συνέχεια τα προκύπτοντα δύο ποσά.

Ωστόσο αυτός ο τρόπος υπολογισμού όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση ήταν λάθος καθώς όφειλε κατά νόμο, ενόψει του ότι κατά το έτος 2009 ίσχυαν οι κανονιστικές αποφάσεις των δύο πρώην δήμων (Κερατέας και Λαυρεωτικής), να κατανείμει, μετά τη διενέργεια ελέγχου, την έκταση αυτή, μεταξύ των δύο, και να υπολογίσει τα ένδικη τέλη και φόρο για το τμήμα που ανήκε στον πρώην δήμο Κερατέας με βάση τους συντελεστές που προέβλεπε η ισχύουσα κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του και για το τμήμα της έκτασης που ανήκε στον πρώην δήμο Λαυρεωτικής με βάση τους συντελεστές που προέβλεπε η αντίστοιχη απόφαση.

Τα τετραγωνικά και ο «Καλλικράτης»
Η ΔΕΗ με την προσφυγή της ζητούσε την ακύρωση των δύο χρηματικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν το 2014 και αφορούσαν για οφειλόμενο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων έτους 2009, συνολικού ποσού 56.729,40 ευρώ, και οφειλόμενα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2009, συνολικού ποσού 208.314,28 Ευρώ. Σημειώνεται πως στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης επισημαίνεται ότι από τις νομοθετικές διατάξεις προκύπτει ότι και μετά την «κατάργηση και συγχώνευση δήμων και κοινοτήτων, οι κανονιστικές αποφάσεις των καταργουμένων δήμων και κοινοτήτων περί καθορισμού συντελεστών δημοτικών τελών και φόρων, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την επανεξέταση τους από τα αρμόδια όργανα του Δήμου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και, πάντως, μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2012 (ΣτΕ 774/2015)».

Στη δικαστική απόφαση περιγράφεται πως η ΔΕΗ στην αρχή κάθε έτους με έγγραφο της γνωστοποιούσε στον Δήμο το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσε στα διοικητικά όρια του, προκειμένου να προβεί στην σύνταξη των χρηματικών καταλόγων τελών καθαριότητας και φωτισμού και φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. «Για το έτος 2014 με το αριθμ. 947/16-2-2014 έγγραφο της δήλωσε ότι για τις εγκαταστάσεις του Σταθμού ΔΕΗ ΑΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ – ΛΑΥΡΙΟΥ χρησιμοποιούσε στεγασμένους χώρους συνολικής έκτασης 69.198 τ.μ. και μη στεγασμένους συνολικής έκτασης 189.011 τ.μ.» επισημαίνει το διοικητικό εφετείο, προσθέτοντας πως στη συνέχεια η δημοτική αρχή διαπίστωσε διαφορά τετραγωνικών μέτρων σε σχέση με αυτά που είχαν δηλωθεί για το κρίσιμο έτος 2009.

Όπως περιγράφεται στη δικαστική απόφαση «για τον προσδιορισμό των καταλογισθέντων ποσών, ενόψει του ότι κατά το έτος 2009 υπήρχαν δύο ξεχωριστοί Δήμοι (Κερατέας και Λαυρεωτικής) – που στη συνέχεια με το νόμο περί «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010) ενοποιήθηκαν – οι οποίοι με τις οικείες αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων είχαν καθορίσει διαφορετικούς συντελεστές υπολογισμού του ενδίκου φόρου και τελών, ο διάδικος Δήμος, όπως αναφέρεται στην από 30/3/2015 έκθεση απόψεων του, ακολούθησε την ακόλουθη μεθοδολογία: Αρχικά υπολόγισε την διαφορά μεταξύ των τ.μ. στεγασμένων και μη χώρων που είχαν δηλωθεί και αυτών που χρησιμοποιήθηκαν(…) Στη συνέχεια, πολλαπλασίασε το σύνολο των πιο πάνω τ.μ. με το μισό των συντελεστών που ίσχυαν κατά το έτος 2009 για κάθε Δήμο ξεχωριστά (…). Με τον τρόπο αυτό υπολογισμού το τελικώς καταλογισθέν ποσό φόρου και τελών καθορίστηκε, με βάση το σύνολο των μη δηλωθέντων τ.μ. επί το ήμισυ των ισχυόντων κατά το κρίσιμο χρόνο κατά περίπτωση συντελεστών των δύο πρώην Δήμων».

Αυθαίρετος ο υπολογισμός…
Τελικά το Διοικητικό Εφετείο κατέληξε πως αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι αυθαίρετος και δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο και αυτό γιατί όπως εξηγείται στη δικαστική απόφαση : «ο διάδικος Δήμος προέβη στον προσδιορισμό τους εφαρμόζοντας το μέσο του ισχύοντος για κάθε πρώην Δήμο συντελεστή επί του συνόλου της δηλωθείσας επί πλέον έκτασης στεγασμένων και μη χώρων, αθροίζοντας στην συνέχεια τα προκύπτοντα δύο ποσά, ενώ όφειλε κατά νόμο, ενόψει του ότι κατά το έτος 2009 ίσχυαν οι κανονιστικές αποφάσεις των δύο πρώην Δήμων, να κατανείμει, μετά τη διενέργεια ελέγχου, την έκταση αυτή, μεταξύ των δύο Δήμων, και να υπολογίσει τα ένδικη τέλη και φόρο για το τμήμα που ανήκε στον πρώην Δήμο Κερατέας με βάση τους συντελεστές». Κατόπιν αυτών ακυρώθηκαν τα χρηματικά εντάλματα του Δήμου Λαυρεωτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα